Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Μέχρι τις κάλπες ελπίζω να υπάρξουν εξελίξεις που θα δώσουν τη δυνατότητα να εκφραστεί ο χώρος μας

Συνέντευξη στον Real 97,8 fm και στους δημοσιογράφους Δ. Καμπουράκη και Στ. Κασίμη

"Η ΝΔ είναι μια υπέρβαση που εγώ δεν μπορώ να κάνω. Σέβομαι και τιμώ τη ΝΔ αλλά είμαι αλλού, στον ενδιάμεσο χώρο παλέψαμε και δεν πετύχαμε διότι υπάρχει μια αντίληψη στο ΚΙΝΑΛ ότι «εδώ είναι το ΠΑΣΟΚ και άμα θέλετε» με την οποία δεν μπορεί να συμβιβαστεί κάποιος εύκολα. Από εκεί και πέρα ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά την γνώμη μου ο τόπος που μπορούν οι απόψεις οι δικές μας να υπάρξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσπάθειες να διαμορφώσει ένα καινούργιο πρόσωπο αλλά είναι μακριά ακόμα από αυτό που χρειάζεται, δηλαδή τις μεγάλες τομές στην πολιτική του, στη φυσιογνωμία του και τη συμπεριφορά του, για να πείσει ότι πια δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε. Η απόσταση είναι μεγάλη."

Ο κ. Λυκούδης που είναι και Αντιπρόεδρος της Βουλής θα μας πει τι γίνεται με τον Κανονισμό. Για πείτε μας γιατί διαβάζουμε αντιφατικά πράγματα, μυστήρια πράγματα.

Η τελευταία συνάντηση που κάναμε ως Διάσκεψη προέδρων χθες, δεν είχε τέτοιο θέμα. Διαβάζω και εγώ στα σημερινά ρεπορτάζ ότι υπάρχει στις κυβερνητικές σκέψεις μια ανάγκη να τροποποιηθεί ο Κανονισμός της Βουλής για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μικρών κομμάτων που έμειναν χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα ή που θα μείνουν. Αλλά δεν το ξέρω ακόμα. Δεν ξέρω ποιος θα το εισηγηθεί, πως, τι κλπ.

Η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής γίνεται με απόφαση της Βουλής;

Εισηγείται η Διάσκεψη των Προέδρων και περνάει από την Ολομέλεια.

Επειδή το ρεπορτάζ αυτό υπάρχει σε πολλές εφημερίδες και πολλές ιστοσελίδες, δεν μπορεί να είναι τυχαίο, κάποια βάση έχει.

Μην έχετε καμία αμφιβολία, 100%.

Άρα ο εκβιασμός της γκαζόζας δούλεψε.

Δεν αποκλείεται. Έχει βάση διότι υπάρχει δήλωση του κ. Τζανακόπουλου χθεσινή, η οποία λέει περίπου ότι «ως κυβέρνηση θεωρούμε ότι δεν είναι ηθικό, ένα κόμμα που το έστειλε ο λαός στη Βουλή με 10-5 – δεν έχει σημασία – βουλευτές, επειδή αποχώρησαν στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής περιόδου, να μην μπορεί να υπάρχει ως κόμμα στη Βουλή. Και γιαυτό πρέπει να δούμε τι θα γίνει». Με βάση αυτή τη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου, αναπτύχθηκε το ρεπορτάζ.

Ενώ είναι ηθικό να του παίρνει ο Τζανακόπουλος 2 βουλευτές.

Και αυτό είναι θέμα. Κοιτάει εκ του αποτελέσματος τι θα κάνει τώρα και όχι από τα πριν.

Εάν αυτό ισχύσει, το Ποτάμι θα ζητήσει να έχει αναδρομική ισχύ αυτή η αλλαγή του Κανονισμού;

Αν ισχύσει θα ισχύσει για το παρόν, επομένως αφορά αυτά τα κόμματα όπως και το Ποτάμι, που δεν έχουν τώρα τα προνόμιά τους ως κόμματα, δηλαδή να μιλάει ο κ. Θεοδωράκης σε επίπεδο αρχηγών κλπ. Αν προκύψει θέμα σήμερα με τον κ. Καμμένο, διότι θα φύγει ο κ. Παπαχριστόπουλος, θα ισχύει και για τον κ. Καμμένο ή για οποιονδήποτε άλλον στο μέλλον.

Ο κ. Κουίκ τυπικά και που θα αναλάβει και θα ορκιστεί, των ΑΝΕΛ βουλευτής είναι. Για να πάψει να είναι βουλευτής των ΑΝΕΛ πρέπει ή να ανεξαρτητοποιηθεί με δήλωσή του ή να προσχωρήσει σε άλλο κόμμα με δήλωσή του.

Ναι, αλλά νομίζω ότι έχει προσανατολιστεί. Δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ γιαυτό είχε προκύψει το θέμα, γιαυτό και ανησυχεί ο κ. Καμμένος.

Υπάρχει μια πιθανότητα λέει, να μην αναγνωρίσει κοινοβουλευτικές ομάδες αλλά να δώσει προνόμια στους αρχηγούς μόνο.

Αυτή, υποθέτω, θα είναι μια διαφυγή για να μην υπάρξει ριζική αλλαγή του Κανονισμού. Βεβαίως πιστεύω ότι υπάρχει ένα ζήτημα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης ας πούμε, μπήκε με 11 βουλευτές στη Βουλή με επιλογή του εκλογικού σώματος και τώρα είναι με έναν βουλευτή. Υπάρχει ένα ζήτημα αντικειμενικό. Αλλά ο Κανονισμός αυτός ήταν μέχρι τώρα. Αν έχεις κάτω από 5 βουλευτές, δεν υπάρχεις.

Έγραψα ένα άρθρο τις προάλλες, προσωπικής ας πούμε συντριβής γιαυτόν τον καβγά του Θεοδωράκη με τον Ψαριανό.

Αυτό είναι απερίγραπτο. Προτιμώ να μην το σκέφτομαι. Ειλικρινά ντρέπομαι γιαυτή την ιστορία. Ξεκινάει με την υπόθεση των δημοσιεύσεων των ηχητικών. Στέκομαι πολύ κοντά στη πικρία την πολιτική του Σταύρου αλλά χρειάζεται μια αυτοσυγκράτηση. Πραγματικά αντιμετωπίζει μια κατάσταση πολύ δύσκολη ο Στ. Θεοδωράκης γιατί ο ένας μετά τον άλλον του φύγανε οι βουλευτές του αλλά χρειάζεται αυτοσυγκράτηση, όπως επίσης και από τον Γ. Ψαριανό.

Νομίζω, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ότι δεν επιτρεπόταν να βγουν τα ηχητικά.

Ναι και εγώ νομίζω ότι δεν έπρεπε. Καλύτερα να μην μιλάω, είναι εξαιρετικά δυσάρεστο.

Εσείς τώρα τι θα κάνετε κ. Λυκούδη; είστε ακόμα στη φάση της πολιτικής αμηχανίας;

Για μένα υπάρχει ένα ζήτημα. Όχι μόνο προσωπικά αλλά και για ένα ρεύμα ιδεών και ανθρώπων με τους οποίους λειτουργούμε μαζί όλα τα τελευταία χρόνια και σκεφτόμαστε τι πρέπει να γίνει. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος της Αριστεράς. Πέρασα όλη μου τη ζωή παλεύοντας στις διάφορες ανανεωτικές εκδοχές της για να ανοίξω έναν δρόμο με βάση τις δικές μας απόψεις. Σε αυτόν το χώρο και με αυτές τις απόψεις παραμένω. Και έτσι όπως είναι διαμορφωμένος σήμερα ο πολιτικός χάρτης πραγματικά υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία γιατί δεν μπορούμε να βρούμε τον εαυτό μας σε αυτόν και εγώ και άλλοι. Έχω όμως την εντύπωση και ελπίζω ότι μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες, μπορεί να δημιουργηθούν ή να υπάρξουν εξελίξεις που θα δώσουν τη δυνατότητα και στο σύστημα των δικών μου απόψεων και των ανθρώπων που είμαστε μαζί, να εκφραστούμε.

Εξ όσων καταλαβαίνω δεν στεγάζεται το πακέτο των απόψεών σας στα άλλα κόμματα ή στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ είναι μια υπέρβαση που εγώ δεν μπορώ να κάνω. Σέβομαι και τιμώ τη ΝΔ αλλά είμαι αλλού, στον ενδιάμεσο χώρο παλέψαμε και δεν πετύχαμε διότι υπάρχει μια αντίληψη στο ΚΙΝΑΛ ότι «εδώ είναι το ΠΑΣΟΚ και άμα θέλετε» με την οποία δεν μπορεί να συμβιβαστεί κάποιος εύκολα. Από εκεί και πέρα ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κατά την γνώμη μου ο τόπος που μπορούν οι απόψεις οι δικές μας να υπάρξουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει προσπάθειες να διαμορφώσει ένα καινούργιο πρόσωπο αλλά είναι μακριά ακόμα από αυτό που χρειάζεται, δηλαδή τις μεγάλες τομές στην πολιτική του, στη φυσιογνωμία του και τη συμπεριφορά του, για να πείσει ότι πια δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέραμε. Η απόσταση είναι μεγάλη.

Η προσπάθεια που κάνει στο εξωτερικό αλλά και εδώ είναι μεγάλη. Αυτή η ιστορία που έκανε με τον Μαδούρο, δεν του υπονομεύει την εικόνα έξω;

Απολύτως! Αυτές είναι απίστευτες ιδεοληψίες που την ώρα που προσπαθεί να δείξει ένα άλλο πρόσωπο στην Ευρώπη ή και να πείσει το εσωτερικό της χώρας ότι είναι σήμερα ρεαλιστής και βλέπει αλλιώς τα πράγματα, σου έρχεται το Μαδουριστάν και σε τινάζει στον αέρα. Και γιατί τώρα; γιατί είναι στη λογική ότι εκεί είναι το λαϊκό κίνημα που εκφράζουν οι επαναστατικές δυνάμεις του Μαδούρο και τρέχα γύρευε.

Μακάρι να είναι ιδεοληψία μόνο. Καλημέρα σας, ευχαριστούμε.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK