Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η ΝΔ διαμορφώνεται ως ισχυρότατος πόλος, την ώρα που ο άλλος χώρος δεν μπορεί να βρει ούτε βηματισμό, ούτε σύγχρονο αφήγημα

Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, στην εκπομπή ''Ναι μεν, αλλά'' και  στη δημοσιογράφο Ε. Μπαλτατζή

Κύριε Λυκούδη καλημέρα. Γίνονται πράγματα και θαύματα. Πάμε λίγο να μας βοηθήσετε να αποκωδικοποιήσουμε αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε. Έχουμε και τη χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού, την είδατε, μόλις προχθές ο κ. Μητσοτάκης έδωσε τη δική του συνέντευξη, είχαμε και τη συνεδρίαση των οργάνων του ΚΙΝΑΛ, θέλω να πω, έχουμε «φρέσκα κουλούρια» στην πολιτική.

Εκτός από το ΚΙΝΑΛ, που τώρα είναι σε αναστάτωση, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας φαίνονται να διαχειρίζονται το αναμενόμενο. Ο κ. Μητσοτάκης, βέβαιος νικητής μεθαύριο, επιχειρεί να φτάσει στον στόχο του που είναι η αυτοδυναμία.

Ο δε κ. Τσίπρας έδειξε προχθές ότι ξέρει πως θα είναι ο ηττημένος στις 7 Ιουλίου και θα προσπαθήσει νομίζω να περιορίσει το εύρος της ήττας. Φαίνεται καθαρά το πώς θα χειριστούν τα ζητήματα και οι δυο.

Πάμε λοιπόν στο ΚΙΝΑΛ και τη κ. Φώφη Γεννηματά. Αυτό που δήλωνε προεκλογικά το πέτυχε, δηλαδή από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ναι το ΚΙΝΑΛ ήρθε στην τρίτη θέση. Ζητάει να είναι ένας ρυθμιστικός παράγοντας επί της ουσίας, η απόφασή της όμως αυτή της αποπομπής Βενιζέλου, προς το παρόν τουλάχιστον έχει αποσυντονίσει; Δεν το ξέρουμε, θα το δούμε στις πρώτες δημοσκοπήσεις. Πάντως χθες, στις συνεδριάσεις των δυο οργάνων τα πράγματα κινήθηκαν σε αυτό που λέμε, λογικό πλαίσιο ως προς την κριτική και τις αντιδράσεις. Εσείς λέτε ότι σας αιφνιδίασε αυτό. Γιατί;

Ο Β. Βενιζέλος είναι ένα κορυφαίο πολιτικό στέλεχος αυτού του χώρου. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο μπορώ πιο προσεκτικός στις κρίσεις που κάνω γιατί δεν ανήκω στο χώρο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και πρέπει να μετράω τα λόγια μου.

Ναι αλλά και άνθρωπος με πάρα πολύ μεγάλη διαδρομή στην πολιτική.

Εντάξει, αλλά οφείλω να σέβομαι και τον χώρο τους που είναι σε μια δύσκολη φάση. Έχω φίλους και συναγωνιστές εκεί που δεν θέλω να τους πικράνω. Νομίζω ότι όλη αυτή η ιστορία, όπως εξελίσσεται, είναι προφανώς σε βάρος της συνολικής παρουσίας του ΚΙΝΑΛ. Όποιες διαφορές ή διαφωνίες κι αν έχει κάποιος με τον Β. Βενιζέλο, ουδείς αμφισβητεί ότι πρόκειται για έναν κορυφαίο πολιτικό παράγοντα της χώρας, με απίστευτο εύρος γνώσεων και δυνατοτήτων. Ένα κόμμα που έχει τη δυνατότητα να έχει στις γραμμές του ένα τέτοιο στέλεχος, το αποπέμπει; με συγχωρείτε. Στοιχειώδης επαφή με την πολιτική ιστορία και με την εμπειρία μου με πείθει ότι αυτό είναι μια λάθος κίνηση.

Σημασία έχει το πως η βάση του ΠΑΣΟΚ έχει εκλάβει αυτή την κίνηση, που χθες φάνηκε λίγο να επιχειρείται να επουλωθεί η όλη κατάσταση, γιατί εξήγησε η κ. Γεννηματά αυτό που είχε πει και δημοσίως.

Στη συνάντηση της κ. Γεννηματά με τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, αλλοίμονο αν 25 μέρες πριν από τις εκλογές δεν προσπαθούσε και η ίδια και τα άλλα στελέχη να έχουν μια συνεδρίαση με τόνους που δεν θα εξέπεμπαν διάσπαση. Αλλοίμονο. Έτσι θα το χειριζόταν ο καθένας. Αυτό δεν κρύβει όμως το πρόβλημα, που είναι σοβαρό. Δηλαδή η αποπομπή Βενιζέλου γίνεται για τη…διεύρυνση του ΚΙΝΑΛ; Αν είναι δυνατόν.

Άρα εσείς εκτιμάτε ότι αυτή η κίνηση της κ. Γεννηματά θα έχει τραύματα; Θα αφήσει γρατζουνιές, αυτό λέτε.

Νομίζω ναι.

Εσείς ήσασταν από τους ανθρώπους της Ανανεωτικής Αριστεράς, ενεργός βουλευτής, που ήσασταν υπέρ του εγχειρήματος του να διαμορφωθεί ένας πόλος.

Υπέρ μετά πάθους και με τεράστια επιμονή και υπομονή.

Αυτό ήθελα να πω. Με τεράστια επιμονή και υπομονή.

Δεν σταμάτησα ούτε λεπτό να το παλεύω. Δεν ευδοκίμησε η προσπάθεια αλλά και αυτό ακόμα που έχει υπάρξει τώρα ως ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χρειάζεται όπως φαίνεται προσπάθεια για να αυτόπεριφρουρηθεί.

Υπάρχουν σύντροφοί σας που έμειναν εκεί.

Ο καθένας έχει κάνει την επιλογή του.

Εσείς τι επιλογή έχετε κάνει κύριε Λυκούδη;

Εγώ έχω κάνει την επιλογή της συνέπειας σε μια διαδρομή που έχω για πάρα πολλά χρόνια στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς και κυρίως η συνέπεια που έχω ή που θέλω να έχω, με τις αρχές και τις αξίες αυτής της διαδρομής. Και αυτές οι αρχές και οι αξίες δεν υπηρετούνται με τις από εδώ και από εκεί συναλλαγές και προσχωρήσεις. Αλλά αυτές είναι επιλογές του καθενός οπότε ο καθένας κρίνεται με αυτά που κάνει. Τουλάχιστον εγώ θέλω να έχω μια ισορροπία με την ζωή μου.

Για όσους σας γνωρίζουμε αυτό είναι ένα από τα βασικά σας χαρακτηριστικά κύριε Λυκούδη. Πείτε μου κάτι. Ποτέ δεν σας έγινε πρόταση από την κυρία Γεννηματά; Επειδή έχετε και την ομάδα των ΜΕΤΑρρυθμιστών.

Πρόταση όχι. Έχω να μιλήσω με την κυρία Γεννηματά ενάμιση χρόνο περίπου. Από τότε που γίνονταν οι ζυμώσεις για την εκλογή της ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ. Δεν έχω ξαναμιλήσει από τότε, δεν έχω καμία επαφή.

Εάν σας καλούσε η κυρία Γεννηματά να συστρατευτείτε με το ΚΙΝΑΛ θα πηγαίνατε;

Σας λέω ότι είμαστε 20 ημέρες πριν από τις εκλογές και η κυρία Γεννηματά επιχειρεί να διαμορφώσει τους όρους επιτυχίας του κόμματος της. Εγώ δεν ανήκω σε αυτό τον χώρο. Παρακολουθώ βεβαίως με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Η δική μου ανησυχία και το ενδιαφέρον παραμένουν πάντα στο πως θα μπορούσε να επανασυγκροτηθεί στην Ελλάδα μια πολιτική παράταξη με τις αρχές και τις αξίες με τις οποίες εγώ ανδρώθηκα στον χώρο της αριστεράς. Αυτά είναι τα ενδιαφέροντα τα δικά μου. Ενδιαφέρουσα η ερώτηση σας αλλά νομίζω μακριά από την πραγματικότητα.

Το λέω γιατί πολλές φορές γίνονται κινήσεις που ο κόσμος τις βλέπει.

Όταν έπρεπε να γίνουν αυτές οι κινήσεις δεν έγιναν. Τώρα εύχομαι να εξελιχθούν θετικά όσα εγώ επιθυμώ. Πάντα προσβλέπω στην μεγάλη δημοκρατική παράταξη με τα αριστερά κοινωνικά χαρακτηριστικά, που έχει ανάγκη η χώρα. Αυτό νομίζω ότι είναι το ζητούμενο, πολύ περισσότερο τώρα που η συντηρητική παράταξη, την οποία βεβαίως και τιμώ και σέβομαι, είναι στα πάνω της και διαμορφώνει έναν ισχυρότατο πόλο στην Ελλάδα. Το θέμα είναι όταν βλέπει κάποιος με πικρία και απογοήτευση ότι όλος ο άλλος ο χώρος δεν μπορεί να βρει ούτε τον βηματισμό του ούτε και το σύγχρονο αφήγημα του.

Αυτό είναι ένα μείζον θέμα κύριε Λυκούδη. Δεν ξέρω αν το εκλογικό αποτέλεσμα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις στην κατεύθυνση αυτή που λέτε. Δεν το ξέρω, εδώ θα είμαστε ελπίζω για να τα δούμε. Εκτιμώ λοιπόν ότι δεν θα είστε υποψήφιος.

Δεν θα είμαι. Θα παρακολουθήσω αυτές τις εκλογές, οι εξελίξεις δεν θα πάψουν να υπάρχουν και μάλιστα νομίζω ότι θα είναι και «πυκνές» από εδώ και εμπρός και άρα αν κάποιος θέλει να είναι ενεργός πολίτης και μαχόμενος νομίζω ότι πάντα θα υπάρχουν περιθώρια και εγώ και οι σύντροφοι μου της αριστερής μεταρρύθμισης να έχουμε παρεμβάσεις. Εύχομαι και ελπίζω τα πράγματα να έρθουν έτσι όπως τα σκέφτομαι.

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνομιλία!

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK