Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς

Διακήρυξη

Μπροστά στις Κάλπες - Για την Αναγέννηση της Ελλάδας και της Ευρώπης

Σε λίγες μέρες οι πολίτες καλούνται σε πολλαπλές κάλπες, στην κορυφαία διαδικασία της φιλελεύθερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και για την Αυτοδιοίκηση, για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας μας. Με την ψήφο τους οι πολίτες θα αναδείξουν πρόσωπα και θα εγκρίνουν πολιτικές. Στελέχη και μέλη της Κίνησής μας συμμετέχουν ενεργά σε προοδευτικούς Αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς σε ολόκληρη τη χώρα, με την επιδίωξη να συμβάλουν στην ανάδειξη των ουσιαστικών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες, στη μετάγγιση νέου αίματος και νέων ιδεών.

Ταυτόχρονα, στην Ευρω-κάλπη μαζί με όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούνται να εκλέξουν τα μέλη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να αποφασίσουν ποιες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συγκροτήσουν την επόμενη ηγεσία του και με ποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Διότι, παρά τα λεγόμενα, η Ευρωβουλή έχει πλέον εκτεταμένες αρμοδιότητες και οι αποφάσεις της επηρεάζουν σημαντικά ζητήματα που αφορούν στη ζωή των πολιτών της Ένωσης.

Μπροστά στην κάλπη των Ευρωεκλογών οι πολίτες οφείλουν να σταθούν με ευθύνη, στέλνοντας τα σωστά μηνύματα προς την Ένωση. Κι αυτό αφορά ιδιαίτερα τις προοδευτικές ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις ανεξαρτήτως κομματικής ένταξης ή προτίμησης.

Η πολιτική μας Κίνησή, οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς, έχει τις ρίζες της στην Ανανεωτική Αριστερά και κρατάει σταθερά το ιστορικό νήμα μαζί της. Έχουμε κρατήσει ως πολύτιμη παρακαταθήκη τη βαθύτατη προσήλωση του χώρου στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας, την φιλελεύθερη δημοκρατία, τον κοινοβουλευτισμό χωρίς αστερίσκους, την ανάπτυξη της χώρας χωρίς τα δεσμά του φαύλου κρατισμού, την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων, την εδραίωση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους. Την επιδίωξη των κοινωνικών και εθνικών στόχων εντός των συμμαχικών πλαισίων που έχουν διασφαλίσει την ευημερία, την ασφάλεια και την γεωπολιτική θέση και σταθερότητα στη χώρα μας.

Η Ευρώπη κατέχει για μας κεντρική και αναντικατάστατη θέση στους ιδεολογικούς και πολιτικούς μας προβληματισμούς, στις πολιτικές μας αξίες και τους στόχους μας. Θέλουμε ο προοδευτικός κεντροαριστερός πολιτικός χώρος του οποίου αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί και η Κίνησή μας, να παίξει ουσιαστικό ρόλο ώστε η χώρα μας να αποκτήσει και πάλι ισότιμο, δημιουργικό και εποικοδομητικό ρόλο και να αποτελέσει ουσιαστικό μέλος του σκληρού πυρήνα στην ευρωζώνη και στα πεδία πολιτικών αποφάσεων, για περισσότερη, καλύτερη, ασφαλέστερη και διεθνώς πιο υπολογίσιμη, ενεργητική και ισχυρή Ένωση. Θα πρέπει να καταβάλλουμε σοβαρές προσπάθειες ούτως ώστε να μη μείνουμε πίσω, να συμμετάσχουμε επί ίσοις όροις και στην πρώτη ταχύτητα σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων.

Σήμερα, είναι προφανές ότι η Ένωση βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Διέρχεται περίοδο πολλαπλών κρίσεων. Κρίση του πρότυπου οικονομικής ανάπτυξης, της ενοποιητικής της διαδικασίας, του κοινωνικού κράτους. Αλλά και κρίση ταυτότητας. Τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, η ανεργία, οι αυξημένες κοινωνικές ανισότητες εντός των κρατών αλλά και μεταξύ των κρατών μετά την κρίση του 2008, οι πιέσεις στο κοινωνικό κράτος – δημογραφικές και άλλες-, το μεταναστευτικό, η στασιμότητα ή και επιδείνωση της θέσης των μεσαίων τάξεων, οι τεράστιες αλλαγές στην κοινωνική διαστρωμάτωση, οι νέες τεχνολογίες, η τρομοκρατία, η συνεπακόλουθη πολλαπλή ανασφάλεια έχουν δημιουργήσει άφθονο πολιτικό χώρο για ξενόφοβους ρατσιστές και εθνολαϊκιστές δημαγωγούς κάθε απόχρωσης.

Λαϊκιστικές δυνάμεις, ασκούν σοβαρές πιέσεις από τα δεξιά και από τα αριστερά στο φιλελεύθερο οικοδόμημά της. Διαβρώνουν τα αξιακά της θεμέλια. Απειλούν τη συνοχή της. Οδηγούν στη σταδιακή αποσύνθεσή της. Ο αυταρχισμός και αντι-ευρωπαϊσμός έχει επικαθήσει σε αρκετές χώρες. 75 χρόνια μετά τον πόλεμο το νεοναζιστικό τέρας σηκώνει ξανά κεφάλι.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η ήπειρος να επιστρέψει στο «σκοτεινό» παρελθόν της, στη βαρβαρότητα, μετά από δεκαετίες αδιάλειπτης ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας.

Η τραγική φάρσα του Brexit ας αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους. Ιδιαίτερα για εμάς, όπου ο αριστεροδεξιός εθνολαϊκισμός, δεν εξέθρεψε μόνο ένα αντιευρωπαϊκό μένος που ως υπαρκτό υπόγειο πολιτικό ρεύμα είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, αλλά έφερε την χώρα και στο χείλος του γκρεμού.

Μπορεί οι χειρότερες στιγμές να έχουν περάσει, αλλά το υπόβαθρο του αντι-ευρωπαϊσμού παραμένει. Τρέφεται από ανόητες πολιτικές συμπεριφορές και ιδεοληψίες που έχουν να κάνουν με διαχρονικές προκαταλήψεις και μύθους και από τη συνεχή λαϊκιστική τροφοδοσία τους.

Δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα εκτός Ευρώπης. Όσοι υπονόμευσαν την ευρωπαϊκή της πορεία και σήμερα προσποιούνται ότι το ξέχασαν, έχουν ήδη προσφέρει κάκιστη υπηρεσία στη χώρα.

Ας κρατήσουμε όλοι σταθερά το τιμόνι του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και των ευρωπαϊκών αξιών. Ιδιαίτερα οι δυνάμεις της σύγχρονης αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας που συνέβαλαν όσο καμιά άλλη πολιτική δύναμη στην οικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης και που πάνω τους στηρίχτηκαν τα μεταπολεμικά της επιτεύγματα.

Μπορεί σήμερα να διέρχονται εμφανή κρίση προσαρμογής, να υποχωρούν σε ορισμένες χώρες, αλλά, η μεγάλη τους ιστορική προσφορά και μια σημερινή συστράτευση και εγρήγορση, παρέχουν την ελπίδα ότι μπορούν ανανεωμένες στη λαϊκή εντολή να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις νέες προκλήσεις.

Η ανασυγκρότηση των δυνάμεων αυτών εντός της χώρας και εντός της Ευρώπης εξακολουθεί να αποτελεί για την Κίνησή μας πρωταρχική, στρατηγική επιδίωξη.

Καλούμε τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο της χώρας να προσέλθει στις κάλπες μαζικά, για την Ευρώπη και την Ελλάδα της νέας εποχής.

Καλούμε τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη βάση όλων αυτών των σταθερών μας αρχών να στηρίξουν στην κάλπη δυνάμεις και πρόσωπα που μπορούν να εκφράσουν με συνέπεια και σταθερότητα αυτές τις πολιτικές, αυτές τις αξίες.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας.

Θα μείνουμε εδώ και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Πολιτική Κίνηση «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς»
Για τη Δημοκρατία και την Ανάπτυξη

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK