Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Συνέντευξη στο Κανάλι της Βουλής

Συνέντευξη στην εκπομπή "Πρωινή Αναγνωση" και στη δημοσιογράφο Κ. Κοντογεώργη

Η πολιτική έχει στοιχεία σκοπιμοτήτων, σχεδίων, επιλογών, στροφών κτλ. Όλα αυτά είναι στοιχεία πραγματικά στην πολιτική, αλλά η πολιτική γεννιέται μόνο με έμπνευση και με πάθος. Εάν δεν υπάρχει έμπνευση και πάθος η πολιτική δεν γεννιέται. Όλα τα άλλα την βοηθούν την πολιτική αλλά δεν μπορεί να γεννηθεί εάν δεν παθιάζεσαι για αυτήν. Αυτά αφορούν και στο ξεκίνημα του Κινήματος Αλλαγής.

Για την κλιμάκωση της έντασης από πλευράς της Τουρκίας και την κράτηση των Ελλήνων Στρατιωτικών

Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες που έχω κάποια ανησυχία για το πώς θα εξελιχθεί η ιστορία με την γείτονα χώρα. Βέβαια στα πλαίσια μιας ψύχραιμης αντιμετώπισης του ζητήματος, γιατί οι υπερβολές δεν βοηθούν σε τίποτα. Να παρακολουθήσουμε όλοι υπεύθυνα το ζήτημα γιατί υπάρχει ανάπτυξη μιας επιθετικότητας από πλευράς Ερντογάν. Χθες είπε στην Σαμψούντα ότι επιδιώκει να φτιάξει την Μεγάλη Τουρκία. Και αν κάποιος ψάξει να βρει τι εννοεί με την φράση «Μεγάλη Τουρκία» θα σκεφτεί πράγματα επικίνδυνα.
Στο πλαίσιο αυτής της γενικότερης επιθετικότητας, εντάσσεται και η υπόθεση των δυο στρατιωτικών. Ενδεχομένως οι σκοπιμότητες οι οποίες υπάρχουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις, να μην επιτρέψουν να λυθεί γρήγορα το ζήτημα. Προφανώς εγώ δεν πιστεύω ότι πρόκειται να τραβήξει σε μεγάλο μάκρος η ιστορία, γιατί είναι και προφανής η μη ύπαρξη αδικημάτων. Το θέμα είναι ότι δεν έχει ήδη λυθεί και έχουμε δυο παιδιά στις τουρκικές φυλακές.

Για την πρόσφατη συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη

Η πρόταση του κ. Θεοδωράκη έχει γίνει πριν ενάμιση χρόνο και επαναλήφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με παρόντα τον πρωθυπουργό. Επομένως είχε μια επικαιρότητα το θέμα και εξ’ αυτού προέκυψε και η πρόταση του κ. πρωθυπουργού στον κ. Θεοδωράκη για να συζητήσουν. Προφανώς, δεν αποκλείεται στις στοχεύσεις του πρωθυπουργού, στα σχέδια του να ήταν η προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας η οποία ενδεχομένως σε αυτή την φάση τον δυσκολεύει.
Ίσως σκέφτηκε ότι με αυτή την κίνηση μπορεί να δημιουργήσει μια άλλη συζήτηση στην πολιτική καθημερινότητα. Αυτό μπορεί να είναι λογικό, αλλά οι ενστάσεις που δημιουργήθηκαν γιατί ανταποκρίθηκε ο κ. Θεοδωράκης, δεν με βρίσκουν σύμφωνο. Αλίμονο εάν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας και της θεσμικής λειτουργίας, ο πρωθυπουργός καλεί τον αρχηγό ενός κόμματος που προ ημερών κατέθεσε μια πρόταση στη βουλή και του λέει «έλα να την κουβεντιάσουμε» και ο αρχηγός του κόμματος του απαντά «επειδή έχω κατά νου ότι οι στοχεύσεις σου δεν είναι αυτές, αλλά κάποιες άλλες, γιαυτό δεν έρχομαι». Αν έτσι αρχίσουμε να λειτουργούμε τις θεσμικές μας υποχρεώσεις και τον κοινοβουλευτισμό, νομίζω ότι δεν θα βγάλουμε άκρη, παρά το ότι δεν αποκλείω αυτό που σας έλεγα πριν. Και δεν συμφωνώ καθόλου και με τα σενάρια που αναπτύχθηκαν.

Για την αναφορά, από πλευράς πρωθυπουργού, στην ονομασία της FYROM

Είχε μια αστοχία η αναφορά στο όνομα από πλευράς πρωθυπουργού. Δεν είμαι όμως σε αυτά τα πράγματα κατηγορηματικός, δεν ξέρω το κλίμα, δεν ξέρω τι είχε προηγηθεί, δεν ξέρω πως σκέφτηκε ο πρωθυπουργός. Οι γενικοί αφορισμοί τύπου «καλώς το είπε- κακώς το είπε», εμένα δεν μου αρέσουν. Αυτό στο οποίο θέλω να μείνω εγώ, είναι στην ουσία του προβλήματος. Πρέπει κάποια στιγμή το θέμα να λυθεί. Είναι προς όφελος της χώρας μας, προς όφελος της ανάγκης να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στα βαλκάνια και μερικά τέτοια ζητήματα που δημιουργούν ένα πλαίσιο δυστοκίας, πρέπει να λυθούν. Εάν δεν είχε εσωτερικοποιηθεί το πρόβλημα ως στοιχείο αντιπαλότητας συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, τα πράγματα θα είχαν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Θυμάμαι παλαιότερες εποχές όπου και το σημερινό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφερθεί με θετικό τρόπο στην ανάγκη να αναζητηθεί ένας συμβιβασμός με την ύπαρξη ενός γεωγραφικού προσδιορισμού στο όνομα. Με την παθογένεια που έχουμε ως πολιτικό σύστημα, ένα εθνικό ζήτημα που θα μπορούσε να λυθεί με συναίνεση το έχουμε κάνει εσωτερικό πρόβλημα αντιπαράθεσης.

Για τα αποτελέσματα της Προκαταρκτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis, για την αποχώρηση της Αντιπολίτευσης, για ενδεχόμενα νέα στοιχεία.

Πολύ μεγάλος αριθμός συναδέλφων βουλευτών, μαζί και εγώ, είχαμε από την αρχή πει ότι αυτή η ιστορία ήταν βέβαιο που θα κατέληγε. Δηλαδή, στις πρώτες συνεδριάσεις η κυβερνητική πλειοψηφία στην επιτροπή θα ζητούσε να επιστρέψει το θέμα στη δικαιοσύνη.
Τώρα, αν έρθουν καινούργια στοιχεία θα τα δούμε, γιατί πρέπει να σας πω ότι με τα στοιχεία που μέχρι τώρα προχωράει αυτή η υπόθεση, εγώ τουλάχιστον δεν έχω πεισθεί καθόλου ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται με σοβαρές και παρούσες ενοχές σε αυτή την υπόθεση. Μέχρι τώρα η διαπίστωση που έχω κάνει είναι ότι πάνω σε ένα υπαρκτό μεν σκάνδαλο – η Novartis όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στον πλανήτη ολόκληρο έχει τέτοιες συμπεριφορές για να δημιουργήσει ευρύτερα κέρδη –τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν απέδειξαν την εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Η αντιπολίτευση υποστήριξε στο σύνολό της ότι αφού την κάνουμε αυτή την επιτροπή, να την πάμε σε βάθος. Να έρθουν λοιπόν όσοι κατέθεσαν ότι τα συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται και να καταθέσουν. Η άρνηση από κυβερνητικής πλευράς να συναινέσει σε αυτό το αίτημα επιβεβαίωσε τις υποψίες της αντιπολίτευσης ότι ήθελαν να την ενοχοποιήσουν χωρίς στοιχεία και γι΄αυτό αποχώρησε.

Εσείς θα θέλατε από την πλευρά σας, σας ρωτάω και ως Αντιπρόεδρο της Βουλής αλλά και από την θέση σας στο ΠΟΤΑΜΙ, να έρθουν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες αλλά και ο κύριος Φρουζής, εμπλεκόμενο πρόσωπο που πάνω σε αυτόν έχει στηθεί η δικογραφία, γύρω από το περιβάλλον του κ. Φρουζή είναι τα πρόσωπα τα οποία κατέθεσαν και είπαν αυτά που είπαν. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να έρθουν στην Βουλή;

Ξέρετε ότι δεν στηρίχθηκε πουθενά αλλού η παραπομπή των πολιτικών και δεν μιλάμε τώρα για την περίπτωση ενός ανθρώπου. Μιλάμε για 2 πρώην πρωθυπουργούς και 8 υπουργούς, για τον επίτροπο της Ευρώπης, τον κεντρικό τραπεζίτη. Μιλάμε δηλαδή για μια ομάδα ανθρώπων που αν με βάση το κατηγορητήριο αποδεικνυόταν ότι βρίσκονται μπλεγμένοι σε ένα τέτοιο σκάνδαλο τινάζεται στον αέρα η πολιτική αξιοπιστία της χώρας. Από την ώρα λοιπόν που οι κατηγορίες στηρίχθηκαν σε τρεις μαρτυρίες προστατευόμενων μαρτύρων και στον κ. Φρουζή, τι άλλο θα ζήταγε πας σώφρων άνθρωπος από το να έρθουν να καταθέσουν να μας πουν τι έγινε.

Για τη Κεντροαριστερά και το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Θέλω να είμαι ειλικρινής γιατί σε μερικές τέτοιες περιπτώσεις κάποιος πρέπει να λέει ακριβώς αυτό που σκέφτεται και να μην κρύβει τα λόγια του. Τα συνέδρια που έχω παρακολουθήσει εγώ σε όλη μου την ζωή και είναι αρκετά, συνέδρια ομαλά, συνέδρια ρήξεων, συνέδρια αντιπαραθέσεων, συνέδρια ήρεμα, όλα είχαν το χαρακτηριστικό στοιχείο της δυνατότητας των συνέδρων να παρέμβουν και να διαμορφώσουν πολιτικές. Τέτοιου τύπου χαρακτήρας δεν υπήρξε σε αυτό το συνέδριο. Το έχω πει και το λέω με όλη μου την καλή διάθεση και καλή πρόθεση, διότι εγώ ενθέρμως έχω υποστηρίξει την ανάγκη να φτιάξουμε αυτό τον φορέα.
Τέσσερις και πέντε χιλιάδες σύνεδροι σε διαδικασίες συνεδρίου ενός 24ωρου, εμένα δεν με πείθει ότι ήταν διαδικασία παραγωγικού χαρακτήρα πολιτικά. Ήταν όμως μια ενδιαφέρουσα πολιτική εκδήλωση όπου έγιναν ομιλίες πολιτικές κτλ. Με αυτή την έννοια θετικό ήταν αλλά συνέδριο έτσι όπως εγώ νιώθω τα συνέδρια δεν θα μπορούσα να το πω.

Η όλη προσπάθεια που γίνεται κ. Λυκούδη στην Κεντροαριστερά για να επανενωθεί και να αναζωογονηθεί δηλαδή να έρθουν και πάλι οι δυνάμεις και να γίνει μια καινούργια αρχή, σας έχει πείσει για να παραμείνετε; Βλέπετε πως θα παραμείνετε σε αυτή την προσπάθεια έτσι όπως πάει;

Όσο αυτή η προσπάθεια είναι μέσα στην γενικότερη μου αντίληψη για το ότι οικοδομείται ένας χώρος ισορροπίας του πολιτικού συστήματος και συγκέντρωσης όλων των δημοκρατικών δυνάμεων που είναι σήμερα σκόρπιες, όσο παραμένει προς αυτή την κατεύθυνση για εμένα είναι ένας χώρος που τον στηρίζω και τον επιθυμώ. Ξέρετε όμως τι γίνεται; Στην πολιτική, έχω την εντύπωση ότι και η δική σας εμπειρία πρέπει να το αντιλαμβάνεται οπωσδήποτε αυτό, είναι πολύ ρευστά και με ραγδαίο ρυθμό τα πράγματα. Ξέρετε πόσο εύκολα μπορούν να αλλάξουν οι καταστάσεις και τα δεδομένα. Έτσι όπως είμαστε σήμερα αξίζει κάποιος να το παλέψει.
Να σας πω κάτι; Σας το λέω ειλικρινά. Η πολιτική έχει στοιχεία σκοπιμοτήτων, σχεδίων, επιλογών, στροφών κτλ. Όλα αυτά είναι στοιχεία πραγματικά στην πολιτική, αλλά η πολιτική γεννιέται μόνο με έμπνευση και με πάθος. Εάν δεν υπάρχει έμπνευση και πάθος η πολιτική δεν γεννιέται. Όλα τα άλλα την βοηθούν την πολιτική αλλά δεν μπορεί να γεννηθεί εάν δεν παθιάζεσαι για αυτήν.

Είναι όμως εποχές που σας εμπνέουν για πάθος και για παραπάνω έμπνευση;

Δεν θα έλεγα τα πιο πάνω με τέτοια έμφαση αν πίστευα ότι υπάρχουν όλα αυτά. Ακριβώς επειδή εγώ πιστεύω στην πολιτική του πάθους, της έμπνευσης και των οραμάτων νομίζω ότι τέτοια στοιχεία σήμερα είναι μακριά ακόμα και από την τωρινή προσπάθεια. Αυτά χρειάζονται και χρειάζονται ιδιαίτερα.

Μήπως χρειάζονται όμως να μπουν και νέα πρόσωπα σε αυτή την προσπάθεια της Κεντροαριστεράς να αναζωπυρωθεί κ. Λυκούδη; Δηλαδή θέλω να πω, μαζί το έχουμε ξαναπεί σε αυτή την εκπομπή, με παλαιά υλικά γίνεται αυτή η προσπάθεια από όλους τους χώρους που αποφάσισαν να επανενωθούν και να φτιάξουν αυτόν τον τρίτο πόλο πολιτικό. Νέα υλικά υπάρχουν;

Αυτό που λέτε είναι μια παρατήρηση ορθότατη μόνο που πιστεύω ότι αφορά όλους τους πολιτικούς χώρους, όλο το πολιτικό σύστημα.

Μιλάμε όμως τώρα για τον δικό σας πολιτικό χώρο.

Είναι μια συνολικότερη παθογένεια του συστήματος ότι στηρίζετε συνήθως σε αυτό που έχει και δεν τολμά να κάνει τα μεγάλα ανοίγματα. Εγώ δεν είμαι υπερ της άποψης «κάτω το παλιό και οι παλιοί και ζήτω το νέο και οι νέοι». Έχω γνωρίσει νέους πολιτικούς και έχω δει τον απολύτως γερασμένο πολιτικό τους λόγο και έχω γνωρίσει πολιτικούς της παλιάς φρουράς που η φρεσκάδα τους «δεν παίζεται». Όμως είναι πάρα πολλή μεγάλη ανάγκη η είσοδος φρέσκου, καινούργιου πολιτικού αίματος στην πολιτική.

Επόμενος σταθμός είναι η συγκρότηση της Κεντρικής επιτροπής, νομίζω αύριο θα γίνει, έχει γίνει μία συμφωνία πόσα άτομα θα έχει ο καθένας;

Νομίζω ναι, αν και γίνονται ακόμα συζητήσεις από όσο ξέρω.

Σας εκφράζει ο τρόπος που έγινε;

Δεν έχω ενστάσεις κυρίως για τους αριθμούς, αν και οι αριθμοί που προτείνονται μου φαίνονται πολύ μεγάλοι. Δεν είναι τόσο αυτό, όσο το γεγονός ότι από την ώρα που έχει αποφασίσει αυτός ο χώρος ότι μέχρι τις εκλογές αποτελείται από φορείς και κόμματα που δεν συνενώνονται αλλά παραμένουν στην πολιτική τους αυτονομία και μπορεί το καθένα από αυτά να χαράζει με τον δικό του τρόπο την πολιτική, αυτά τα όργανα που θα φτιαχτούν, αν φτιαχτούν , ήμουν βέβαιος και το υποστήριξα με επιμονή ότι θα έπρεπε να έχουν απλώς συντονιστικό χαρακτήρα. Διότι αν δεν έχουν συντονιστικό χαρακτήρα και θεωρούνται ότι είναι πολιτικά όργανα, πρέπει να αποφασίζουν, και αν αποφασίζουν με πλειοψηφίες και μειοψηφίες από κει και πέρα όσοι συμμετέχουν πρέπει να έχουν την στοιχειώδη δημοκρατική ευαισθησία να υπακούν στην πλειοψηφία. Τα κόμματα όμως που συμμετέχουν λένε ότι θα παραμείνουν μέχρι τις εκλογές αυτόνομα. Λύστε μου τώρα εσείς την αντίφαση.

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK