Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ το νέο πολιτικό παραμύθι

Συνέντευξη στην εκπομπή του Γιάννη Δάρα και της Μαριλένας Κατσίμη στην ΕΡΤ1

Για τις συνεργασίες και τις διαφωνίες που υπάρχουν:

Όταν συνεργάζεσαι με κάποιον στην πολιτική δεν ξεκινάς με την λογική ότι είναι ίδιος με σένα. Οι διαφοροποιήσεις είναι δεδομένες. Το Ποτάμι με συνέπεια διατυπώνει εδώ και καιρό την άποψη ότι είναι τόσο μεγάλα τα προβλήματα του τόπου που οι λύσεις δεν μπορούν να στηρίζονται σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, αλλά επίσης ούτε μπορούν να σηκώνουν το βάρος μόνο δύο κόμματα όπως έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Το ζητούμενο σήμερα είναι μια ευρεία συνάντηση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων. Μακάρι βέβαια να γινόταν αυτό προεκλογικά αλλά έστω και μετεκλογικά, ας τολμήσουν τα κόμματα να προχωρήσουν σε διαδικασίες συναινέσεων και συνεργασιών. 

Για τον προεκλογικό διάλογο:
Πρέπει να πω ότι μέσα σε αυτήν την απίστευτη κρίση που βιώνουμε, είμαι αισιόδοξος γιατί για πρώτη φορά στο έστω και πολύ μικρό προεκλογικό διάστημα που έχουμε, θα μπορέσει να γίνει σοβαρός πολιτικός διάλογος με επιχειρήματα και χωρίς κραυγές και υπερβολές. Και αυτό το λέω γιατί επιτέλους κατέρρευσε η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης: ο ψεύτικος διαχωρισμός σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς, που ενοχοποιούσε απόψεις και στάσεις και εγκλώβιζε μέσα σε ύβρεις τις διαφορές.

Για το αν το πάλεψε ο κ. Τσίπρας ή αν ήταν όλο μία απάτη:
Ο κ. Τσίπρας δεν είχε ίχνος σχεδίου - αυτό πιστεύουμε εμείς στο Ποτάμι ξεκάθαρα πια. Αν δεν ισχύει αυτό, η εναλλακτική εκδοχή είναι να δεχτούμε ότι είχε σχέδιο αλλά ήταν απολύτως ανίκανος να το εφαρμόσει. Το σίγουρο είναι ότι αποτέλεσμα όλης της διαπραγμάτευσης και όλης της πορείας αυτών των εφτά μηνών ήταν το χειρότερο από τα τρία μνημόνια που έχουμε δει μέχρι σήμερα. 

Για το αν το Ποτάμι έχει συγκεκριμένες προτάσεις για να μπει σε μία συνεργασία:
Το σίγουρο είναι ότι το Ποτάμι δεν θα πει ψέματα. Δεν θα πει δηλαδή ποτέ ότι θα σκίσει το μνημόνιο, ότι ναι μεν το ψήφισε αλλά θα κάνει άλλα κλπ. Προφανώς όμως και θα κάνει προσπάθεια να υπάρξουν συγκεκριμένα ισοδύναμα ώστε να ελαφρύνει την κοινωνία από το βάρος των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί και είναι πολύ σκληρά.

Για την άρνηση του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί μετεκλογικά με άλλα κόμματα:
Άκουσα ξανά τον κ. Τσίπρα προχθές να λέει ότι επιθυμεί αυτοδυναμία και αν αυτό δεν γίνει, τότε μπορεί να συνεργαστεί μόνο με τους ΑΝΕΛ. Αναρωτιέμαι λοιπόν: αν δεν του βγει η αυτοδυναμία ή αν δεν αρκούν οι ΑΝΕΛ - των οποίων η είσοδος στη Βουλή δεν είναι και σίγουρη κατά τη γνώμη μου - τι θα κάνει; Θα οδηγήσει τη χώρα ξανά σε εκλογές; Δηλαδή σε τέταρτες εκλογές μέσα στο ίδιο εξάμηνο; Και μετά πάλι σε πέμπτες εκλογές;

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK