Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Στη Θεσσαλονίκη να γίνει αντιπαράθεση προγραμμάτων και όχι διαγωνισμός υποσχέσεων

Σημεία συνέντευξης στο Σκάι και στην εκπομπή "Online" με τη δημοσιογράφο Μ. Μπάρμπα.

Για την παρουσία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ
Νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός κινήθηκε εντός των αναμενομένων. Δηλαδή δεν υπήρξαν εξαγγελίες ή αναφορές οι οποίες θα κέντριζαν, κατά την γνώμη μου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον κάποιον ο οποίος θα επιχειρούσε να αναλύσει την πρωθυπουργική ομιλία.

Κύρια σκέψη του, φάνηκε απολύτως κατά την γνώμη μου, στο πως θα καθησυχάσει τους εποπτεύοντες. Δηλαδή θα μιλήσω για κάποιες ελαφρύνσεις, κάποιες παροχές, θα τις εξαγγείλω και μάλιστα με επέκτασή τους για τα επόμενα δυο-τρία χρόνια για να μην τα φορτωθώ εγώ, αλλά πάντα με την άποψη ότι δεν πρέπει να ταράξω την ηρεμία αυτών που θα έρθουν να μας εποπτεύσουν.

Το τελευταίο διάστημα όλη η κυβερνητική πολιτική, η ρητορική της και η προπαγάνδα είχε ακουμπήσει επάνω στην μεγάλη εξαγγελία της Θεσσαλονίκης που θα άγγιζε όλα τα ζητήματα, ακόμα και τις μειώσεις στις συντάξεις. Λέξη χθες για τις συντάξεις, ‘’θα τους πείσω ότι μπορώ να μην τις μειώσω’’, αυτή ήταν η αναφορά. Καλές είναι οι βαρύγδουπες αναφορές στο πολιτικό λεξιλόγιο, του τύπου ‘’εγώ ήρθα να καταθέσω όραμα και όχι παροχές’’, αλλά να έχουν έστω στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα.

Σχετικά με την κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Νομίζω ότι έχει αρχίσει να κουράζει η κριτική κάθε φορά που αντιμετωπίζουμε την κυβέρνηση στη λογική άλλα έλεγες τόσα χρόνια και έκανες ακριβώς τα ανάποδα. Όχι ότι δεν έχει βάση μια τέτοια κριτική. Είναι απολύτως ορθή αλλά έχω την εντύπωση ότι και οι ίδιοι τα ξέρουν αυτά. Ακόμα και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ και οι οπαδοί του, όταν τους μιλήσεις αναφορικά με την αναξιοπιστία και την ανατροπή όλων όσων έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία τετραετία, το πρώτο πράγμα που θα σου πουν είναι ‘’εντάξει αυτά τα καταλάβαμε και τα περιμέναμε, τώρα να δούμε τι θα γίνει’’. Άλλωστε ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει την πολιτική του αυτών των χρόνων όταν το βασικό μότο στις απαντήσεις στην κριτική που δέχεται είναι ‘’γιατί οι άλλοι τα έκαναν καλύτερα’’. Όταν ακούω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τους φίλους και τους οπαδούς του να λένε ‘’εντάξει όσα λες είναι σωστά, αλλά οι άλλοι είναι καλύτεροι;’’, έχουν ήδη αποδεχτεί ότι η κυβερνητική τους πολιτική την τετραετία που πέρασε απέτυχε, μόνο που θεωρούν ότι ισοφαρίζονται ή ισοζυγίζονται από τις πρακτικές των προηγούμενων. Έτσι, αυτό που θα έλεγα ότι κυρίως έχει σημασία τώρα, αν θέλουμε να προχωρήσει μπροστά αυτός ο τόπος, είναι να αναζητηθούν προγραμματικές και ουσιαστικές διαφορές και εκεί να αντιπαρατεθούμε. Εγώ θα περιμένω με ενδιαφέρον να δω τι θα πει ο κ. Μητσοτάκης την άλλη Κυριακή, γιατί ασκώ κριτική στην χθεσινή πολιτική ομιλία του κ. Τσίπρα, αλλά έχω πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δω αν θα είναι εξαγγελτικός αντιστοίχως και υποσχεσιολόγος ο κ. Μητσοτάκης ή αν θα έχει ένα σοβαρό πρόγραμμα να παρουσιάσει.

Για το ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών
Σε αυτό το θέμα που με βάση την πραγματικότητα, το σύνολο σχεδόν των χωρών του πλανήτη, με πρώτες όλες τις κυρίαρχες οικονομικά και πολιτικά δυνάμεις αποκαλούν την γείτονα χώρα ως «Μακεδονία» σκέτη, μια συμφωνία που προωθεί ένα βήμα μπροστά αυτό το ζήτημα με βάση την εθνική θέση ότι η FYROM δεν είναι δυνατόν να αποκαλείται Μακεδονία και αναζητά μια σύνθετη ονομασία για να φύγουμε από την κακοδαιμονία του σκέτο «Μακεδονία», αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο στη συμφωνία. Και υπ’ αυτή την έννοια λέω ότι αυτό δεν μπορούμε να το μηδενίζουμε ούτε καν να το μειώνουμε. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν και μια σειρά άλλα ζητήματα που θα μπορούσαμε να τα είχαμε προσέξει πολύ καλύτερα. Όπως το Μακεδόνας, μακεδονική γλώσσα κλπ. Εγώ ακόμα και αυτά τα θέματα, που δημιουργούν γκρίζα περιοχή, θα μπορούσα να τα πάω στην άκρη ως ζητήματα συμβιβασμού εάν δεν φοβόμουνα ότι αυτές οι γκρίζες αναφορές υπάρχει κίνδυνος να καθιερωθούν με άλλους όρους. Δηλαδή, αντί να λένε ότι «είμαι πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» να λένε «είμαι Μακεδόνας» κλπ. Δεν μπορώ όμως να απομακρυνθώ από αυτό που γενικά θυμάμαι ότι το σύνολο του πολιτικού κόσμου και η καθόλα σεβαστή δική σας παράταξη στο παρελθόν κ. Τσιάρα, είχε αποδεχθεί ως βασικό προσανατολισμό. Δηλαδή την σύνθετη ονομασία. Δυστυχώς αυτό το ακανθώδες θέμα και βαθύτατα εθνικό ζήτημα για όλους μας, εσωτερικοποιήθηκε, έγινε πεδίο εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης και εξ αυτού χάσαμε. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη γιατί κινήθηκε με έναν τρόπο διαφορετικό απ’ ότι θα έπρεπε. Έπρεπε να επιδιώξει καταρχήν την συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις και μετά να προχωρήσει.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK