Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Δείγμα κλασικής προχειρότητας της ελληνικής πολιτικής ζωής η πρόθεση Τσίπρα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος

Συνέντευξη στο ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Ν. Παπαδόπουλο και Γ. Παπαχρήστο

«Το ότι το σκέφτεται τώρα (ο Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει τον εκλογικό νόμο), που είδε τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις για τον ίδιο, είναι κλασικό, χαρακτηριστικό δείγμα της προχειρότητας της Ελληνικής πολιτικής ζωής. Έτσι ήταν πάντα, έτσι κάνει και ο Τσίπρας. Χάνω; Αλλάζω τον εκλογικό νόμο. Κερδίζω; Κρατάω τον ίδιο. Όπως επίσης και η ιστορία της συνταγματικής αναθεώρησης, που επίσης έρχεται για να ξεχνιέται ο ΕΝΦΙΑ και τα άλλα όλα τα υπόλοιπα.

Υπάρχει ένα σχέδιο του Ποταμιού και της κοινοβουλευτικής ομάδας, που, κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ καλό. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα ζήτημα έξω από όλα αυτά, δηλαδή το Ποτάμι πώς θα τοποθετηθεί στο γενικότερο ζήτημα που θα προκύψει. Διότι, μην ξεχνάτε, ότι υπάρχει ένα θέμα που συνοδεύει την κατάθεση του εκλογικού νόμου, η εύνοια προς την προσπάθεια του Τσίπρα να διατηρηθεί έστω και ως μειοψηφία στο προσκήνιο ή η εύνοια προς την κατεύθυνση του Μητσοτάκη να εκλεγεί κυβερνήτης. Δηλαδή, για ένα κόμμα, έξω από αυτούς τους δύο, είναι θέμα για να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει.

Στο Μαξίμου, είναι μάγκες και ντέτεκτιβς, δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση στο Ποτάμι, μέσα από την οποία να φαίνεται ότι ο ένας λέει το ένα και ο άλλος λέει το άλλο και λοιπά. Συζητήσεις στις οποίες καταθέτουμε προβληματισμούς υπάρχουν, αλλά τώρα αυτές οι εξυπνάδες του Μαξίμου ότι ξέρουν τι θα γίνει, ας παραμείνουν εξυπνάδες του Μαξίμου».

Πως είδατε τα αποτελέσματα των Ισπανικών εκλογών;

Νομίζω ότι καταρχήν ανατράπηκε η πρόβλεψη των δημοσκόπων και νομίζω ότι με δεδομένη την ανησυχία από το Brexit αλλά και με δεδομένη και την –κατά την εκτίμηση τη δική μου αλλά όπως φαίνεται και των Ισπανών ψηφοφόρων - όχι και τόσο επιτυχή πορεία της ελληνικής αλλαγής, ψήφισαν την κατά τη γνώμη τους πιο σταθερή λύση.

Πιστεύεις δηλαδή ότι η σύγκριση ήταν καταλυτική σε βάρος των Podemos; Η σύγκριση με τον Τσίπρα εννοώ.

Πιστεύω ότι το σκέφτηκαν οι Ισπανοί ψηφοφόροι, με βάση τη δική τους βεβαίως εκτίμηση, για να μην κάνω και εγώ τον προφήτη ή τον δάσκαλο. Νομίζω ότι σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε ίσως να έχουν μια ψήφο περισσότερο σταθεροποιητική χωρίς ανατροπές που δεν θα τις ελέγχουν. Η εξέλιξη της ελληνικής πολιτικής ζωής νομίζω ότι επηρέασε και επηρέασε με τρόπο τέτοιο. Βέβαια και το Brexit πάρα πολύ.

Θα έχετε και εσείς σταθεροποιητική ψήφο; γιατί ακούω τώρα ότι ο κ. Τσίπρας προτείνει απλή αναλογική.

Το θέμα του εκλογικού νομού και του εκλογικού συστήματος είναι μια ιστορία που θέλει σκέψη. Το ότι ο κ. Τσίπρας ανακάλυψε τώρα την ανάγκη αλλαγής στον εκλογικό νόμο, όταν επί ενάμιση χρόνο που ήταν λίγο πριν ή στην αρχή της εξουσίας του ούτε καν το σκεφτόταν, το ότι το ανακάλυψε τώρα που είδε τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις για τον ίδιο, είναι κλασσικό χαρακτηριστικό δείγμα της προχειρότητας της ελληνικής, πολιτικής ζωής. Έτσι ήταν πάντα, έτσι κάνει και ο Τσίπρας. «Χάνω, αλλάζω τον εκλογικό νόμο. Κερδίζω, κρατάω τον ίδιο». Όπως και η ιστορία της συνταγματικής αναθεώρησης που επίσης έρχεται για να ξεχνιέται ο ΕΝΦΙΑ και όλα τα υπόλοιπα. Όμως δεν παύουν έτσι και αλλιώς και η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος να είναι σοβαρά ζητήματα τα οποία δεν μπορεί να σνομπάρει ούτε να περιφρονήσει κανένας, εννοώ η αντιπολίτευση. Παρά το ότι εμείς σκεφτόμαστε, όπως σας εξήγησα, ότι είναι τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης για να φεύγει από τα προβλήματά της. Εντούτοις είναι σοβαρά ζητήματα με τα οποία οφείλουμε να ασχοληθούμε.

Θα μπορούσατε και να ψηφίσετε την απλή αναλογική;

Δεν ξέρω, θα έλεγα ότι υπάρχει ένα ζήτημα. Εννοείτε για το Ποτάμι ή για εμένα;

Το Ποτάμι έχουμε ακούσει. Έχουμε ακούσει τον κ. Θεοδωράκη να λέει ότι υπάρχει απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι δεν πάμε…

Υπάρχει ένα σχέδιο του Ποταμιού και της κοινοβουλευτικής ομάδας που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλό. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ζήτημα έξω από όλα αυτά. Δηλαδή το Ποτάμι πως θα τοποθετηθεί στο γενικότερο ζήτημα που θα προκύψει. Διότι μη ξεχνάτε ότι υπάρχει ένα θέμα που συνοδεύει την κατάθεση του εκλογικού νόμου. Η εύνοια προς την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να διατηρηθεί έστω και ως μειοψηφία στο προσκήνιο ή η εύνοια προς την κατεύθυνση του κ. Μητσοτάκη να εκλεγεί κυβερνήτης. Δηλαδή για ένα κόμμα έξω από αυτούς τους δύο, είναι θέμα για να σκεφτεί τι πρέπει να κάνει.

Άρα δεν έχετε αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσετε; την απλή αναλογική ή όχι, την οποία θα κατεβάσει ο κ. Τσίπρας;

Περιμένετε να την κατεβάσει πρώτα, να δούμε τι θα κατεβάσει. Γιατί συζητήσεις κάνουνε. Εγώ είδα χτες ότι ο Κουρουπλής σκέφτεται άλλο εκλογικό σχέδιο. Ο Τσίπρας σκέφτεται άλλο. Άλλος θέλει να υπάρχει Bonus, άλλος δεν θέλει.

Ο Κουρουπλής είναι Υπουργός, ο Τσίπρας είναι Πρωθυπουργός, ο Τσίπρας είναι το αφεντικό, αυτός αποφασίζει. Όχι γιατί υπήρχαν κάποιες διαρροές που έλεγαν ότι «εμείς ξέρουμε -από το Μαξίμου- ότι κάποιοι από το Ποτάμι μπορεί να ψηφίσουν και την απλή αναλογική».

Στο Μαξίμου είναι μάγκες και ντετέκτιβς. Δεν έχουμε κάνει καμία συζήτηση στο Ποτάμι μέσα από την οποία να φαίνεται ότι ο ένας λέει το ένα και ο άλλος το άλλο κλπ. Συζητήσεις στις οποίες καταθέτουμε προβληματισμούς υπάρχουν αλλά τώρα αυτές οι εξυπνάδες του Μαξίμου ότι «ξέρω τι θα γίνει» ας παραμείνουν εξυπνάδες του Μαξίμου.

Τώρα τι βλέπετε μπροστά μας, γιατί άκουσα τον Πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα να λέει ότι θα έχει 500.000 – 600.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2021. Ότι θα μειώσει στην μέση την ανεργία, η οποία θέλει 10% το χρόνο ανάπτυξη.

Θα προσπαθήσω να είμαι όσο μπορώ περισσότερο ευγενής. Αλλά δεν μπορώ να μην το πω. Τα παίρνετε στα σοβαρά; δηλαδή αυτά που ακούμε γενικώς τα παίρνουμε στα σοβαρά για να τα σχολιάσουμε; το ότι «η συμφωνία δεν είναι ιδιοκτησία μας και ανήκει σε άλλους» που άκουσα χτες με αυτή την τραγελαφική διατύπωση, να την πάρω στα σοβαρά; αν δεν μπορούν να το κάνουν οι άλλοι, τουλάχιστον όσοι μπορούμε ας προσαρμόζουμε την πολιτική συζήτηση στα όρια της σοβαρότητας. Δηλαδή τι να κάνουμε; Προσπαθώ να είμαι όσο μπορώ πιο ευγενής, αλλά δεν γίνεται τώρα, τι να κάνουμε! Ή σώζει την Ελλάδα ο Τσίπρας με τη συμφωνία που έκανε και τη σώζει επειδή είχε αυταπάτες αλλά τελικά κατάλαβε την πραγματικότητα ή δεν τη σώζει διότι την εφαρμόζει με το πιστόλι στον κρόταφο! Ας αποφασίσουν τι θέλουν, να μας πούνε και μας για να ξέρουμε τι να λέμε δηλαδή!

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια διγλωσσία. Είναι η γλώσσα για τους υπολοίπους και η γλώσσα για το κομματικό ακροατήριο.

Ακριβώς αυτό που λέτε είναι.

Δεν ξεφεύγει σε κάτι ο Τσίπρας από ότι και όλοι οι προηγούμενοι. Αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω εγώ είναι το εξής. Πιστεύεις ότι το Brexitθα έχει επιπτώσεις και στη δική μας τύχη και με ποιο τρόπο;

Δεν θα κάνω τον ειδήμονα τώρα στα πράγματα. Διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά όσες αναλύσεις έγιναν αυτό το διήμερο από έγκριτους δημοσιογράφους και από σοβαρούς οικονομολόγους. Όλοι θεωρούν ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ευρώπη, με κέντρο την Αγγλία, η οποία αποκλείεται να μην έχει επιπτώσεις κυρίως στις χώρες οι οποίες αισθάνονται ασθενέστερες απέναντι στις εξελίξεις. Μια από αυτές τις χώρες είναι η Ελλάδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η χώρα μας η οποία δυστυχώς  ζει με δανεικά, με απλωμένο το χέρι, που αν δεν πάρει δανεικά δεν ζει, πεθαίνει, αυτό είναι σαφές, δεν μπορεί να μην έχει επιπτώσεις από όλη αυτή την ιστορία. Ακόμα και η αβεβαιότητα και μόνο η αβεβαιότητα, χωρίς συγκεκριμένες εκφάνσεις, επηρεάζει το κλίμα. Και μόνο το γεγονός ότι μπορεί να σκεφτεί ο άγγλος τουρίστας από το Πλίμουθ αν θα έρθει ή δεν θα έρθει να κάνει διακοπές στην Ελλάδα, και μόνο αυτό δημιουργεί πρόβλημα σε μια χώρα που ζει με δανεικά, πως να το κάνουμε.

Τώρα βλέπουμε εδώ ότι ο Ραχόι πάει να μιλήσει με το Ποτάμι το ισπανικό για να κάνουν μαζί κυβέρνηση, αν μπορούν, με την ανοχή των σοσιαλιστών. Την επόμενη μέρα στην Ελλάδα πως την βλέπετε αν έχουμε εκλογές; εσείς έχετε προσανατολιστεί τι θα κάνετε, γιατί βλέπω ότι από την μια μεριά μιλάτε για την μεγάλη κεντροαριστερά αλλά τίποτα δεν προχωράει. Τι έχουμε μπροστά μας;

Τώρα επειδή γνωριζόμαστε ξέρετε ποια είναι η δική μου η άποψη. Εγώ δεν μπορώ να έχω άλλη κατάθεση άποψης διαφορετική, ότι και να προκύψει. Εγώ πιστεύω ότι χωρίς τη συγκρότηση μιας μεγάλης δημοκρατικής μεταρρυθμιστικής παράταξης στον μεσαίο χώρο, η Ελλάδα δεν αποκτά πολιτική ισορροπία. Tο πιστεύω σε βάθος. Δεν το θέλω για να αμυνθώ απέναντι στην πόλωση των δύο άλλων, πιστεύω ότι το έχει ανάγκη η χώρα. Επομένως εάν δεν προστρέξουμε με σοβαρότητα σε αυτή την ιστορία, καλά να πάθουμε.

Πρέπει να βάλετε και έναν άνθρωπο μπροστά γιατί εδώ πέρα ο καθένας παίζει τη δική του ατζέντα.

Τι να σας πω, ότι δεν έχετε δίκαιο. Έχω την εντύπωση ότι αυτές είναι οι παθογένειες του χώρου. Εάν δεν υπήρχαν δεν θα υπήρχε και ζήτημα, ο χώρος θα ήταν συγκροτημένος. Είναι αλήθεια αυτό. Αυτές είναι οι παθογένειες του χώρου.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK