Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Με την υπόθεση Novartis οδηγούν την πολιτική ζωή σε εκτράχυνση

Συνέντευξη στα Παραπολιτικά 90,1 fm και στην εκπομπή "Να'χαμε, να λέγαμε" με τον δημοσιογράφο Ανδρέα Παπαδόπουλο.

Αναρωτιέμαι πως νιώθετε εσείς προσωπικά ως κορυφαίο και ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ όταν βλέπετε πρώτα τον κ. Κουβέλη και μετά από λίγο καιρό τον κ. Θεοχαρόπουλο, που μέχρι πρότινος έλεγε τόσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, να επιστρέφουν και ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ να επιστρέφει εκεί από όπου έφυγε το 2010, στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ένα ποτήρι πικρό, πολύ πικρό για όλους και πολύ περισσότερο για μένα γιατί ήμουν, ένα από τα πρώτα της στελέχη – ο πρώτος της Γραμματέας- που ξεκίνησαν αυτή την πολύ μεγάλη και κατά τη γνώμη μου ελπιδοφόρα πρωτοβουλία, με την σημαντική απήχηση που απέκτησε στην πρώτη της φάση. Αντιλαμβάνεσαι πώς αισθάνομαι σήμερα όταν βλέπω όχι πια τις κακοτοπιές της και την άχαρη αυτά τα χρόνια περιφορά του τίτλου της αλλά τώρα και το τυπικό της τέλος.

Πέραν από τα πρόσωπα, αναρωτιέμαι πώς αξιολογείτε των τρόπο με τον οποίον πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο κ. Τσίπρας. Υπήρχαν άνθρωποι, για παράδειγμα ο κ. Μωραίτης, που μέχρι πριν από μερικούς μήνες και τι δεν έλεγαν για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Το ίδιο και άλλα στελέχη, το ίδιο έκανε μέχρι και πριν λίγες ημέρες ο κ. Θεοχαρόπουλος. Πώς αξιολογείτε τον τρόπο που πολιτεύεται ο κ. Τσίπρας;

Έχω επανειλημμένως υποστηρίξει δημοσίως ότι είναι απολύτως θεμιτή η προσπάθεια ενός κόμματος μπροστά στις κάλπες να θέλει να διευρύνει την επιρροή του. Να μαζέψει κόσμο, να φέρει ανθρώπους κλπ. Αλλά όταν όλο αυτό προκύπτει μέσα από αναξιόπιστες πολιτικά διαδικασίες, αυτό είναι πέραν και εκτός πολιτικής λογικής και ηθικής. Έχω την εντύπωση, ότι αυτό δεν προσφέρει θετικά ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δια των συναλλαγών και των αλληλοπαροχών διεύρυνση, δεν αποτελεί επέκταση της επιρροής ενός κόμματος και πολύ περισσότερο δεν αποτελεί προοδευτικό μέτωπο και προοδευτική συμμαχία. Το θέμα δεν είναι αν διευρύνεσαι αλλά το πώς διευρύνεσαι.

Εσείς προσωπικά έχετε αποφασίσει τι θα πράξετε στις εκλογές;

Στις Ευρωεκλογές η Κίνηση των Μεταρρυθμιστών της Αριστεράς και εγώ προσωπικά δεν θα μετάσχουμε με ψηφοδέλτιο ή μέσα από συμμαχικό ψηφοδέλτιο. Είναι άλλωστε εξαιρετικά σύντομος ο χρόνος μέχρι τις εκλογές για την όποια επιλογή. Θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στον διάλογο για τα ευρωπαϊκά ζητήματα όσο μπορούμε και από εκεί και πέρα θα επιλέξουμε να ενισχύσουμε πρόσωπα τα οποία μπορεί να εκφράζουν τις δικές μας αξίες και τις δικές μας απόψεις για τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά θέματα.

Τώρα υπάρχει μεγάλη συζήτηση γι’ αυτή την υπόθεση Novartis. Σκάνδαλο ή φιάσκο;

Αυτή η ιστορία δεν είναι μόνο ότι δεν συμβάλλει στην αποσαφήνιση κάποιου σκανδάλου αλλά αντιθέτως οδηγεί σε εκτράχυνση της πολιτικής ζωής, γιατί ξέρετε τι θα γίνει; Οι θιγόμενοι και μάλιστα ενόψει μιας κάλπης που μπορεί να ανατρέψει δεδομένα, ακονίζουν τα μαχαίρια τους, περιμένοντας στην γωνιά τους σημερινούς επιτιθέμενους. Εγώ δεν έχω καμιά αμφιβολία περί αυτού, είμαι ιδιαιτέρως ανήσυχος. Έχουμε πολιτικούς χώρους όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που υφίστανται τώρα επίθεση. Εγώ είμαι ένας από τους βουλευτές που κλήθηκα σε δέκα κάλπες να αναρωτηθώ εάν μια δεκάδα κορυφαίων πολιτικών προσώπων είναι βυθισμένη σε υποψίες χρηματισμού, εννοώ αυτοί που αναφέρθηκαν στο σκάνδαλο Novartis. Για σκεφτείτε να ήμουν στην θέση τους; Δηλαδή να ήμουν ένας άνθρωπος, ο Πικραμμένος ή ο Κουτρουμάνης ή ο Βενιζέλος ή ο Σαμαράς κ.α, όλοι αυτοί οι οποίοι επί 14 μήνες τώρα είναι ενοχοποιημένοι για χρηματισμό, ότι τα πιάνουν δηλαδή. Για σκεφτείτε... Αυτό δεν αντέχεται. Και πολύ φοβάμαι ότι θα εκφράσουν με την σειρά τους όταν έρθει η ώρα μια αντεπίθεση που επίσης θα βαρύνει πολύ την πολιτική ζωή.

Εκτιμάτε ότι αυτό το κλίμα, από την μία η Novartis, από την άλλη ο Πετσίτης ή τα δάνεια των κομμάτων, μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα;

Κοιτάξτε νομίζω τα ρεύματα έχουν ήδη διαμορφωθεί. Φαίνεται όμως πως αυτοί που επιχειρούν την ποινικοποίηση πιστεύουν πως μπορούν να διαμορφώσουν καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ εκτιμώ ότι τα πολιτικά ρεύματα στην χώρα είναι ήδη πια διαμορφωμένα.

Η εκτίμησή σας στο τέλος της ημέρας είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο;

Η βασική μου άποψη είναι ότι πάμε τον Οκτώβρη για τις Εθνικές εκλογές.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK