Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Η ΝΔ μπήκε χθες με την πρότασή της για πρόεδρο, στην διαδικασία συγκρότησης ΕΣΡ και καλά έκανε

Συνέντευξη στον Αθήνα 9,84 και στη δημοσιογράφο Ν. Καραγιάννη
 
Κύριε Λυκούδη νομίζω ότι τώρα που είμαστε πια στη δεύτερη μέρα από τη Διάσκεψη των προέδρων, η οποία μας εξέπληξε δυσάρεστα για την συζήτηση που έγινε, το αυτονόητο ερώτημα είναι γιατί το Ποτάμι πείστηκε, μετά τα όσα έχουν συμβεί, από την τροπολογία την οποία μάλιστα πήρατε μισή ώρα πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και είναι 6 γραμμές όλη κι όλη στην περιβόητη διάταξη 2α, να συναινέσει στην συγκρότηση του ΕΣΡ, ψηφίζοντας μάλιστα και τη σύνθεση που προτάθηκε; στην βάση ποιας πολιτικής λογικής;

Στην προηγούμενη διάσκεψη των προέδρων, πριν από αυτή στην οποία αναφέρεστε, που έγινε όταν το θέμα είχε πάει στο ΣτΕ, η τοποθέτηση όλων μας, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επέμενε να συγκροτήσει το ΕΣΡ σε εκείνη τη φάση, ήταν ότι πρέπει να αναμένουμε να καθαρίσει λίγο το τοπίο με την απόφαση του ΣτΕ και αμέσως μετά και ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣτΕ να οδηγηθούμε στη συνταγματική μας υποχρέωση, που είναι συνταγματική επιταγή, να διαμορφώσουμε το ΕΣΡ. Μετά την απόφαση του ΣτΕ προχωρήσαμε και γιαυτόν το λόγο που σας είπα πριν – γιατί είναι συνταγματική μας υποχρέωση - αλλά και πέραν αυτού γιατί βρεθήκαμε, κατά τη γνώμη μου και την γνώμη του συνόλου σχεδόν των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μπροστά σε μια σαφέστατη σε όλα τα επίπεδα υποχώρηση της Κυβέρνησης η οποία δεν είναι δυνατόν να αγνοείται.

Εννοείτε τις υποχωρήσεις από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής.

Εννοώ την κατάθεση της τροπολογίας.

Η κατάθεση της τροπολογίας αποδίδει τις αρμοδιότητες που είχαν μεταφερθεί στον υπουργό Επικρατείας τις επαναφέρει στο ΕΣΡ, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.

Και τον αριθμό των αδειών. Και πολιτική δήλωση ότι δεν θα υπάρξει νόμος γέφυρα.

Μισό λεπτό κ. Λυκούδη γιατί αυτό για τον αριθμό των αδειών, έχουμε κρατήσει τη διαβεβαίωση του Προέδρου της Βουλής ο οποίος σας είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων ότι οι 4 τηλεοπτικές άδειες είναι από τα θέματα τα οποία θα εξετάσει πια το ΕΣΡ, έτσι δεν είναι; Σε αυτό θεωρείτε ότι έχει γίνει υποχώρηση.

Η τροπολογία λέει ότι αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2α ως προς τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών – την έχω μπροστά μου – και ως προς τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την πρώτη εφαρμογή του.

Σας το λέω γιατί ο κ. Παππάς χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη υποστήριξε ότι δεν είναι θέμα της αρμοδιότητας του ΕΣΡ ο καθορισμός του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών.

Ο κ. Παππάς κατά τη γνώμη μου προσπαθεί να περισώσει ότι μπορεί από την συντριπτική και οριστική πολιτική ήττα την οποία υπέστη. Ήταν πολύ μεγάλη η πολιτική ήττα την οποία υπέστη και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Παππάς. Υπ’ αυτήν την έννοια όποιος παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει διάφορα πράγματα τώρα δεν εκπλήσσεται. Όχι ότι δεν μπορούν πάρα πολλά πράγματα να αλλάξουν. Την πολιτική ζωή της χώρας βιώνουμε όλοι, ξέρουμε τι μας γίνεται, ξέρουμε που βρισκόμαστε, αλλά έτερον εκάτερον.

Και με δεδομένη την καχυποψία σε όλους, που έχει προκαλέσει η Κυβέρνηση με μια σειρά κινήσεις της.

Προφανώς αλλά ξέρετε, το έλεγα και χθες, θα σας το πω και εσάς γιατί νομίζω ότι το αντιλαμβάνεστε, μια σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη στο χώρο της αντιπολίτευσης, όσοι αισθάνονται δηλαδή πολιτικά υπεύθυνοι, οφείλουν στη βάση μιας σοβαρότατης και πλήρους πολιτικής ήττας της Κυβέρνησης να δουν με ποιο τρόπο πολιτικά μπορεί να αξιοποιήσουν αυτή την ήττα για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις εξελίξεων. Αυτό το πράγμα νομίζω ότι κάναμε και έχω την εντύπωση ότι κακώς σε εκείνη τη συνεδρίαση – αυτό που έκαναν κάποιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης δηλαδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι – δεν το έκανε και η ΝΔ, η οποία το έκανε 15 ώρες αργότερα. Χθες το πρωί δηλαδή.

Βέβαια η συλλογιστική την οποία ανέπτυξε, η επιχειρηματολογία του κ. Δένδια, κινήθηκε σε δυο κομμάτια, σε δυο άξονες. Στο γεγονός ότι δεν έχουμε ακόμα την επίσημη απόφαση του ΣτΕ που η αλήθεια είναι ότι κακώς καθυστερεί, θα πρέπει πια επισήμως πια η Ολομέλεια να εκδώσει την απόφαση της και το δεύτερο είναι ότι η λογική και η δική σας αλλά και της ΝΔ, σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ήταν η πλήρης απόσυρση του νόμου. Εγώ αντιλαμβάνομαι αυτό που λέτε, ότι ακυρώθηκε από την επόμενη μέρα αυτή ακριβώς η επιχειρηματολογία της ΝΔ με την προβολή ονόματος.

Μπήκε στη διαδικασία της συζήτησης η ΝΔ ως όφειλε και καλά έκανε διότι ξέρετε έχουμε την απόφαση του ΣτΕ ηοποία έκρινε ως αντισυνταγματική την ανάληψη των αρμοδιοτήτων από τον κ. Παππά για τη διαμόρφωση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και δεν μπήκε στα παρακάτω, θεωρώντας ότι και τα παρακάτω είναι εκτός ορθής συνταγματικής διαχείρισης. Από την ώρα λοιπόν που το ΣτΕ απαντά με αυτό τον τρόπο και η Κυβέρνηση κάνει την πολιτική στροφή γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς και περνάει σε μια σαφέστατη πολιτική υποχώρηση επί αυτών των θεμάτων, όταν δέχεται να αποσύρει τον κ. Πολύδωρα – ποιος σκέφτηκε αυτή τη λύση ως συναινετική; θα περάσουν χρόνια για να καταλάβω ποιανού ήταν η φαεινή ιδέα – όταν δέχεται την παρατήρηση τη δική μας να μην είναι ο κ. Μουλόπουλος για πολύ συγκεκριμένους λόγους, όταν υπάρχει αυτή η εικόνα, θα έλεγα υποχώρησης της Κυβέρνησης, νομίζω ότι η υποχρέωση της αντιπολίτευσης ήταν να εξελίξει τα πράγματα με θετικό τρόπο, ακριβώς λόγω της πολιτικής ήττας της Κυβέρνησης. Δέκα ώρες μετά η ΝΔ το αντιλήφθηκε και μπήκε σε αυτή τη συζήτηση και καλά έκανε.

Θα επανέλθω σε αυτό το θέμα. Θέλω να μείνω λίγο σε αυτό που είπατε για τα ονόματα. Παρακολουθώντας τη συνεδρίαση αντιλήφθηκα ότι μετά την υποχώρηση του ΠτΒ, αποσύρθηκε το όνομα του κ. Πολύδωρα, η μάχη που έδωσε και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ήταν για τη θέση του αντιπροέδρου. Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση ότι ενώ στην αρχή υποστηρίξατε για τη θέση του αντιπροέδρου τον κ. Τζανετάκο, μετά υποστηρίξατε για τη θέση του αντιπροέδρου τον κ. Κιάο. τι ακριβώς συμβαίνει; και την επόμενη ημέρα, μόλις χθες, ενώ είχατε ψηφίσει εσείς και ο κ. Δανέλλης που ήσασταν στην Διάσκεψη την σύνθεση όπως την παρουσίασε ο κ. Βούτσης, ο επικεφαλής προτείνει το όνομα του ακαδημαϊκού κ. Σταθόπουλου για τη θέση του προέδρου. Μας έχετε μπερδέψει ομολογώ.

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης. Στη διαδικασία της συζήτησης υποστηρίξαμε τον κ. Τζανετάκο ως πρόεδρο. Δεν έγινε δεκτό. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα δεχόμασταν τον κ. Τζανετάκο για πρόεδρο αλλά μπορούμε να υποστηρίξουμε και την υποψηφιότητα του κ. Σωτηρέλλη. Εγώ πήρα τον λόγο και είπα ότι και αυτή η υποψηφιότητα μας εκφράζει. Από εκεί και πέρα έγινε μια συζήτηση, αρνηθήκαμε την αντιπροεδρία στον κ. Μουλόπουλο, προτάθηκε ο κ. Κιάος από τον κ. Λοβέρδο, εγώ και ο κ. Δανέλλης συμφωνήσαμε και έτσι διαμορφώθηκε αυτή η συναίνεση για την πρόταση που έτσι και αλλιώς και από την προηγούμενη φορά, όταν είχαμε ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης, στα θέματα των προσώπων δεν είχαμε διαφωνήσει. Ούτε η ΝΔ είχε διαφωνήσει. Εννοώ στην κατά τη διάρκεια αναμονής της απόφασης του ΣτΕ αναβληθείσα συζήτηση.

Τώρα στο δεύτερο που είπατε, και εγώ την διάβασα, την άκουσα δηλαδή την πρόταση για τον κ. Σταθόπουλο του κ. Θεοδωράκη. Τι να σας πω; ο κ. Σταθόπουλος είναι αυτός που γνωρίζουμε όλοι. Εξαίρετος επιστήμονας και βαθύτατα δημοκρατικός άνθρωπος. Εμένα είναι και προσωπικός και πολιτικός μου φίλος. Πρέπει όμως να σας πω ότι στη συνεχή παράθεση ονομάτων έχω μια επιφύλαξη, κατά πόσο βοηθούν συνολικά. Δεν την ήξερα την πρόταση, τη διάβασα, θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σοβαρός άνθρωπος. Μακάρι να μπορούσαν να συμπέσουν όλοι στο πρόσωπο του κ. Σταθόπουλου αλλά ξέρετε τι γίνεται; πρέπει να σκεφτόμαστε μερικές φορές και παρακάτω, λέω εγώ! Δηλαδή εάν είναι υποψήφιος κάποιος με ισχυρή πιθανότητα την άρνηση κάποιων και δεν γίνει δεκτός, δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλό αυτό για τον προτεινόμενο. Το να εκτίθεται και να απορρίπτεται. Δεν θα μου άρεσε να καίγονται τα πρόσωπα.

Θα μείνουμε με την απορία ποιος μπορεί να πρότεινε τον κ. Πολύδωρα, αυτό είναι ένα ζήτημα. Άκουσα και έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να λέει «να μας πει ο Πρωθυπουργός πώς παίρνονται αυτές οι αποφάσεις. Ποιος τον πρότεινε τον Πολύδωρα;». Υπάρχει ένα κείμενο των 53. Άκουσα και έναν βουλευτή να το λέει χθες το βράδυ σε έναν τηλεοπτικό σταθμό. Με τσιγκλίσατε όμως για να ρωτήσω ποιος πρότεινε τον κ. Σταθόπουλο και γιατί ο αντιπρόεδρος της βουλής που είναι και βουλευτής και μετέχει και στη Διάσκεψη των Προέδρων το έμαθε από την τηλεόραση ή το διάβασε; Και θα μπω σε δύσκολο θέμα. Δεν κάνω ερωτήσεις για να σας αρέσουν. Δεν μιλάτε με τον επικεφαλής του κόμματος; δεν σας ενημερώνει;

Πως δεν μιλάω, μιλάω. Έχει κάποιες διαδικασίες με τις οποίες λειτουργεί το Ποτάμι. Τι να σας πω, έχει τον δικό του τρόπο λειτουργίας. Εγώ πάντως δεν την ήξερα την πρόταση. Δεν έχω να σας πω κάτι άλλο. Δεν την ήξερα. Είναι εξαιρετικός ο κ. Σταθόπουλος, δεν είναι τυχαία η υποστήριξή μου. Υπάρχουν πολλές πλευρές για να είμαι υποστηρικτής του κ. Σταθόπουλου, και πολιτικές και προσωπικές. Αλλά την πληροφορήθηκα την πρόταση, δεν την γνώριζα.

Ενεργοποίησε σε κάποιους πολιτικούς αναλυτές αυτή η συναίνεση που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι ένα σενάριο ενδεχόμενης συνεργασίας, σύγκλισης, ξέρετε, αυτά τα γνωστά σενάρια τα οποία είναι ορισμένες φορές και αρκετά δημοφιλή για να τα συζητάμε οι δημοσιογράφοι και γενικά οι πολιτικολογούντες. Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρχει τέτοια πιθανότητα;

Όχι βεβαίως, γιατί είναι προφανές το πολιτικό τοπίο και είναι προφανείς οι πολιτικές οι οποίες εκτίθενται και από την αντιπολίτευση και από την Κυβέρνηση, έτσι που να μην υπάρχουν περιθώρια παρεξηγήσεων. Είχαμε απλώς την υποχρέωση να συγκροτήσουμε ΕΣΡ. Κάποιοι από εμάς σκέφτηκαν ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε θετικά - και με δεδομένο ότι είμαστε υποχρεωμένοι συνταγματικά να έχουμε ΕΣΡ – μια προφανή πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Την οποία αν στη συγκεκριμένη στιγμή δεν υπάρχει πολιτική ευστροφία να κρατήσεις τα δεδομένα και να πας παρακάτω, νομίζω ότι κάνεις λάθος. Νομίζω ότι αυτό κάναμε και τίποτα πέραν αυτού. Εγώ έχω και μια άλλη πολιτική αντίληψη για ορισμένα πράγματα κ. Καραγιάννη. Όταν έχεις τον πολιτικό σου αντίπαλο πεσμένο χάμω, ηττημένο, προσπαθείς να αξιοποιήσεις από την πολιτική του ήττα ότι μπορείς. Δεν αποφασίζεις να τον λιώσεις. Και δεν είναι θέμα πολιτικής μεγαθυμίας αυτό. Είναι θέμα στοιχειώδους πολιτικής σοβαρότητας.

Το ενδεχόμενο, με δεδομένο ότι το ΕΣΡ δεν νομοθετεί - εγώ αντιλαμβάνομαι από τις πληροφορίες που έχω ότι είμαστε πολύ κοντά και μάλλον θα συγκροτηθεί τη Δευτέρα – να φέρει με βάση την πλειοψηφία που διαθέτει, έναν ακόμα κακό νόμο...

Αυτό δεν το αποκλείω κ. Καραγιάννη και είναι οι δυσκολίες του πολιτικού συστήματος. Θα έχουμε συγκροτήσει ΕΣΡ, θα έχει ανοίξει ένας δρόμος συνεννόησης για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και μετά πιθανόν να ξαναβρεθούμε στην φάση μιας οξύτατης διαμάχης.

Και σχεδόν αδιέξοδο μετά.

Απόλυτο αδιέξοδο μετά. Αν συμβεί και αυτό, τι να πω! Κακό του κεφαλιού μας! Πάντως δεν αποκλείεται.

Επειδή μιλήσαμε για καχυποψία και επειδή πιάστηκα από την φράση σας ότι «όταν ο αντίπαλος είναι κάτω και έχει υποστεί μια ήττα πρέπει να κάνεις ότι μπορείς για να προκαλέσεις εξελίξεις σε θετική κατεύθυνση» και με δεδομένη την καχυποψία την οποία μοιραστήκαμε άλλωστε, αναρωτιέμαι ποια θα είναι η επόμενη μέρα ενός άλλου κακού νόμου.

Αδιέξοδο, πραγματικό αδιέξοδο. Οποιοσδήποτε αντιμετωπίσει τέτοιο ενδεχόμενο και να θέλει να βρει διεξόδους, δεν θα το καταφέρει. Τι να πω; θα είμαστε μπροστά σε αδιέξοδα.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK