Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Για την Αριστερά και την Κεντροαριστερά

Συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 FM, στην εκπομπή "Θα χυθεί άπλετο φως" με τον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη

-Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή για Μαδούρο

Κύριε Λυκούδη, μάθαμε χθες το βράδυ ότι Έλληνες Ευρωβουλευτές, όλοι Αριστεροί, με εξαίρεση τον κ. Χρυσόγονο που απείχε, δηλαδή ο κ. Παπαδημούλης, ο κ. Κούλογλου, η κ. Κούνεβα, ο κ. Χουντής της ΛΑΕ και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, ψήφισαν υπέρ του Μαδουρο. Δεν ψήφισε ο κ. Νότης Μαριάς των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής κ. Σακοράφα. Πώς το κρίνετε;

Είναι θλιβερό. Για πολλούς από εμάς αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι έκπληξη πια. Μπορεί να προσθέτουν στην απογοήτευση μας την γενική για το πώς μπορεί να συμπεριφέρεται ένα κομμάτι της Αριστεράς, αλλά έκπληξη δεν είναι.

Επίσης δεν με εξέπληξε το γεγονός ότι ο Μελανσόν αδιαφόρησε για την εκλογή ή μη της Λεπέν στον δεύτερο γύρο της Γαλλικής Προεδρίας και κάνει τα στραβά μάτια. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια Αριστερά σήμερα η οποία δεν έχει καμία σχέση με όσα εμείς πιστέψαμε στην διαδρομή μας, στις ευαισθησίες μας, αν θέλετε και στις ουτοπίες μας. Δεν είναι αυτή η δική μας Αριστερά.

Είναι αυτή η Αριστερά που πάτησε σε αυτό που εσείς φτιάξατε κ. Λυκούδη. Ο κ. Παπαδημούλης ήταν ανανεωτικό στέλεχος. Κάποτε λέγαμε ότι θα είναι ο διάδοχος του Παπαγιαννάκη.

Κακώς το λέγατε όσοι το λέγατε αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Είναι μάλλον συνολικότερο το ζήτημα. Αυτή η Αριστερά έτσι όπως εκφράζεται είναι μακριά από όσα εμείς πιστέψαμε. Και έχω την εντύπωση ότι εάν θέλουμε να είμαστε σε μια ισορροπία με τον εαυτό μας, με τη ζωή μας και τη διαδρομή μας και αν θέλουμε να είμαστε σταθεροί σε κάποιες αξίες – εγώ θέλω να είμαι, ελπίζω ότι θα τα καταφέρω – θα είμαστε αντίθετοι σε αυτές τις συμπεριφορές. Θα τις θεωρούμε θλιβερές εξαιρέσεις σε μια πορεία αγώνων της Αριστεράς.

Ποια Αριστερά επιτέλους να εμπιστευτούμε; υπάρχει αριστερά που μπορούμε να εμπιστευτούμε; κομμουνιστική ή κομμουνιστογενής διότι η σοσιαλδημοκρατία ήταν προφανώς ανέκαθεν με την δημοκρατία, τους θεσμούς και τις ελευθερίες.

Κύριε Κανέλλη να εμπιστευτούμε αυτό που έλεγε και που εννοούσε ως Αριστερά ο μακαρίτης Άγγελος Ελεφάντης. Την διαρκώς ανανεούμενη Αριστερά. Δεν θα έλεγα την Ανανεωτική Αριστερά γιατί και αυτό πια έχει περάσει λίγο στην ιστορία και έχει χάσει την λάμψη της ως εκδοχή. Την διαρκώς λοιπόν ανανεούμενη Αριστερά, αυτή που ξέρει και μπορεί να βαδίζει στην εποχή της με συνδυασμό του μυαλού και της καρδιάς.

-Με την κεντροαριστερά τι γίνεται;

Πιστεύω ότι ο χώρος είναι κατακερματισμένος και δεν μπορεί να συγκροτηθεί και να ενωθεί διότι δεν μπορεί να γίνουν δυστυχώς - για την ώρα τουλάχιστον – οι πολιτικές και προσωπικές υπερβάσεις που χρειάζονται.

Θυμάστε που ήμασταν μαζί σε μια ημερίδα την οποία είχατε οργανώσει εσείς και ήταν όλα τα στελέχη της λεγόμενης κεντροαριστεράς τα οποία προσπαθούσαν να συγκλίνουν είτε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είτε σε κάτι καινούριο. Θυμάστε ότι ο Παντελής Καψής μας περιέγραψε τέσσερις διαφορετικές μεθόδους προκειμένου να συγκροτηθεί αυτό το πράγμα ανάλογα με τα συμφέροντα του καθενός; τις ιδιοτέλειες του καθενός;


Υπάρχουν αυτά τα ζητήματα. Θα ήθελα να είμαι λίγο πιο επιεικής στους χαρακτηρισμούς, να αποφύγω τα θέματα που έχουν σχέση με ιδιοτέλειες. Τελικά όμως τι μας εμποδίζει να ενωθούμε όταν προ μηνών το σύνολο των κομμάτων, των πολιτικών κινήσεων και παραγόντων του χώρου της κεντροαριστεράς συναντήθηκε, διαμόρφωσε κοινό πόρισμα, ομόφωνα συμφώνησε ότι αυτές είναι οι πολιτικές θέσεις, τις έβγαλε στη δημοσιότητα και ένα 24ωρο αργότερα οι ηγεσίες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Από εκεί και πέρα σηκώνεις τα χέρια ψηλά.

Να ζητήσω την κρίση σας στις εξελίξεις εντός του ΠΑΣΟΚ; Πώς σας φαίνεται; είναι μεθόδευση ή είναι κάτι που το έχετε ξαναζήσει στην Αριστερά και δεν σας εκπλήσσει;

Εκπλήξεις τέτοιου τύπου δεν έχω, πρέπει να σας πω. Καλώς να γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και καλώς να γίνει το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τώρα το ποιο θα προηγηθεί δεν ξέρω αλλά καλώς να γίνουν και τα δυο. Πάντως αυτά τα δύο συνέδρια, δεν είναι συνέδρια του συνόλου της κεντροαριστεράς. Είναι συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και των φίλων του ΠΑΣΟΚ. Το λέω με απόλυτο σεβασμό στο χώρο, φίλοι είναι, συνάδελφοι και συναγωνιστές σε πολλές μάχες που έχουμε δώσει παρέα, αλλά συνέδρια της κεντροαριστεράς δεν είναι αυτά. Αυτά είναι συνέδρια του ΠΑΣΟΚ και των φίλων του. Εγώ έχω υποστηρίξει με υπομονή και με επιμονή και με καρτερικότητα πολλές φορές να προχωρήσουμε όλοι μαζί στην κατεύθυνση ενός συνεδρίου ανοιχτού σε όλες τις δυνάμεις από το οποίο θα προκύψει και μια εκλογή της ηγεσίας από την βάση.

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ζητάτε όλα να αρχίσουν από το μηδέν. Νέα σύμβολα, νέο όνομα, εκλογή ηγεσίας από την βάση.

Αυτό μπορεί να είναι η κατάληξη. Δεν αποκλείεται να περάσουμε ένα μικρό χρονικό διάστημα συνάντησης, όσμωσης μέσα από τη συγκρότηση κοινής επιτροπής όλων αυτών των χώρων μέχρι να καταλήξουμε σε αυτό που λέτε. Αλλά η κατάληξη δεν μπορεί να είναι άλλη από τη συγκρότηση ενός νέου, ενιαίου χώρου της κεντροαριστεράς με νέα σύμβολα, με νέο όνομα. Αν ο καθένας νομίζει ότι όλη αυτή η ιστορία θα γίνει περί τον εαυτό του, κάνει λάθος. Κάπως έτσι νόμιζε ότι θα γίνουν τα πράγματα και η πάλαι ποτέ ΔΗΜΑΡ. Και είδατε πως κατέληξε.

Αυτό που εισηγείσθε προϋποθέτει ότι η κ. Γεννηματά θα αποφασίσει ότι θα πάψει να είναι αριστίδην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή εν πάση περιπτώσει μια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά από αυτή τη θέση για να διεκδικήσει την προεδρία του καινούργιου σχήματος, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα δεχθεί να μην είναι ο αδιαφιλονίκητος πρόεδρος του Ποταμιού και ότι όλοι μαζί θα συνεργαστούν για κάτι καινούργιο.

Προφανώς. Και κανένας δεν εμποδίζει και τον Σταύρο Θεοδωράκη και την κ. Γεννηματά και οποιονδήποτε άλλον θέλει, να διεκδικήσει την παρουσία του και την δυνατότητα του να τεθεί επικεφαλής σχήματος μέσα από διαδικασίες βάσης. Κανένας δεν το αποκλείει. Δεν υπάρχουν εμπόδια σε αυτήν την ιστορία. Αλλά ούτε αριστίδην αρχηγοί υπάρχουν , ούτε αδιαφιλονίκητοι ηγέτες. Και το λέω αναφερόμενος σε όλους. Ούτε μπορεί να κριθούν τα πράγματα σε σχέση με το ποιος νομιζει σήμερα ότι είναι καλύτερος. Πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να είναι καλύτεροι. Σημασία έχει τι λέει ο κόσμος.

Ο κόσμος τι λέει;

Ο κόσμος λέει ότι πρέπει να συναντηθούμε. Επειδή εγώ έχω αναπτύξει μια δραστηριότητα προς την κατεύθυνση συνάντησης του χώρου, συνεχώς καθημερινά βλέπω κόσμο ο οποίος επιμένει να προχωρήσουμε. Αν δεν είμαστε ούτε έτοιμοι, ούτε άξιοι για μια τέτοια συνάντηση, ας πάρουμε τις ευθύνες μας.

Ήθελα τη γνώμη σας για το ΣΥΡΙΖΑ. Μιλήσατε προηγουμένως για ένα τρίτο κόμμα το όποιο θα είναι ένα κόμμα που θα δίνει δυνατότητες επιλογής. Θεωρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ δημοκρατικό κόμμα του ευρωπαϊκού τόξου; ένα κόμμα δηλαδή που δυνάμει μπορεί να συμβάλλει στην κραταίωση της δημοκρατίας και στη διαχείριση των πραγμάτων στο δρόμο για την έξοδο από την κρίση; γιατί δεν είναι σίγουρη η έξοδος. Θεωρείτε δηλαδή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι συνομιλητής σας στο άμεσο μέλλον;


Για να είμαι δίκαιος, εγώ γνωρίζω ανθρώπους και στελέχη του. Υπάρχουν φιλοευρωπαικές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Περί αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία. Το θέμα είναι ότι η συνολική πολιτική παρουσία και η συνολική πολιτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο όμως είναι ενταγμένες αυτές οι φιλοευρωπαικές δυνάμεις, δεν πείθει ότι έχει την κατεύθυνση που περιγράφετε. Και ακριβώς επειδή δεν πείθει η πολιτική του συμπεριφορά για το ότι έχει μια τέτοια κατεύθυνση, γιαυτό δεν μπορεί να είναι και συνομιλητής στη δική μας προσπάθεια για ένα νέο, μεγάλο, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό χώρο της κεντροαριστεράς. Από την άλλη πλευρά βεβαίως υπάρχουν και στελέχη που έχουν τέτοιου τύπου ανησυχίες και ευαισθησίες. Αλλά δεν έχει καμία σημασία αυτό. Δεν ψάχνουμε να βρούμε την ατομική στάση του καθενός αλλά το πώς λειτουργεί μέσα στο κόμμα του.

 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK