Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική αλλά η διαχείρισή της από την γειτονική χώρα μπορεί να την κάνει προβληματική

Σημεία συνέντευξης στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας" με τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή και Αγγ. Σπανού. 

Ισχύει ότι κάνετε δεύτερες σκέψεις σε ότι αφορά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Δεν κάνω δεύτερες σκέψεις. Κάνω τις σκέψεις που έκανα πάντα. Αν ανατρέξετε σε δηλώσεις δικές μου προ τετραμήνου, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, είχα πει – πράγμα το οποίο ξαναλέω και τώρα – ότι η Συμφωνία είναι θετική γιατί απαντά στον βασικό άξονα της υπόθεσης.

Όταν όλος ο πλανήτης την λέει Μακεδονία το να πετύχει η χώρα μας να έχει σύνθετη ονομασία, είναι ένα βήμα μπροστά. Αλλά έλεγα από τότε και πριν προκύψουν οι δηλώσεις Ζάεφ ότι τα δυο ζητήματα, της ιθαγένειας και της γλώσσας, ανάλογα με την διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες θα καταστούν ή όχι επικίνδυνο πρόβλημα. Διότι θα μπορούσαν να περάσουν αυτά τα θέματα χωρίς να δημιουργηθούν ζητήματα, ανάλογα όμως με τη διαχείριση που θα κάνουν οι γείτονες, πιθανόν να καταστούν επικίνδυνα ή όχι. Νομίζω ότι υπάρχει μια δικαίωση αυτής της επιφύλαξης που είχα ως προς αυτό το σημείο.

Αυτό σας φέρνει πιο κοντά στη ψήφιση της Συμφωνίας ή πιο μακριά;

Ευλόγως το ρωτάτε. Είναι ζήτημα που θέλει πάρα πολύ σκέψη. Πως θα έρθει, πως θα διατυπώνεται, τι θα ισχύει την ώρα της ψηφοφορίας. Εγώ δεν αλλάζω την τοποθέτησή μου ότι είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία, πλην όμως δεν μπορώ να το αγνοήσω αυτό το ζήτημα. Δεν αγνοείται αυτό το ζήτημα.

Ναι, όμως τώρα τα πράγματα έχουν ήδη συμβεί, δηλαδή έγιναν οι δηλώσεις από την πλευρά Ζάεφ και μετά έγιναν επανορθώσεις από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου στα Σκόπια, οι οποίες από την κυβέρνηση θεωρούνται ικανοποιητικές. Επομένως έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο. Τι να σκεφτείτε θέλω να πω;

Ήταν αναμενόμενα όλα αυτά, ότι θα γινόταν έτσι. Θα έλεγαν «δεν τα καταλάβατε καλά» η κυβέρνηση θα έλεγε «ναι, δεν τα καταλάβαμε, δεν πειράζει». Όλα αναμενόμενα ήταν αυτά. Ξέρετε το πολιτικό παιχνίδι καλύτερα από εμένα.

Ναι, λέω ότι το πλαίσιο το διπλωματικό πλέον είναι σαφές. Έγιναν οι δηλώσεις Ζάεφ και έγινε μια επανόρθωση την οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί επαρκή. Εσείς σε αυτά τα νέα δεδομένα πώς τοποθετήστε;

Σας ρωτώ, είναι ρητορικό το ερώτημα μου, η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται επανάληψη των δηλώσεων Ζάεφ παρά την αποσαφήνιση τώρα; Δεν είναι αφελείς οι κυβερνήτες της Ελλάδας, προφανώς το σκέφτονται.

Εσάς από τι θα συναρτάται η απόφασή σας για την στάση που θα κρατήσετε στην Βουλή;

Δεν προσδιορίζω τώρα κάτι διαφορετικό ή κάτι ιδιαίτερο, απλώς επαναλαμβάνω και υπό μια έννοια επιβεβαιώνω την επιφύλαξη που είχα εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι δηλ. είναι καλή η συμφωνία, πρέπει να την στηρίξουμε αλλά υπάρχει ένα ζήτημα που φοβάμαι το πως θα το διαχειριστούν οι γείτονες και αφορά το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας. Θέλω να το δούμε, να έχουμε μια αναμονή και μια σοβαρότητα απέναντι στο ζήτημα. Να δούμε πως έρχεται. Σας ξαναλέω, γίνεται μια διευκρίνιση στα Σκόπια και η ελληνική κυβέρνηση λέει «οκ, μια χαρά είναι». Δεν θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση κινείται αφελώς. Αποκλείεται να μην σκέφτεται ότι μπορεί να επανέλθουν αυτά τα ζητήματα. Άρα, απαντάω με έναν τρόπο πολύ σαφή. Είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία αλλά φοβάμαι ότι τα δυο αυτά ζητήματα θα έρχονται και θα ξαναέρχονται και θα δημιουργούν ιστορίες. Αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να προσέχω και την τελευταία μου λέξη.

Ούτως ή άλλως η συμφωνία των Πρεσπών μπροστά μας θα έχει μεγάλο δρόμο μέχρι να ψηφιστεί από τα Σκόπια, αν θα ψηφιστεί, πώς θα έρθει μετά…

Ακριβώς. Το είπατε εσείς, το λέω και εγώ.

Πάντως είναι στο ορατό μέλλον και θέλω να σας ρωτήσω, εκτός από τα δυο αυτά ζητήματα που θίγετε και σας ανησυχεί ότι θα επανέρχονται, δεν σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να τελειώσουν όλες οι διαδικασίες στα Σκόπια απρόσκοπτα και να μπλοκάρει εδώ η Συμφωνία;

Και αυτό είναι ζήτημα. Το ξέρω, το καταλαβαίνω και θα δημιουργήσει προβλήματα και στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό σε σχέση με τους φίλους και συμμάχους της Ευρώπης. Είμαστε σε μια δυσκολία, γιαυτό και εγώ προσπαθώ όσο μπορώ και στον βαθμό που μπορώ να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός.

Εσείς συνδέετε τυχόν ψήφιση η καταψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τις πολιτικές εξελίξεις; Δηλαδή με το αν η κυβέρνηση θα προκηρύξει ταυτόχρονα εκλογές, όπως θέτουν ως προϋπόθεση ορισμένοι;

Έχω κάνει μια εκτίμηση που για την ώρα δεν την έχω αλλάξει. Ότι η κυβέρνηση θα πάει μέχρι το τέλος. Κατά την γνώμη μου θα πάει μέχρι τον Οκτώβρη. Αυτή είναι μια γενική πρόβλεψη. Όμως τα ζητήματα που προκύπτουν κάθε φορά δεν ελέγχονται. Προκύπτουν και έρχονται σαν καταπέλτης, επομένως δεν ξέρω.

Σωστό είναι αυτό. Ρώτησα αν εσείς θέτετε ως προϋπόθεση την προκήρυξη εκλογών για να ψηφίσετε ή να καταψηφίσετε. Αν εξαρτάται η στάση σας στη Συμφωνία από αυτό δηλαδή.

Όχι, δεν έχω προσανατολιστεί προς αυτή την ιδέα αλλά δεν έχω συζητήσει και με κανέναν από τους φίλους μου. Δεν ξέρω πως σκέφτονται και στο Ποτάμι. Αυτό το ζήτημα δεν έχει θιγεί καθόλου και δεν ξέρω. Βέβαια, προφανώς η άποψη η δική μου για κορυφαία τέτοια ζητήματα δεν εξαρτάται από το τι θα αποφασίσουν άλλοι, φίλοι και καλοί συνάδερφοι κατά τα άλλα. Εξαρτάται από το πώς εγώ θα τα σκεφτώ. Θέλω να το σκεφτώ
το ζήτημα αυτό. Έχει και αυτό τις πλευρές του.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK