Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

H Χρυσή Αυγή κλιμακώνει μια ένταση η οποία δεν ξέρω που στηρίζεται. Ίσως στην δίκη που δεν τελειώνει

Συνέντευξη στο Πρώτο Θέμα 104,6 fm και στους δημοσιογράφους Γ. Κουβαρά, Γ. Πιέρρο και Κ. Δούκα 

Είναι μαζί μας ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του Ποταμιού κύριος Λυκούδης. Θέλουμε να σας ρωτήσουμε πώς αισθάνεται ένας άνθρωπος όχι μόνο από την θέση του αντιπροέδρου, που έχει κάνει αγώνες για την δημοκρατία σε δύσκολες, πραγματικά δύσκολες περιόδους να βλέπει απέναντί του όλο αυτό το σκηνικό που εξελίχθηκε χθες από – τι να πούμε – από ναζί. Δεν είναι κάτι άλλο η Χρυσή Αυγή. Πως αισθανθήκατε εσείς και τι ακριβώς έγινε χθες στην Βουλή;

Πώς να αισθάνομαι; Όπως ο κάθε Έλληνας που άκουσε ή παρακολούθησε αυτή την αθλιότητα την χθεσινή. Ήταν θλιβερή η όλη εικόνα. Έχουν ξεφύγει οι άνθρωποι.

 

Κύριε Λυκούδη να πούμε τι ακριβώς έγινε; Να μας το πείτε εσείς καλύτερα που ήσασταν εκεί;

Συζητάγαμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ένα θέμα το οποίο προσφερόταν για μια πολλή ήρεμη συζήτηση. Πήρε τον λόγο ο Λαγός ο οποίος ασχολήθηκε με οτιδήποτε άλλο εκτός από το συγκεκριμένο θέμα της ημερησίας διάταξης. Τα Ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό το ένα το άλλο… Όλη η ομιλία του ήταν σε μια απίστευτη ένταση αλλά προς το τέλος ξέφυγε τελείως. Κάθε ομιλία του οποιουδήποτε βουλευτή της Χρυσής Αυγής την διακρίνει μια επιθετικότητα. Πάντα. Οτιδήποτε και αν συζητάμε. Επεκτείνεται σε χαρακτηρισμούς, πολλές φορές σε υβριστικές αναφορές κτλ. Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στην Βουλή και όλοι οι προεδρεύοντες, όπως και εγώ, έχουμε πάντα μια ανοχή, μια αδιαφορία έως περιφρόνηση μέχρι να τελειώσει να κατέβει να συνεχίσουμε την κουβέντα την κανονική. Αυτό συμβαίνει με κάθε βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Αυτό το χθεσινό όμως ήταν εκτός ορίων.

Διότι άρχισε να λέει στο τέλος για προδότες ….

Κύριε Κουβαρά δεν ακούγατε και τα άλλα που έχει κόψει ο ήχος. Δηλαδή το «προδότες» και το «λαμόγιο» και το «σκάσε κτήνος» ήταν τα απλά. Οι διακοπές της μετάδοσης καλύψαν και έκρυψαν όλο το άλλο υβρεολόγιο το όποιο ήταν απίστευτο.

Γιατί εδώ που τα λέμε το «προδότες» δεν είναι και αποκλειστικότητα της Χρυσής Αυγής το να το λέει. Σας θυμίζω του αγανακτισμένους κτλ δηλαδή είναι κάτι το οποίο έχει λεχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια. Να το πούμε χύμα. Ακόμα και στελέχη της σημερινής κυβέρνησης το έχουν πει αυτό.

Το ξέρω και συμφωνώ και μαζί σας ότι ανοίξαμε ένα δρόμο πολιτικού υβρεολόγιου εδώ και χρόνια το οποίο δεν έχει σταματημό αλλά και πάλι σας λέω ότι έχει ακόμα και το ύφος, το στυλ και ο τρόπος που εκφράζεται σημασία. Κάθε μια φράση έχει την σημασία της. Δηλαδή το «έχετε προδώσει τα πάντα» είναι μια φράση. «Προδότη, αλήτη , κτήνος θα πεθάνεις» αυτά είναι άλλο πράγμα.

Και ο κύριος Ξυδάκης είναι αυτός που πρώτος παρεμβαίνει;

Ο κύριος Ξυδάκης ήρθε στο Προεδρείο και μου είπε – και είχε δίκιο – ότι θέλει να του δώσω τον λόγο να απαντήσει διότι η κατηγορία περί προδοσίας είναι πολύ βαριά. Του απάντησα να κάτσει λίγο κάτω να τελειώσει ο Λαγός, να ησυχάσουμε να μην το κάνουμε χειρότερο και μόλις τελειώσει και κατέβει θα του δώσω τον λόγο και οποιουδήποτε άλλου το ζητήσει παρά του ότι θα ήταν εκτός διαδικασίας, αλλά ο άνθρωπος δεν τελείωνε. Ήταν απίστευτο. Ήταν ένα κρεσέντο. Φαίνεται ότι κλιμακώνουν μια ένταση η οποία δεν ξέρω που στηρίζεται. Στην δίκη που δεν τελειώνει; Δεν ξέρω τι να πω…

Κύριε Λυκούδη αυτό είναι το θέμα. Το λέτε και εσείς. Μια δίκη που δεν τελειώνει. Τι θα γίνει τώρα; Είναι κράτος δικαίου αυτό; Είναι χώρα σοβαρή αυτή η οποία δεν μπορεί να ολοκληρώσει καν αυτό;

Ακριβώς. Έχουμε δολοφονία ομολογημένη με τον δολοφόνο να κυκλοφορεί ελεύθερος και δεν μπορεί ουσιαστικά να ολοκληρωθεί μια δίκη εδώ και 2,5 χρόνια.

Κ. Λυκούδη ο κ. Ξυδάκης είπε στον ΑΝΤ1 ότι το επεισόδιο δεν ήταν τυχαίο. Τι εννοούσε;

Εκτιμάμε οι περισσότεροι για να μην πω σχεδόν όλοι, ότι υπάρχει μια κλιμάκωση της επιθετικότητας της Χρυσής Αυγής. Δηλαδή κοιτάξτε πριν από 4-5 μέρες κάναμε συνεδρίαση στην Διάσκεψη των Προέδρων, υπήρξε εισήγηση του Νίκου Βούτση, του Προέδρου της Βουλής για μια επίσης απαράδεκτη, εξυβριστική, εξοργιστική επίθεση που έκανε ο Κασιδιάρης στον Μουσταφά Μουσταφά, Έλληνα πολίτη, μουσουλμάνο στο θρήσκευμα, Έλληνα Βουλευτή, φωνάζοντάς του μέσα στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής να σηκωθείς να φύγεις από εδώ Τούρκε πράκτορα. Δηλαδή απίστευτα πράγματα.

Γραμμή Ερντογάν δηλαδή.

Ακριβώς. Πήραμε απόφαση, κάναμε μομφή, με όλα όσα συνοδεύουν την πρόταση μομφής, με μέτρα κλπ. Σε καμιά περίπτωση αυτό δεν επέφερε αποτέλεσμα. Χθες ήταν χειρότερη ιστορία, λίγο πριν από την επίθεση του Λαγού, είχε συμβεί ένα απίστευτο επεισόδιο, στον βρεφονηπιακό σταθμό στην Βουλή, όπου η σύζυγος ενός χρυσαυγίτη εξύβρισε επίσης έναν Βουλευτή που ήταν εκεί με τα παιδιά του. Μιλάμε για πράγματα που έχουν ξεφύγει και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνουμε.

Κ. Λυκούδη έχει ακουστεί πολλές φορές το να βγει εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή για παράδειγμα. Είναι εφικτό αυτό; Είναι λύση αυτό;

Καλά αυτό είναι θέμα δικαιοσύνης. Αυτό που νομίζω ότι εμείς πρέπει να κάνουμε ως πολιτικό σύστημα, ως ελληνικό κοινοβούλιο είναι να δούμε τι γίνεται με τον υπάρχοντα κανονισμό ή με παρέμβαση στον υπάρχοντα για να δούμε τι θα κάνουμε.

Κ. Λυκούδη τα καταλαβαίνω όλα αυτά και την προσπάθεια για τον κανονισμό και το τι μπορείτε να κάνετε εσείς στην Βουλή, εντάξει ωραία. Όμως μήπως σε κάποιο βαθμό στρουθοκαμηλίζουμε όλοι μαζί; Θέλω να πω ότι η Χρυσή Αυγή με αυτή την συμπεριφορά καταφέρνει όχι απλώς να μην χάνει ποσοστό αλλά να κερδίζει. Βλέπουμε εδώ τα γκάλοπ τώρα να πλησιάζει διψήφια ποσοστά, παρά το γεγονός ότι είναι υπόδικη, παρά όλα αυτά που ξέρουμε. Λοιπόν κάτι φταίει εδώ. Πως θα το αντιμετωπίσουμε στην ουσία του αυτό;

Υπάρχει ένα τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, εγώ δεν θα έλεγα μεγάλο, το οποίο δεν αντιδρά καθόλου στην ύπαρξη ενός νεοναζιστικού μορφώματος. Αντίθετα, το στηρίζει στην Βουλή και δεν του ρίχνει τα ποσοστά του. Αυτό είναι ένα ζήτημα. Εγώ δεν δέχομαι τις ερμηνείες, αυτές τις απίθανες ερμηνείες ότι ο κόσμος είναι στριμωγμένος και τι να κάνει κλπ. Αν ο κόσμος είναι στριμωγμένος από τις κυβερνητικές πολιτικές, να βγει στο πεζοδρόμιο να διαμαρτυρηθεί δημοκρατικά. Να μην κάθεται σπίτι του και να νομίζει ότι η αντίδρασή του είναι να ενισχύει τους Ναζιστές. Όχι έτσι. Δεν υπάρχει καμία ανάπτυξη δημοκρατικού κινήματος στην χώρα, καμία απολύτως ανάπτυξη, και υπάρχει η αντίδραση ψηφίζω αυτούς που θα έρθουν να σας βρίσουν στο Κοινοβούλιο. Δεν είναι αυτή συμπεριφορά.

Να σας πω, επειδή εσείς είσαστε πλέον σε ένα χώρο ως Βουλευτής του Ποταμιού, εφόσον έχετε συνταχθεί με το Κίνημα Αλλαγής που διεκδικεί μάλιστα να πάρει την τρίτη θέση και παίζεται το πράγμα αν θα την πάρει η Χρυσή Αυγή ή το Κίνημα Αλλαγής. Και έχετε και τους ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς που είναι μια πολύ οργανωμένη έτσι κίνηση και σας ακολουθεί πάντα και με σημαντικά στελέχη. Μου έχει κάνει ένα πράγμα σημαντική εντύπωση. Γιατί δεν μιλήσατε στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής;

Κύριε Κουβαρά το συνέδριο – πρέπει να είμαι ειλικρινής – δεν μου κέντρισε ιδιαίτερα το πολιτικό μου ενδιαφέρον. Το λέω όσο μπορώ ποιο συγκρατημένα, δεν αδικώ καθόλου τους καλούς μου φίλους και συναγωνιστές που ενδιαφέρθηκαν να κάνουν τις ομιλίες τους. Ο πολιτικός πυρήνας αυτής της διαδικασίας εκείνη την ημέρα δεν με κέντρισε για να πάρω τον λόγο. Εάν έπαιρνα τον λόγο θα έκανα μια γενικού πολιτικού περιεχομένου ομιλία που δεν νομίζω ότι θα χρησίμευε σε τίποτα. Και για αυτό δεν το αισθάνθηκα σαν ανάγκη.

Χωρίς να θέλω να σας κολακεύσω γιατί δεν μου αρέσει αυτό καθόλου ειδικά όταν κάνω συνέντευξη σε κάποιον αλλά πρέπει να πω κάτι. Θεωρώ ότι επειδή είστε ένας άνθρωπος σοβαρός, μετριοπαθής, με σίγουρο «πέρασμα» σε ένα μεγάλο χώρο, σε αυτό το χώρο που κινήστε και ίσως και σε άλλους χώρους, αναρωτιέμαι: εσείς δεν ζητήσατε να μιλήσετε; Δεν σας ζήτησε κάποιος να μιλήσετε; Δηλαδή αν όχι η κυρία Γεννηματά που στο κάτω-κάτω δεν ανήκετε στον χώρο της, ο κύριος Θεοδωράκης δεν σας ζήτησε να μιλήσετε;

Νομίζω ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να μιλήσω για να είμαι ειλικρινής και επίσης δεν υπήρχε και ενδιαφέρον δικό μου έτσι όπως εξελίχθηκε το συνέδριο. Γενικά είναι σοβαρότερα τα ζητήματα.

Δεν έχω καταλάβει επειδή θα μοιραστούν και θέσεις και δεν είναι εκλεγμένοι αυτοί που θα πάνε στα όργανα, τι συμμετοχή θα έχετε. Θα συμμετάσχετε στα όργανα;

Δεν ξέρω, θα τα δούμε όλα αυτά. Εγώ είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος. Δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί η ιστορία της συγκρότησης των οργάνων αλλά έχω έναν προβληματισμό που μου δημιουργεί κάποιες αποστάσεις. Δεν θέλω να σας πω κάτι παραπάνω αυτή τη στιγμή γιατί θέλω να είμαι πάρα πολύ προσεκτικός.

Είναι σαφές αυτό. κ. Λυκούδη εσείς πως αισθάνεστε; Είσαστε από τους πρώτους, όταν μάλιστα τα περισσότερα στελέχη που είναι σήμερα στο κίνημα αλλαγής δεν μιλούσαν τότε για κεντροαριστερά, ενώ εσείς στηρίζατε την προσπάθεια των 58, άλλες προσπάθειες πιο πριν. Είναι αυτό που λέμε «εγώ τα έλεγα…» Πως αισθάνεστε τώρα που εκείνοι που τότε «δεν τα έλεγαν» καθορίζουν τώρα το παιχνίδι;

Επιμένετε σε μερικά ζητήματα… είναι μια πλευρά που είναι ιδιαίτερα στενάχωρη.

Μα γιατί γελάτε, αφού έτσι είναι, τα λέγατε. Οι πρώην σύντροφοι για παράδειγμα στην ΔημΑρ δεν τα έλεγαν. Ήταν απέναντι στην προσπάθεια των 58.

Δεν τους κρίνω εγώ. Ο καθένας κρίνει τα γεγονότα και τη διαδρομή όλων μας. Και κυρίως τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν αυτή τη διαδρομή. Θα προτιμούσα να μείνω στον εαυτό μου. Εγώ υπήρξα ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης της συγκρότησης αυτού του χώρου εδώ και χρόνια. Το πάλεψα όπως μπορούσα και όσο μπορούσα. Έχασα, ηττήθηκα πολλές φορές και ξέρετε περισσότερες φορές έχω ηττηθεί στην πολιτική μου διαδρομή παρά έχω αισθανθεί την χαρά την επιβεβαίωσης. Αλλά συνεχίζω και προσπαθώ.

Ξέρετε είναι πολλοί άλλοι που ουσιαστικά έχουν ηττηθεί και νομίζουν ότι έχουν κερδίσει.

Αυτό το πιστεύω, αλλά δεν ήθελα να το πω εγώ και σας ευχαριστώ που το λέτε εσείς.

Μόνο και μόνο για αυτό που λέτε είναι σαφές ότι θα έπρεπε κανονικά να σας ζητάνε και όχι να μιλήσετε μόνο, αλλά να μετέχετε κτλ. Δεν συνηθίζω να τα λέω αυτά για πολλούς, αλλά πρέπει να τα πω τώρα.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK