Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η κυβέρνηση θα αντέξει την συμφωνία όσο θα διαρκεί η μη εφαρμογή της

Συνέντευξη στον ΣΚΑΙ 100,3 FM, στην εκπομπή "Ημερολόγιο" και στον δημοσιογράφο Π. Τσίμα 

Καλή ή κακή αυτή η συμφωνία, αποτελεί μια πανηγυρική απόδειξη προσγείωσης αυτής της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον ρεαλισμό. Οπότε, κατόπιν αυτής της τόσο ανώμαλης προσγείωσης, όσο και αν κόστισε στην ελληνική οικονομία, τι χωρίζει πια έναν μεταρρυθμιστή, προοδευτικό άνθρωπο σαν και εσάς, από αυτό που κάνει η κυβέρνηση;

Μας χωρίζει η ανώμαλη προσγείωση, αντί για μια ομαλή προσγείωση, και μας χωρίζουν όλα όσα έρχονται ως αποτέλεσμα αυτής της ανώμαλης προσγείωσης. Δηλαδή, ήρθε καθυστερημένη κατά ενάμιση χρόνο αυτή η συμφωνία, δέχθηκαν όσα είχαν πει ότι δεν θα δεχθούν και το μόνο θετικό είναι ότι δεν θα τραβήξει άλλους 12 μήνες η λεγόμενη διαπραγμάτευση, για να μην έρθουν άλλα χειρότερα. Υπ’ αυτή την έννοια γιατί να δεχθεί κάποιος ότι αποτελεί ένα θετικό πλαίσιο αυτή η συμφωνία; το ότι αποτρέπει την καθυστέρηση ενός ακόμα χρόνου και ακόμα χειρότερη οικονομική κατάσταση και καταβύθιση της ελληνικής κοινωνίας, αυτό δεν την σώζει.

Αν έρθουν χωριστά τα μέτρα και τα αντίμετρα, όπως λένε, σας φαίνεται λογικό κάποιος να καταψηφίσει τα μέτρα και να ψηφίσει τα αντίμετρα;

Θα συζητηθούν αυτά τα ζητήματα. Δεν θέλω να προτρέξω αλλά η λογική προσέγγιση του ζητήματος λέει ότι δύσκολα θα βρει η κυβέρνηση χρήσιμους ηλίθιους, για να επαναλάβω την γνωστή φράση. Διότι αν δεχθεί κάποιος ότι στα αντίμετρα υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσε να τα δεχθεί ως ανακουφιστικά, δεν πρέπει να ξεχνάει ότι εμφανίζονται ως μέρος της συνολικότερης συμφωνίας την οποία αποδέχεται εξ’ αντικειμένου αν ψηφίσει τα αντίμετρα. Δηλαδή δέχεται ότι η κυβέρνηση με τον τρόπο που πορεύεται θα έχει, για να υπάρξουν αντίμετρα, γεμάτα τα συρτάρια της, θα έχει πλεόνασμα. Που νομίζω ότι αυτό είναι στα όρια του ανέφικτου, στα όρια του πολιτικά μη ορατού

Αντέχεται η συμφωνία πολιτικά; δηλαδή το κυβερνητικό σχήμα, κατά την δική σας εκτίμηση, την αντέχει; μπορεί να την διαχειριστεί;

Νομίζω ότι θα την αντέξει όσο διαρκεί η μη εφαρμογή της. Αυτή την αίσθηση έχω. Δηλαδή το γεγονός ότι η συμφωνία θα αρχίσει να εφαρμόζεται το 2019, δίνει το περιθώριο ενός χρόνου διατήρησης στην εξουσία του κ. Τσίπρα. Αλλιώς δεν θα την άντεχε ούτε έναν μήνα.

Η κ.ο. του ΣΥΡΙΖΑ Θα πειθαρχήσει και Θα ψηφίσει τώρα. Ή έχετε αμφιβολίες για αυτό;

Καμία αμφιβολία δεν έχω. Είναι μικρή μεν, πλην επαρκής και πειθήνια η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ στην βουλή.

Έχει ανοίξει στον ευρύτερο χώρο μέσα στον οποίο κινήστε, δηλαδή στον χώρο της κεντροαριστεράς, τον προοδευτικό, ευρωπαϊκό και μεταρρυθμιστικό χώρο, μια συζήτηση του τι κάνουμε μετά. Πως ανασυγκροτείται αυτός ο χώρος και αν μπορεί η κεντροαριστερά του μέλλοντος να υπάρξει αγνοώντας αυτό που σήμερα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή και τον χώρο αυτόν. Εσείς τι λέτε; και με δεδομένο ότι πια η κυβέρνηση έχει κάνει αυτό που λένε κωλοτούμπα ή προσγείωση στον ρεαλισμό, με απόλυτο και παταγώδη τρόπο.

Καταρχήν δεν μπορώ να αγνοήσω το πως είναι σήμερα διαμορφωμένος ο πολιτικός χάρτης και το πως σήμερα θεωρούν την θέση τους στον πολιτικό χάρτη οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θεωρεί ότι είναι μια αριστερά ριζοσπαστική που δεν έχει καμία σχέση με τον λεγόμενο μεταρρυθμιστικό χώρο της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Άρα έτσι τον αντιμετωπίζω σήμερα. Τώρα, εάν με ρωτήσετε εάν υπάρχουν ευρωπαιστικές δυνάμεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσαν να δουν την εξέλιξη των πραγμάτων στο μέλλον με έναν διαφορετικό τρόπο, θα σας έλεγα ότι υπάρχουν. Εγώ τον γνωρίζω τον χώρο και ξέρω ότι υπάρχουν. Αλλά δεν έχει καμία σημασία αν κάποιες δυνάμεις είναι σε αυτήν την κατεύθυνση μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ περισσότερο σημασία έχει αν είναι ενταγμένες σήμερα στο πολιτικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ και αν στηρίζουν τις πολιτικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές επιλογές που κάνει. Ισχύει το δεύτερο και επομένως έτσι πρέπει να τις αντιμετωπίσω, δεν μπορώ να σκεφτώ διαφορετικά. Κατά τα άλλα προφανώς ο χώρος ο υπόλοιπος της κεντροαριστεράς, έτσι κατακερματισμένος όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να έχει κανέναν ρόλο ουσιαστικό στην εξέλιξη των πραγμάτων στην χώρα.

Αυτό λένε όλοι αλλά από την άλλη μεριά βλέπω κάθε μέρα έναν καινούργιο καβγά να ξεσπάει.

Και εγώ το ίδιο βλέπω και είναι βαθύτατη η απογοήτευσή μου. Εγώ επιμένω και προσπαθώ όσο μπορώ για να υπάρξει μια διέξοδος σε αυτήν την κρίση του χώρου και να υπάρξει μια υπέρβαση του κατακερματισμού. Δεν είμαι αισιόδοξος. Έχω την εντύπωση ότι από όλες τις πλευρές αναδύεται η ωμή πραγματικότητα. Δεν γίνονται υπερβάσεις ούτε πολιτικές, ούτε προσωπικές. Κυρίως οι δεύτερες.

Άρα συμφωνείτε και εσείς ότι αυτές οι δεύτερες είναι το εμπόδιο.

Κατά την γνώμη μου ναι.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK