Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 fm

Συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 fm και στον δημοσιογράφο Β. Πάικο

Για το Συνέδριο

Συνέδριο με την έννοια των κλασσικών συνεδρίων που εγώ έχω γνωρίσει δεν ήταν. Ένα συνέδριο με 4.000 συνέδρους και με χρονικό περιθώριο μιας ημέρας νομίζω ότι δεν ήταν κλασσικό συνέδριο. Ήταν μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Είχε συνειδητοποιηθεί όμως από όλους τους συμμετέχοντες ότι κάπως έτσι θα ήταν η διαδικασία. Δεν ανέμενε κάποιος κάτι τελείως διαφορετικό. Ως αφετηρία είχε ενδιαφέρον αλλά η διαδρομή που ακολουθεί είναι αυτή που θα διαμορφώσει τα πράγματα θετικά ή όχι.

Για τον διορισμό και την μη εκλογή συνέδρων και οργάνων

Δεν είναι για μένα αυτό το καθοριστικό. Το καθοριστικό είναι ότι ακολουθήθηκε ένας τελείως παράδοξος τρόπος για να συγκροτηθεί ο Νέος Φορέας, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί, χωρίς να έχουν λυθεί ζητήματα. Αφού ξεκινήσαμε με την εκλογή από την κάλπη του αρχηγού, δικαιούται κάποιος να σκεφτεί ότι όπως εξελέγη ο αρχηγός, λογικά μετά θα πρέπει να εκλεγούν και όλοι οι συμμετέχοντες στην διαμόρφωση του κόμματος, στην ηγεσία και στη βάση. Γιατί δεν εκλέγονται; Αυτή είναι μια εύλογη ερώτηση που δεν απαντιέται εύκολα. Η ειλικρινής απάντηση «για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί» φαίνεται ότι δεν έχει πείσει.

Για την λειτουργία του Κινήματος Αλλαγής

Υπάρχουν ανοιχτά θέματα προς διερεύνηση. Νομίζω πως κλασσικά ζητήματα όπως η συγκρότηση, η δομή και η λειτουργία του κόμματος, ο πολιτικός του προσανατολισμός, η πολιτική του ταυτότητα κλπ, όλα αυτά είναι προς διερεύνηση. Υπό αυτή την έννοια το μόνο που μπορεί κάποιος να πει σήμερα, είναι πως υπάρχει μια πολιτική συμμαχία δυνάμεων που με αισιοδοξία διαμορφώνει την πορεία προς ένα Ενιαίο Φορέα. Για την ώρα είναι μία πολιτική συμμαχία.

Για το ενδεχόμενο ενιαίας κοινοβουλευτικής ομάδας

Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα διότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Αφού είναι συνεννοημένο από την αρχή και όλοι ξέρουμε πως είναι, νομίζω δεν θα δημιουργεί πρόβλημα. Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με το πως θα συγκροτηθεί ο χώρος, όμως θεωρώ ότι η διάθεση που υπήρξε στην αφετηρία χτες και προχθές μπορεί να βοηθήσει ώστε να προωθηθούν τα θέματα. Εγώ έχω επιφυλάξεις για βασικά ζητήματα αλλά τα πράγματα προχωρούν. Στο συνέδριο δεν πήρα τον λόγο διότι δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να εκφωνήσω απλώς μια ομιλία γενικού περιεχομένου.

Για την μεταβατική περίοδο του Νέου Φορέα και τα επόμενα βήματα

Έχει προσδιοριστεί ότι αυτός ο χώρος θα πάει ενιαία στις εκλογές. Αυτό είναι το όριο. Και έπειτα θα διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα ενιαίο κόμμα και στην λειτουργία του. Υπάρχουν βεβαίως κάποια στοιχεία αντιφατικά. Ενώ είναι μια συμμαχία και όχι ένας ενιαίος φορέας, με την έννοια του ενιαίου κόμματος, παρά ταύτα διαμορφώνει πολιτικά όργανα, Κεντρική Επιτροπή, Εκτελεστικό Γραφείο κτλ. Έχω την άποψη ότι σε αυτήν την μεταβατική φάση πρέπει να είναι συντονιστικού χαρακτήρα αυτά τα όργανα γιατί αν έχουν πολιτικό χαρακτήρα σημαίνει ότι είναι όργανα αποφάσεων με πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Και αν έτσι έχουν τα πράγματα, η αυτόνομη λειτουργία των επιμέρους κομμάτων πως μπορεί να υπάρξει; υπάρχουν λοιπόν ζητήματα.

Για κυβερνητικές συνεργασίες με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ

Ο χώρος έτσι και αλλιώς έχει πολιτικά χαρακτηριστικά στοιχεία. Ο κόσμος ο οποίος συγκροτεί αυτή την προσπάθεια είναι ένας κόσμος βαθύτατα δημοκρατικός που προέρχεται μέσα από μια πορεία λειτουργίας στα δημοκρατικά μη συντηρητικά κόμματα. Στην περίοδο που ακολουθεί όμως είναι υποχρεωμένος να διαμορφώσει σαφή πολιτική στρατηγική και ταυτότητα. Γιατί αν δεν το κάνει θα είναι απλώς μια συνάντηση στελεχών που διαμορφώνουν ένα οργανισμό για να μπορούν να υπάρχουν. Αλλά δεν είναι αυτή η φιλοδοξία του, αλίμονο!

Για τα πολιτικά βαρίδια του παρελθόντος που υπάρχουν στον Νέο Φορέα

Όλοι έχουμε ένα παρελθόν και όλοι αναζητούμε κοινούς τόπους για το μέλλον. Δεν σας κρύβω ότι και εγώ και οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς με τους οποίους λειτουργώ πολιτικά, είμαστε εδώ και πολύ καιρό σε μια περισυλλογή για τις πολιτικές στρατηγικές που πρέπει να αναπτύξει ο δημοκρατικός χώρος, πως μπορούν να φτιαχτούν μέτωπα και με ποιους κλπ. Όλα αυτά τα σκεφτόμαστε πάντα με την ματιά στο μέλλον. Αν αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλα τα υπόλοιπα, δεν θα βγάλουμε άκρη.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK