Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Βίντεο

Στο Συμβούλιο Αρχηγών δεν υπήρξε συμφωνία για μέτρα

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1

-Ο πολιτικός χρόνος είναι καταιγιστικός. Το Σάββατο προ της κάλπης με τη σημερινή μέρα απέχουν έτη και το κλίμα πια είναι τελείως διαφορετικό. Υπάρχει μία κατά κράτος επικράτηση του «όχι» και μία αποτυχία του «ναι». Θα γίνει πολύ κουβέντα για αυτό το θέμα, αλλά ουδείς αμφισβητεί την εικόνα αυτή. Το «ναι» στηριζόταν σε μία στρατηγικού χαρακτήρα πρόταση (ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ), το «όχι» περιλάμβανε τα πάντα, γιαυτό και ήταν πιο ελκυστικό. Περιλάμβανε το «μέσα στο ευρώ, καλύτερη συμφωνία, όχι λιτότητα, συμφωνία σε 2 μέρες, ανοιχτές τράπεζες» κ.ά.. Από κει και πέρα ο δρόμος που ανοίγεται είναι εξαιρετικά δύσκολος. Γιατί πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση αυτήν την πρόταση. Και γρήγορα και σε όλο της το εύρος. Κατά την διατύπωση του πρωθυπουργού το «όχι» ήταν όχι στην πρόταση που πάει τώρα να συζητήσει.

-Το εκκωφαντικό 61% τον φορτώνει με μία μεγάλη ευθύνη: να ανταποκριθεί στην υπόσχεσή του. Αυτήν που περιέγραψε ως «Δώστε μου ισχυρό όχι για να φέρω καλή συμφωνία σε 48 ώρες». Δηλαδή το ποσοστό αυτό που τον κάνει πανίσχυρο σήμερα στο εσωτερικό, τον στριμώχνει πολύ στην διαπραγμάτευση.

-Εκτιμώ ότι ο κ. Τσίπρας θα φέρει συμφωνία, στην καλύτερη περίπτωση ελαφρώς χειρότερη από την πρόταση Γιούνκερ. Και επειδή αυτή θα είναι η τελευταία δυνατότητα να μας κρατήσει στην Ευρώπη - και επειδή ο Τσίπρας το θέλει, γιατί ο ίδιος ερμήνευσε το «όχι» και ως παραμονή στην Ευρώπη -  θα έχει πάρα πολλές δυσκολίες μετά. Θα πρέπει να βρει τρόπους να περάσει τη συμφωνία στη Βουλή και τα μέτρα στην κοινωνία.

-Είναι σαφές ότι χθες στο Συμβούλιο Αρχηγών μέτρα δεν συμφωνήθηκαν αλλά αντιθέτως αποφασίστηκε καθαρά ότι την ευθύνη της διαπραγμάτευσης την έχει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.

-Συνεχίζω να πιστεύω ότι τελικά θα έρθει συμφωνία. Και αυτό γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχει πρωθυπουργός στη σύγχρονη Ευρώπη που θα οδηγήσει τον εαυτό του και τη χώρα στην αυτοκτονία.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK