Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς

Απόφαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΜΕΤΑρρυθμιστώνΜετά από τέσσερα χρόνια κρίσης, οι χειρισμοί της κυβέρνησης και ο ανταγωνισμός της με τον Σύριζα, οδήγησαν την κατάσταση και πάλι στο επικίνδυνο σημείο απ’ όπου ξεκινήσαμε. Η αναξιοπιστία της χώρας έχει ενταθεί, ενώ τα χαρακτηριστικά της κρίσης αντί να πληγούν, έχουν μονιμοποιηθεί. Οι όποιες δυνατότητες ανάκαμψης ακυρώνονται από τους κύκλους της πολιτικής αστάθειας, που εναλλάσσονται σταθερά και στατικά γύρω από τα ίδια επίδικα. Το πολιτικό πρόβλημα της χώρας, εμφανέστερο από ποτέ, τροφοδοτεί το οικονομικό. Η οικονομική κατάρρευση είναι και πάλι προ των πυλών. Στις συνθήκες αυτές, το αίτημα της εθνικής συναίνεσης μετά από συνεννόηση, αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία και αναδεικνύει καθημερινά νέες πτυχές του. Η δραματική κατακρήμνιση του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύει την ανεπάρκεια του πολιτικού λόγου, που αναπτύσσεται και διατυπώνεται ερήμην των αντικειμενικών συνθηκών.

Στο πλαίσιο αυτό, επείγουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες εκείνες, που θα θέσουν φραγμό στη σημερινή πορεία των πραγμάτων, αρχής γενομένης από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή, με παράλληλη συμφωνία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, για διενέργεια εθνικών εκλογών εντός του 2015.

Η συναίνεση που προτείνουμε ορίζεται και από τα εξής σημεία:

  1. Δημιουργία εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας για το χρέος.
  2. Τροποποίηση του εκλογικού νόμου, με κατάργηση ή τουλάχιστον μείωση από τις επόμενες εκλογές του μπόνους των 50 εδρών και αναδιάταξη – κατάτμηση των εκλογικών περιφερειών.
  3. Έναρξη διαδικασιών συνταγματικής αναθεώρησης.

Με τις πρωτοβουλίες αυτές, εθνικά ασφαλείς, πολιτικά εξυγιαντικές και θεσμικά προωθητικές, μπορεί να οδηγηθεί η χώρα στην επόμενη μέρα μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον πολιτικής λειτουργίας.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK