Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Μεταρρυθμιστές της Αριστεράς

Πολιτική Απόφαση της Β' Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς



Η Πολιτική Κίνηση «ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς», που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 με επικεφαλής τον Σπύρο Λυκούδη, ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της Β΄ Πανελλαδικής της Συνδιάσκεψης και ενέκρινε την παρακάτω Πολιτική Απόφαση.

Η ΕΥΡΩΠΗ και Η ΕΛΛΑΔΑ


Οι πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία με την εκλογή του Ε. Μακρόν έκλεισαν ένα κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων που αναχαίτισαν, προς το παρόν με επιτυχία, τις δυνάμεις του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού. Ο πόλεμος, όμως, δεν έχει κερδηθεί. Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, ανάπτυξη, αλληλεγγύη και κοινωνικό κράτος είναι η απάντηση στα σοβαρά και πραγματικά προβλήματα που κάνουν τους πολίτες ευάλωτους απέναντι στους λαϊκιστές των μαγικών λύσεων.
Το εθνικό συμφέρον της χώρας για την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ασφάλεια και την ευημερία της επιτάσσει τη σταθερή και ενεργό συμμετοχή της στον σκληρό πυρήνα της Ένωσης. Όλες οι άλλες, δήθεν «εναλλακτικές» λύσεις, οδηγούν τη χώρα σε βάρβαρες, τριτοκοσμικές καταστάσεις.
Ο αριστεροδεξιός εθνολαϊκισμός ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση έχει υπονομεύσει τη θέση της χώρας στην ΕΕ κι έχει συντελέσει στη δημιουργία ενός άκρως επικίνδυνου αντι-δυτικού και αντι-ευρωπαϊκού ρεύματος. Κι όμως η Ελλάδα είναι το πιο ωφελημένο μέλος της ΕΕ.
Εναπόκειται στις δημοκρατικές φιλο-ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ξανακερδίσουν την κοινή γνώμη σε μια γνήσια, αληθινή και χωρίς παρωπίδες ευρωπαϊκή βάση και προοπτική.
Συνάμα, είναι απολύτως αναγκαίο ένα κοινό εσωτερικό μέτωπο για να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η επιρροή της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χ.Α. που δηλητηριάζει με τη βία και τη συμπεριφορά της το δημόσιο βίο.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Ψηφίστηκαν πρόσφατα στη Βουλή τα επαχθή μέτρα της Β΄ Αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου και στην ουσία ένα 4ο Μνημόνιο, συνταγματικά διάτρητο. Με αιματηρά πλεονάσματα που γονάτισαν την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Μαζί τους και τα διαβόητα «αντίμετρα». Εμπαιγμός των πολιτών. Αναισθητικό για εσωκομματική κατανάλωση.
Είναι κυριολεκτικά τρομακτικό και διαρκές το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της πολιτικής απάτης ή των αυταπατών, των διαψεύσεων, της κίβδηλης ελπίδας, των εικονικών υποσχέσεων.
Κι όλα αυτά, για να επιστρέψουμε, στην καλύτερη περίπτωση, μετά από 3 σχεδόν χρόνια καταστροφής, εκεί όπου ήμασταν στα τέλη του 2014, από πολύ πιο χαμηλή βάση εκκίνησης.
Αναφορικά με την ελάφρυνση του χρέους με την περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκ προοιμίου πανηγυρίζει δεν πρόκειται παρά για εφαρμογή δεσμεύσεων των εταίρων μας σε ένα μείγμα καθορισμένων παραμέτρων που ήδη έχουν συμφωνηθεί προ πενταετίας υπό ορισμένους βέβαια όρους. Η διάψευση των προβλέψεων της κυβέρνησης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δείχνει και την συνολική της σύγχυση.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπαίει. Η παταγώδης διάψευση της λαϊκιστικής του επαγγελίας έχει οδηγήσει μεγάλα τμήματα αυτών που τον πίστεψαν και τον ψήφισαν, σε βαθιά απόγνωση, οργή, αποστασιοποίηση, αποχή.
Τα λάφυρα της εξουσίας είναι σήμερα η μόνη συγκολλητική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να απαρνηθεί τον εαυτό του, να εγκαταλείψει το λαϊκισμό του. Δεν φαίνεται να έχει το απαιτούμενο αξιακό υπόστρωμα για να μετεξελιχθεί σε κάτι άλλο, σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, έστω ελληνικής ιδιοσυστασίας.
Οι κοινωνικές του συμμαχίες έχουν διαλυθεί. Οι πολιτικές του εξαντλούνται στους ΑΝΕΛ. Προσπαθεί να παραμείνει με όλα τα μέσα στην εξουσία ελπίζοντας να ανακάμψει.
Είναι λογικό να κινηθεί προς το μεσαίο χώρο με διάφορους τρόπους, ως μόνη επιλογή πολιτικής επιβίωσης και ισχυρής παρουσίας. Γι αυτό και η ενότητα της Κεντροαριστεράς αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα σχέδιά του.
Η Νέα Δημοκρατία, το παραδοσιακό κόμμα της συντηρητικής παράταξης, έχει την μακρά πολιτική του διαδρομή. Έχει και νέα ηγεσία. Ο εκσυγχρονισμός και η μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα θα αποτελούσε βεβαίως θετική εξέλιξη για το πολιτικό σύστημα. Δεν είναι ισχυρή η πιθανότητα μιας τέτοιας προοπτικής. Οι προγραμματικές αποσπασματικές προτάσεις της δεν συγκροτούν με τα σημερινά δεδομένα ένα συνεκτικό και πειστικό σύνολο εναλλακτικής λύσης, έστω εντός των δικών της ιδεολογικών, οικονομικών και πολιτικών παραδοχών. Γι αυτό, παρά τα δημοσκοπικά ευρήματα, που τη φέρουν σήμερα να προηγείται, δεν έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα στήριξης. Στερείται προς το παρόν ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών.
Αναγκαστικά, η ΝΔ θα αλιεύσει κι αυτή από τη μεγάλη δεξαμενή του μεσαίου χώρου και με την προοπτική της εναλλακτικής κυβερνητικής λύσης θα προσπαθήσει να γίνει ο κύριος υποδοχέας της αρνητικής ψήφου.

Η ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ο μεσαίος χώρος του πολιτικού φάσματος παραμένει κατακερματισμένος. Η ενότητά του αποτελεί καίριο, κρίσιμο και αναντικατάστατο παράγοντα για την ισορροπία και σταθερότητα του πολιτικού συστήματος, την καλή, αποτελεσματική και προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.
Εμείς, μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην αμετακίνητη στρατηγική μας στόχευση: την εξ υπαρχής συγκρότηση ενός Νέου και Ενιαίου Πολιτικού Φορέα της Κεντροαριστεράς, της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Αυτόνομου, με διακριτή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα και πρωταγωνιστικό ρόλο.
Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε πάρει πρωτοβουλίες. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένο Οδικό Χάρτη. Θα συνεχίσουμε τις δικές μας προσπάθειες σε συνεργασία και συντονισμό με όλες εκείνες τις δυνάμεις που κινούνται στην ίδια λογική.
Όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αναλάβουν τις ευθύνες τους με συλλογικές και προσωπικές υπερβάσεις.
Ο χώρος διατρέχει τον εμφανή κίνδυνο να λεηλατηθεί πολιτικά και εκλογικά από τον ισοπεδωτικό, καταστροφικό δικομματικό διπολισμό.

ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Η Πολιτική Κίνηση των «ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς» συνεργάστηκε με επιτυχία δυο φορές εκλογικά με «Το Ποτάμι». Συνεχίζει αρμονικά και φιλικά την ισότιμη πολιτική της συνεργασία, πάντα με ευθύ, ειλικρινή και εποικοδομητικό τρόπο, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτική της αυτονομία, την κριτική της στάση και την ελεύθερη δημόσια έκφραση των δικών της απόψεων.
Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συμβάλλουμε καταλυτικά στη συγκρότηση της ισχυρής, σύγχρονης, δημοκρατικής, φιλελεύθερης, μεταρρυθμιστικής, κοινωνικής και ευρωπαϊκής Αριστεράς που χρειάζεται η χώρα. Ως συστατικό, απαραίτητο στοιχείο της Κεντροαριστεράς, της ευρύτερης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Με την αποφασιστική ιδεολογική και πολιτική ήττα του αριστερού και δεξιού εθνολαϊκισμού.

ΜΕ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΑΜΑ για το ΜΕΛΛΟΝ

Η τύχη της χώρας είναι στα χέρια των πολιτών της. Είναι κυρίως στα χέρια της νέας γενιάς. Εδώ κυρίως θα κριθεί.
Χρειαζόμαστε βαθύτατες διαρθρωτικές αλλαγές παντού. Πρωτίστως στο πολιτικό σύστημα και το κράτος.
Ο κεντρικός μας στόχος είναι να αλλάξουμε ριζικά, με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, για να γίνει η Ελλάδα σύγχρονη, πραγματικά Ευρωπαϊκή, κοινωνικά δίκαιη.
Έχουμε ανάγκη από μια πραγματική πνευματική, ηθική και πολιτισμική Αναγέννηση. Μια πραγματική Επανάσταση στην πολιτική μας κουλτούρα, σε κατεστημένες νοοτροπίες και συμπεριφορές που κρατούν τη χώρα δέσμια φαντασιώσεων και προκαταλήψεων.
Χρειάζεται βεβαίως καλά επεξεργασμένο Σχέδιο, κόπος, προσπάθεια, αφοσίωση, στράτευση, σύμπνοια και κοινές στοχεύσεις.

Αθήνα, 27 Μαΐου 2017

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK