Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 FM

Σημεία συνέντευξης στον Αθήνα 9,84 FM και στον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη

Για την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου

Δημιουργείται μια εικόνα εξαιρετικά ανησυχητική. Είμαι ιδιαιτέρως ανήσυχος. Υπάρχει μια αίσθηση πλήρους και διάχυτης ανομίας και παραβατικότητας. Αν δεν αντιδράσει η πολιτεία έχοντας δίπλα της την αντίδραση και της κοινωνίας, δεν ξέρω πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είμαι φανατικός υποστηρικτής των ελεύθερων κοινωνιών, οι οποίες δεν μπορεί συνεχώς να ρυθμίζονται στη σκιά της επιτήρησης για να μην υπάρχουν ανομίες και παραβάσεις. Οι ελεύθερες κοινωνίες ζουν, αναπτύσσονται και οξυγονώνονται από την ελεύθερη κίνηση των ανθρώπων και των ιδεών, αλλά είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο να αισθάνεσαι ότι δεν την έχεις πραγματικά αυτή την ελευθερία.

Τώρα πια δεν αντιμετωπίζουμε ως παραβατικότητα μόνο την αντίρρηση που έχουν απέναντι σε αυτά που λέει κάποιος διάφοροι που διαφωνούν και μπορεί να τον προπηλακίζουν στο δρόμο ή να τον βρίζουν. Τώρα υπάρχει και η απειλή του κουμπουρά-πιστολά. Που βαράει όπου θέλει, όποτε θέλει, ό,τι δεν του αρέσει. Αυτό είναι πάρα πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Χρειάζεται μια αφύπνιση της κοινωνίας αν θέλει να παραμείνει ελεύθερη.

Έχω την αίσθηση ότι η χθεσινή δολοφονία πρέπει να μην έχει σχέση με πολιτικού τύπου τρομοκρατία, αλλά με άλλους κύκλους. Το είδος του εγκλήματος μου δίνει αυτή την εικόνα. Εμένα με ανατρίχιασε χτες η ιστορία των πιστολάδων  που βάραγαν στο ψαχνό έναν δικηγόρο. Έχω κάνει ως Βουλευτής της Πρωτεύουσας τρεις ερωτήσεις στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την συνεχόμενη καταστροφή βασικών σημείων της Πρωτεύουσας, μνημείων της Πρωτεύουσας, αγαλμάτων της Πρωτεύουσας, κλοπές των μπρούτζινων κεφαλών αγαλμάτων και λοιπά, και δεν έχω πάρει απαντήσεις. Θέλω να πω είναι και αυτή μια αίσθηση ανελευθερίας. Να ξέρεις ότι η πόλη που ζεις και την οποία αγάπησες δεν είναι ποια εκείνη που ήξερες.

Για το Debate των υποψήφιων αρχηγών της Κεντροαριστεράς

Το Debate το χθεσινό είχε ενδιαφέρον. Εγώ το παρακολούθησα και ήταν καλύτερο από ότι περίμενα. Κατά την γνώμη μου είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί στηρίχθηκε και στην καλή οργάνωση από πλευράς του καναλιού.

Για το εγχείρημα του νέου φορέα

Εύχομαι να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες του εγχειρήματος. Τίποτα δεν έχει γεννηθεί με τον τρόπο που γεννιέται τώρα αυτή η ιστορία του νέου φορέα, χωρίς κλυδωνισμούς στην αρχή. Υπάρχουν δυσκολίες οι οποίες και εύχομαι να ξεπεραστούν. Πιστεύω ότι η προγραμματική βάση μπορεί να βρεθεί εύκολα. Δεν νομίζω ότι λέγονται πολύ διαφορετικά πράγματα, από τους χώρους που επιχειρούν να συναντηθούν. Αυτό το πίστευα από την αρχή. Και έχει αποδειχθεί κιόλας. Όποτε έχουν κάτσει κάτω να κουβεντιάσουν μεγάλου χαρακτήρα προγραμματικές διαφορές δεν υπάρχουν.  Επιμέρους διαφορές υπάρχουν και στα ήδη συγκροτημένα κόμματα. Από κει και πέρα αυτό που πρέπει να ξεπεραστεί είναι δυσκαμψίες άλλου τύπου, ποιος θα ηγεμονεύσει, εάν θα ελέγξει, δεν θα ελέγξει, ποιος θα ελέγξει κλπ.

Για την σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με τον νέο φορέα

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποσαφηνίσει ο ίδιος τι είναι. Γιατί πολλές φορές τίθεται η ερώτηση αν, μπορεί να γίνει μια μεγάλη, ευρύτερη Κεντροαριστερά, που να μην περιλαμβάνει τον ΣΥΡΙΖΑ ή αν πρέπει να τον περιλαμβάνει; Την απάντηση πρέπει να την δίνει ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τώρα σε όλους τους τόνους, σε όλες τις ευκαιρίες και με όλους τους τρόπους έχει υποστηρίξει ότι δεν ανήκει σε αυτό το ευρύ ρεύμα της Κεντροαριστεράς.

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK