Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Βλέπω με συμπάθεια κάθε πρωτοβουλία που βοηθάει στην κινητικότητα της Κεντροαριστεράς

Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, στην εκπομπή "Αταίριαστοι" και στους δημοσιογράφους Χρ.Κούτρα και Γ. Ντσούνο

Γιατί φεύγουν βουλευτές από το Ποτάμι

Πιστεύω ότι ένα πολιτικό σχέδιο που παραμένει απροσδιόριστο από την μια μεριά και από την άλλη μια έλλειψη πολιτικής συνοχής που από την αρχή είχε το Ποτάμι –προβλήματα δηλαδή ταυτότητας, στρατηγικής και φυσιογνωμίας –άφησε ανοιχτή την περίπτωση, όταν έρχονται δύσκολες στιγμές κάποιος να μην μπορεί να σταθεί με αντοχή όρθιος και να φεύγει.

Αν θα ήταν μια λύση για το Ποτάμι να συνεργαστεί με την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Θα ήταν μια λύση για το Ποτάμι να μπει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαδικασίες συγκρότησης της Κεντροαριστεράς, πράγμα το οποίο προσπαθώ πάρα πολύ. Προσπαθώ να πείσω και τους φίλους μου στο Ποτάμι να το κάνουν, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα. Γιατί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση έχει ναυαγήσει. Αυτό μπορεί να αποτελούσε μια λύση για το Ποτάμι και για τη δική του πολιτική ύπαρξη. Αν και εγώ το θέμα της συγκρότησης ενός μεγάλου κεντροαριστερού χώρου δεν το πιστεύω επειδή μέσα από αυτόν μπορούν να επιβιώσουν μικρότερα σχήματα ή πρόσωπα. Εγώ πιστεύω ότι έχει ανάγκη η χώρα από έναν τέτοιο χώρο για την ισορροπία του πολιτικού συστήματος και για την ανάπτυξη των δημοκρατικών διαδικασιών. Η ίδια η κοινωνία έχει ανάγκη από έναν τέτοιο χώρο.

Για το τι σκέφτεται ο Σπ. Λυκούδης και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς για τις κινήσεις που γίνονται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την Κίνηση Διαμαντοπούλου

Εγώ σκέφτομαι πρώτον ότι πρέπει να συγκροτηθεί ο χώρος. Δεύτερον ότι ο χώρος δεν συγκροτείται με τις συμπράξεις στα ήδη παλιά σχήματα. Τιμώ και σέβομαι το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ανάπτυξη μιας μεγάλης και ευρύτερης κεντροαριστεράς δεν έχει σχέση με το πόσοι θα συμπράξουν για να διευρυνθεί η επιρροή του υπάρχοντος ΠΑΣΟΚ. Αν επιχειρηθεί ένα άνοιγμα με άλλα χαρακτηριστικά, ότι τελειώνει αυτό τώρα και αναζητούμε το μεγάλο και ενιαίο σχήμα, αυτό θα με ενδιέφερε. Βλέπω με συμπάθεια κάθε πολιτική κίνηση που βοηθάει στην ανάπτυξη μιας κινητικότητας στο χώρο της κεντροαριστεράς, άρα και την κίνηση των τριών πρώην υπουργών. Αλλά θέλω να ξέρω που στοχεύει. Αν στοχεύει στην ενότητα του χώρου, μπράβο, θετικά χαρακτηριστικά έχει, να βοηθήσουν όλοι. Αν η στόχευση είναι άλλο ένα πολιτικό μαγαζί, θα έλεγα ότι αυτό δεν συμβάλλει στην ενότητα.

Για την σύμπραξη ΚΙΔΗΣΟ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Κάθε συνάντηση που φιλιώνει τους ανθρώπους και δεν τους χωρίζει, καλό πράγμα είναι. Αλλά το θέμα είναι αν απαντάει στο αίτημα των καιρών. Αυτό είναι περισσότερο μια συνάντηση τακτοποίησης εσωτερικών ζητημάτων του ΠΑΣΟΚ.

Για το αν παίζει ρόλο το ποιος θα ηγηθεί αυτού του χώρου

Κατά τη γνώμη μου παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ποιος μπορεί να ηγηθεί σε αυτήν την ιστορία. Δεν υπάρχει μεγάλη πολιτική προσωπικότητα που θα έπαιρνε αυτόν τον χώρο με αέρα και θα τον πήγαινε μπροστά. Αν υπήρχε θα είχε συγκροτηθεί ο χώρος, μην έχετε καμία αμφιβολία. Επειδή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, από τα στελέχη που υπάρχουν στο χώρο και που είναι καθόλα άξια, θα πρέπει να αναζητηθεί μια λύση.

Απλά να σας πω και κάτι ακόμα που ήταν και η διαφωνία μου με τον Σταύρο. Η διαφωνία μου ήταν η αντίληψη που είχε και ο Σταύρος αλλά και η Φώφη, ότι πρέπει να αναζητηθεί ο τρόπος εκλογής του αρχηγού και αφού βρεθεί ο αρχηγός από εκεί και πέρα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συγκρότησης του κόμματος. Και εγώ έλεγα «αρχηγός σε μη υπάρχον κόμμα, εγώ δεν ξέρω να έχει υπάρξει στον πλανήτη. Να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώσμωσης, συνάντησης, αλληλεγγύης, να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι πάμε για ένα κόμμα και από εκεί και πέρα θα βρεθεί ο αρχηγός». Ανάποδα δεν πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει λύση.

Για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την παρουσία ή μη του ΔΝΤ

Οι δανειστές από ότι ξέρω θέλουν το ΔΝΤ. Κατά καιρούς δεν ξέρω τι θέλει η δική μας πλευρά. Παλαιότερα όταν το ΔΝΤ έλεγε ότι πρέπει να υπάρξει μείωση του χρέους, ήταν ευμενώς αποδεκτό από τη δική μας πλευρά και έλεγαν ότι πρέπει να παίξει έναν ρόλο. Όταν το ΔΝΤ εκφράζει την άποψη ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος της χώρας αλλά με μέτρα, τότε αρχίζει και γίνεται η αντιμετώπισή του αρνητικά από τη δική μας πλευρά. Με ΔΝΤ ή χωρίς ΔΝΤ, αυτό που εγώ νομίζω ότι χρειάζεται είναι μια καθαρή συνεννόηση με τους δανειστές έντιμη, αξιοπρεπής και με συμβιβασμούς για να κλείσει η αξιολόγηση. Για να πάμε στην χαλάρωση και από εκεί και πέρα να πάμε σε διαδικασίες άλλης κατεύθυνσης της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρός άνθρωπος, συμπολιτευόμενος ή αντιπολιτευόμενος που να μην λέει «να κλείσει η αξιολόγηση». Να υπάρξει μια σοβαρή συνεννόηση με τους δανειστές.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK