Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η μεγάλη Κεντροαριστερά παραμένει ως ζητούμενο. Δεν την έχει απορρίψει η Ιστορία. Οι πολιτικές και προσωπικές αδυναμίες την έχουν απορρίψει.

Συνέντευξη στην εκπομπή "Αθήνα Σήμερα" και στη δημοσιογράφο Ν. Καραγιάννη

Κύριε Λυκούδη, τι πρέπει να κρατήσουμε από το συνέδριο του Ποταμιού;

Την απόφασή του ότι θα προχωρήσει με αυτόνομο τρόπο και σε αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Αυτή ήταν η απόφαση που ξέρω ότι πήρε το συνέδριο και είναι η βασική.

Σας ικανοποιεί;

Είναι ένας τρόπος με τον οποίο σκέφτεται την επόμενη περίοδο το Ποτάμι και την δική του παρουσία. Την σέβομαι απολύτως, έχει και ενδιαφέρον από πολλές πλευρές, γιατί όποιος δυσκολεύεται πολύ, όπως δυσκολεύεται τώρα το Ποτάμι και επιχειρεί να ξεπεράσει τη δυσκολία με έναν τρόπο επιθετικό, δείχνει μια αυτοπεποίθηση την οποία ο καθένας οφείλει να σεβαστεί. Κατά τα άλλα, πολιτικά εγώ θα έκανα άλλη προσέγγιση.

Η δική σας πολιτική προσέγγιση;

Πιστεύω και έχω πει στους φίλους μου του Ποταμιού, εδώ και αρκετούς μήνες όταν συζητάγαμε τα μελλούμενα, ότι το Ποτάμι έπρεπε με ένα αντίστοιχο θάρρος σαν και αυτό που επέδειξε όταν γεννήθηκε, να δει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά πια, η σημερινή πραγματικότητα ωθεί σε άλλες κατευθύνσεις και να σκεφτεί ότι υπάρχει ένας κύκλος ο οποίος κλείνει με την μορφή που είχε. Και να μπει στη διαδικασία να σκεφτεί πώς αλλιώς μπορεί να αποτυπωθεί πολιτικά ό,τι ποιοτικό φέρνει μαζί του. Αυτό δεν ήταν όμως η σκέψη του Σταύρου.

Με συγχωρείτε που σας διακόπτω, για να καταλάβω, η δική σας άποψη είναι ότι θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια σταδιακή αυτοδιάλυση του και να μην κατέλθει στις εκλογές, τουλάχιστον με αυτό το σχήμα;

Θα έπρεπε να προχωρήσει κατά τη γνώμη μου, σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα, σε μια προσπάθεια να αποτελέσει ένα ζωντανό στοιχείο της ανασύστασης του χώρου. Και αφού δεν το πέτυχε αυτό με το ΚΙΝΑΛ, γιατί το ΚΙΝΑΛ είχε άλλες κατευθύνσεις και άλλες πλευρές με τις οποίες δε συμφώνησε το Ποτάμι, θα έπρεπε να δει πως θα συνέχιζε αυτή την προσπάθεια με βάση κυρίως τη δική του ιστορία και όσων φίλων του θα ήταν κοντά. Αυτό για να αποτυπωθεί πολιτικά θα έπρεπε να μην έχει την άλλη άποψη. Την οποία όμως την είχε από την αρχή. Ότι δηλαδή θα επανεκκινήσει τις διαδικασίες και θα πάει με την ίδια μορφή αυτόνομο στις εκλογές. Από την ώρα που σκέφτεται έτσι όλα τα υπόλοιπα περνάνε στην άκρη.

Γιαυτό και σας ρώτησα πώς.

Δεν είμαι το Ποτάμι όμως εγώ, αν ήμουν το Ποτάμι θα σας έλεγα πως.

Εννοώ ότι μετέχετε όμως συνεργαζόμενοι οι Μεταρρυθμιστές, στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ενισχύουμε με την παρουσία μας όσο μπορούμε την προσπάθεια για να έχει καλή κοινοβουλευτική παρουσία το Ποτάμι. Τώρα στους γενικότερους πολιτικούς του προσανατολισμούς, στις στρατηγικές, στις συμμαχίες που σκέφτεται να κάνει ή στον τρόπο με τον οποίο θα κατέβει στις εκλογές, είναι κατεξοχήν αρμόδιο να τα σκεφτεί και με απόλυτο σεβασμό από εμάς, το ίδιο το Ποτάμι και ο επικεφαλής του.

Να πάμε λίγο στη δική σας σκέψη; θεωρείτε ότι το Κίνημα Αλλαγής - έχετε γράψει και για αυτό – δεν απέδωσε τις προσδοκίες που είχε προκαλέσει με την συγκρότησή του. Για το Ποτάμι έχετε μια συγκεκριμένη προσέγγιση. Το ερώτημα είναι, αυτός ο χώρος τελικά υπάρχει; πώς μπορεί να εκφραστεί στις επόμενες εκλογές; Δεν μιλάω για το Ποτάμι, ρωτάω εσείς πώς το σκέφτεστε.

Εξαιρετικά δύσκολο. Τώρα μιλάω με εσάς, με έναν άνθρωπο που την πολιτική την ξέρει απ’ έξω και ανακατωτά. Από την ώρα που αυτή η προσπάθεια δεν ευδοκίμησε, με συγκεκριμένες ευθύνες που έχω πει και έχω γράψει – και δεν είναι της ώρας τώρα πάλι να ανατρέξουμε και να γκρινιάζουμε – τώρα πια διαμορφώνονται εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Αυτό το πράγμα ξεκίνησε και έμεινε στην μέση. Τώρα να δημιουργηθεί από την αρχή μια τέτοια ιστορία, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πάντως κατά τη γνώμη τη δική μου - το έγραψα χθες και σε μια συνέντευξη που έδωσα στο Έθνος - η συνάντηση του ευρύτερου χώρου της Δημοκρατικής Παράταξης που πρέπει να έχει και αριστερά χαρακτηριστικά, της Κεντροαριστεράς δηλαδή, παραμένει ως ζητούμενο. Η ιστορία δεν το έχει απορρίψει. Οι πολιτικές και προσωπικές αδυναμίες το έχουν απορρίψει.

Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι στις εκλογές θα ψηφίσουμε ανάμεσα σε δυο κεντρικούς πόλους όπως εκφράζονται αυτή τη στιγμή από τη ΝΔ από την μια πλευρά, που προηγείται και μάλιστα με μια θηριώδη διαφορά στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον, και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετοί από τον ευρύτερο αυτόν χώρο τον οποίο μόλις περιγράψατε, θεωρούν ότι θα πρέπει να απορροφηθούν, δεν είναι σωστή η λέξη, να συνεργαστούν με τη ΝΔ εφόσον η μεγάλη εικόνα είναι αυτή η οποία έχει τελικά ενδιαφέρον, δηλαδή να αλλάξει η κυβέρνηση και να φύγει το αποτυχημένο μοντέλο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Θεωρείτε ότι δεν είναι σωστή αυτή η άποψη; δεν την πιστεύετε;

Καταρχήν έχει πειστικά επιχειρήματα αυτή η άποψη. Με βάση όμως από ποια αφετηρία σκέφτεται κάποιος τα πράγματα. Να κάνω δύο παρατηρήσεις. Μια πολιτική και μια πιο προσωπική αφού με ρωτάτε και προσωπικά. Η πολιτική είναι ότι έχετε δίκιο, ότι πηγαίνουμε προς εκλογική μάχη που θα συναντηθούν δύο χώροι σε πολιτική πόλωση ιδιαίτερης αγριότητας. Και υπ΄ αυτή την έννοια θα σαρωθούν οι ενδιάμεσοι πολιτικοί μικροί ή μεγάλοι σχηματισμοί. Αυτή είναι η μια άποψη. Έτσι θα γίνει, αλλά δεν είναι καλό πράγμα για την δημοκρατία μας αυτό να γίνει για άλλη μια φορά. Σας λέω λοιπόν πως έχει ρεαλισμό η άποψη ότι οι ενδιάμεσοι – υπό σύνθλιψη – μικροί σχηματισμοί, θα πρέπει να περάσουν στους δύο μονομάχους. Έχει πειστικά επιχειρήματα. Για όποιον όμως, μπορεί να το δεχτεί πολιτικά, ή στρατηγικά. Εγώ είπα πως οι δρόμοι οι δικοί μου όπως έχουν χαραχθεί εδώ και δεκαετίες και με τις απόψεις που έχω και αν θέλετε και με τις ευαισθησίες μου δεν μπορούν εύκολα να μπουν σε μια τέτοια αντίληψη. Ότι πρέπει να επιλέξω «στρατόπεδο». Όσο αφορά το «στρατόπεδο» που αναφερθήκατε, εγώ σέβομαι και τιμώ και το λέω ειλικρινά και το πιστεύω και το ξέρουν όλοι όσοι με ακούν, και με την πρακτική μου το έχω αποδείξει, σέβομαι και τιμώ την συντηρητική παράταξη διότι πέρα από τα λάθη της έχει προσφέρει σημαντικά στην οικοδόμηση της χώρας. Απλώς ο δρόμος μου είναι άλλος. Η διαδρομή μου και η ζωή μου προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις επιλογές μου αλλά και τα όρια μου.

Έτσι όπως σας ακούω να καταλάβω, να αντιληφθώ ότι δεν θα επιχειρήσετε να είστε ενεργός, ενδεχομένως ως υποψήφιος, στις επόμενες εκλογές;

Είμαι ενεργός πολιτικά. Το λέω και το εννοώ. Και εγώ και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς των οποίων έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής. Αυτή η πολιτική κίνηση που κλείνει 4 χρόνια ζωής όταν κρίνει ότι είναι κατάλληλη η ώρα, θα δει τι θα κάνει και επομένως θα δω και εγώ τι θα κάνω μαζί τους. Προβληματίζομαι. Είναι πολύ σύνθετα τα ζητήματα αλλά πρέπει να σας ξαναπώ ότι αν η πολιτική έτσι όπως θα έχει διαμορφωθεί στην πορεία προς τις εκλογές δεν δημιουργεί πολιτική έμπνευση σε έναν άνθρωπο σαν και εμένα, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να μην βρεθώ με τον ίδιο τρόπο στην μάχη όπως θα βρισκόμουν αν ήταν τα πράγματα αλλιώς.

Πάντως να καταλάβω ότι θα επιχειρηθεί, ότι θα γίνει μια προσπάθεια η κίνηση σας αυτή η Αριστεροί ΜΕΤΑρρυθμιστές να διερευνήσουν το ενδεχόμενο κομματικής έκφρασής τους το επόμενο διάστημα;

Θα το ήθελα πάρα πολύ και υπάρχει και πάρα πολύς κόσμος ο οποίος πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση εμένα αλλά και την κίνηση μας, όμως έχω συνείδηση και συναίσθηση των πραγματικοτήτων. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που κάνουν την επιθυμία τους πραγματικότητα. Ξέρω τι σημαίνει μια πολιτική παρέμβαση στον δημόσιο χώρο με στοιχεία εκλογικής καθόδου. Δεν είναι μικρά πράγματα αυτά και επομένως είμαι ένας άνθρωπος που παραμένει σε σκέψεις ρεαλισμού. Για την ώρα αυτά είναι τα βασικά πράγματα που μπορώ να πω σε εσάς και ίσως λέω και περισσότερα από όσα θα έπρεπε.

Κύριε Λυκούδη μέχρι και την ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών θα παραμείνετε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού;

Κοιτάξτε έχω κάνει δημόσια μια τοποθέτηση όχι τώρα αλλά πριν τρεις τρεισήμισι μήνες. Λίγο πριν το καλοκαίρι είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση οι 6 βουλευτές του Ποταμιού για να δούμε πως θα χειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση. Τότε έφευγε το Ποτάμι από το ΚΙΝΑΛ και όλοι έπρεπε να δούμε πως θα χειριστούμε τους εαυτούς μας και μετά συνολικά την προσπάθεια. Είπαμε να τα ξαναδούμε όλα μετά το καλοκαίρι και τα ξαναείδαμε. Εκεί λοιπόν εγώ είπα αυτά που σας είπα και τώρα ότι δηλαδή ένας κύκλος ίσως να κλείνει και άλλα έπρεπε να αναζητηθούν . Αμέσως μετά όμως, έκανα μια δημόσια δήλωση περισσότερο για να δεσμεύσω τον εαυτό μου γιατί ήξερα τι δυσκολίες έρχονται. Το ΠΟΤΑΜΙ με βάση τον κανονισμό της Βουλής και με βάση τη σημερινή του περιορισμένη κοινοβουλευτική ομάδα, εάν έχει αποχωρήσεις βουλευτών τώρα, θα πάψει να υπάρχει κοινοβουλευτικά και εγώ σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα να συνδέσω το όνομά μου και ενδεχόμενη ανεξαρτητοποίησή μου, με την απώλεια της παρουσίας του Ποταμιού στη Βουλή. Είχα πολιτικούς λόγους για να δω αλλιώς τα πράγματα, αλλά έχω μια τόσο στενή ηθικού και συναισθηματικού χαρακτήρα δέσμευση με το ΠΟΤΑΜΙ ώστε μια δική μου ανεξαρτητοποίηση αν το έβλαπτε μέσα στη Βουλή δεν θα το έκανα ποτέ. Και το είπα δημοσίως, σας το ξαναλέω, για να δεσμεύσω ηθικά τον εαυτόν μου.

Είναι απολύτως κατανοητό. Και κάτι τελευταίο. Θα ψηφίσετε τη συμφωνία των Πρεσπών όταν έρθει στη Βουλή;

Ε ναι. Η συμφωνία των Πρεσπών στον κεντρικό της άξονα είναι θετική γιατί εμπεριέχει το βασικό στοιχείο δηλαδή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις , έχει αδυναμίες άλλες, αλλά αυτό είναι το βασικό το κεντρικό. Όμως το έχω πει πολλές φορές και πιστεύω έχει γίνει κατανοητό ότι αν η συμφωνία έρθει και με χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αυτό αλλάζει το ζήτημα.

Όχι, εγώ σας ρώτησα αν έρθει ανεξάρτητα.

Ναι, αν δεν έχουν γίνει αλλαγές κι αν δεν έχει γίνει άλλο πράγμα κι αν δεν έχουν γίνει σημεία και τέρατα και η συμφωνία έρθει έτσι όπως φαίνεται τώρα, θα είναι θετική η ψήφος μου.

Και κάτι τελευταίο. Βλέπετε και μέσα από αυτήν την εξέλιξη, επειδή το είπατε και προηγουμένως για διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εξελίξεις γρήγορες και ενδεχομένως και πριν τις Ευρωεκλογές; επειδή ξέρω ότι ζείτε στη Βουλή.

Δεν το βλέπω αυτό και να σας πω και κάτι άλλο; Η εξαγγελία που γίνεται από επίσημα κυβερνητικά χείλη ότι «ακόμα κι αν φύγει ο Καμμένος εμείς θα βρούμε πλειοψηφία», δεν την παίρνω στο καλαμπούρι, σοβαρά θα μιλάνε οι άνθρωποι και έτσι δεν βλέπω, πώς να την πω, πολιτική αναταραχή, πολλώ μάλλον που έχω και την άποψη ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να φθάσει στο τέλος της τετραετίας. 

Σεπτέμβριο Οκτώβριο δηλαδή;

Ναι, πιστεύω ότι αν δεν πιεστεί για άλλους λόγους και από πολύ σοβαρά πράγματα που δεν μπορώ να σκεφτώ τώρα, μπορεί να φθάσει και μέχρι το τέλος. Εκλογές τον Μάρτιο και τον Απρίλιο δεν βλέπω . Βέβαια ζούμε στην Ελλάδα.

Ε ναι ναι κύριε Λυκούδη. Σας ευχαριστώ.

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK