Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Δεν περιμένω εκπλήξεις στις προγραμματικές

Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ FM και στην εκπομπη "Ημερολόγιο", με τον Π. Τσίμα

Τι περιμένουμε να ακούσουμε σήμερα στις προγραμματικές δηλώσεις; Θα έχουμε κάποια έκπληξη;

Νομίζω ότι δεν θα έχουμε καμία έκπληξη. Περίπου έχει περιγράψει πως θα κινηθεί ο Πρωθυπουργός. Άλλωστε το εξαιρετικά δεσμευτικό πλαίσιο του μνημονίου που έφερε, προσδιορίζει ακριβώς το πώς θα κινηθεί. Δεν αναμένω τίποτα ιδιαίτερο. Αναμένω μια εισαγωγή που θα λέει τα γνωστά, πόσο μάτωσε στη διαπραγμάτευση και τι μάχη έδωσε 17 ώρες και από εκεί και πέρα τα συνήθη.

Τι στάση θα κρατήσει η αντιπολίτευση και ειδικά εσείς; από την μια υπάρχει ο πειρασμός μιας σκληρής αντιπολίτευσης τώρα που ο Τσίπρας έπεσε στην παγίδα του μνημονίου και πρέπει να εφαρμόσει σκληρά μέτρα και από την άλλη ο πειρασμός μιας πιο συναινετικής αντιπολίτευσης που αφήνει την πόρτα ανοιχτή. Δεν ξέρω πως θα κινηθείτε ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα που τα περιγράφω λίγο χονδροειδώς.

Το Ποτάμι έχει δηλώσει, και νομίζω ότι είναι και στον χαρακτήρα του, στην φυσιογνωμία του, ότι θα είναι ένα κόμμα δημιουργικής αντιπολίτευσης. Δεν θα επιχειρήσει να ισοπεδώσει ότι βρίσκεται μπροστά του, και εννοώ στα μέτρα των δικών του δυνατοτήτων. Θα είναι μια αντιπολίτευση με Α κεφαλαίο. Μη ξεχνάτε ότι το Ποτάμι όπως και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αλλά εγώ θα μιλήσω για το Ποτάμι, με επιμονή ζήτησε από την ελληνική κοινωνία να αναδιατάξει τις δυνάμεις με τέτοιο τρόπο στην κάλπη ώστε να του δώσει τη δυνατότητα να φορτωθεί μέρος της ευθύνης αν και θα μπορούσε να το αποφύγει. Δηλαδή να συμπράξει στη δυνατότητα μιας καλύτερης εφαρμογής της συμφωνίας. Η απάντηση της κοινωνίας ήταν μια απάντηση που έλεγε Ναι στην πρόταση του Τσίπρα: «εγώ θέλω να κυβερνήσω ή μόνος μου ή με τον Καμμένο». Αυτή την πρόταση κατέθεσε ο Τσίπρας και αυτό εισέπραξε. Τώρα λοιπόν είναι υποχρεωμένος με βάση και αυτό να σηκώσει, όχι το αποκλειστικό αλλά το μέγιστο βάρος της ευθύνης εφαρμογής της συμφωνίας. Υπ’ αυτή την έννοια υποθέτω ότι το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά και το Ποτάμι θα ασκεί μια σοβαρή και ουσιαστική αντιπολίτευση εφ’όλης της ύλης και σε όλα τα επίπεδα.

Αναρωτιέμαι, επειδή υπάρχει ένα ερώτημα που βρίσκεται κάτω από όλα αυτά. Πολλοί υποθέτουν ότι κάποια στιγμή, θα έρθει αργά ή γρήγορα, που η κυβέρνηση θα χρειαστεί τις ψήφους της αντιπολίτευσης και πάλι. Όπου θα έρθουν δύσκολα πράγματα, ότι θα χρειαστεί μια συναίνεση κοινοβουλευτική για να γίνουν μερικά πράγματα. Τότε θα κάνετε αυτό που κάνατε το περασμένο καλοκαίρι ή θα κάνετε κάτι άλλο;

Έχουμε πει μεταξύ μας στις πρώτες συναντήσεις της ΚΟ ότι εμείς στα θέματα των μεταρρυθμίσεων θα είμαστε ανοιχτοί διότι επιζητούμε και επιδιώκουμε να υπάρξουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία που τις έχει ανάγκη. Δεν θα δεχτούμε βέβαια να έρχονται μεταρρυθμίσεις σε πακέτο, με ένα νόμο με 15 διατάξεις για να μην μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμό σε αυτές ανάλογα με τη δική μας προσέγγιση. Αλλά είναι βέβαιο ότι πολλές ή αρκετές από τις μεταρρυθμίσεις που θα επιχειρηθούν, εάν είναι σύμφωνες βέβαια με τις δικές μας απόψεις, θα τις ψηφίσουμε. Αυτό που δε θα ψηφίσουμε θα είναι στον δημοσιονομικό τομέα νέα βάρη και νέους φόρους από την ώρα που η κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι έχει τη δυνατότητα να αποφύγει νέες φορολογικές επιδρομές αφού θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και θα εισπράξει χρήματα.

Έχουμε βαρεθεί να το ακούμε αυτό δεκαετίες ολόκληρες.

Συμφωνώ κ.Τσίμα αλλά αυτοί που το εκπέμπουν βλέπετε ότι κερδίζουν.

Ακούμε συνέχεια ότι θα διευρυνθεί η φορολογική βάση, θα παταχθεί η φοροδιαφυγή και τελικά τους φόρους τους πληρώνουν οι ίδιοι. Εκείνοι που δεν πληρώνουν συνεχίζουν να μη πληρώνουν και τα λεφτά που λείπουν πρέπει να τα πάρουμε από τους ίδιους ξανά.

Έχουμε κυβέρνηση ε! Έχουμε κυβέρνηση που εξήγγειλε και εξέπεμψε αυτού του τύπου τα συνθήματα. Από κει και πέρα καθένας με το ρόλο του σε αυτή την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Και εμείς με τον δικό μας τον αντιπολιτευτικό.

Είπε κάτι χτες ο κ. Παπαδημούλης που αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό. Λέει ότι αν το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποκολληθούν από το άρμα της ΝΔ, εμείς έχουμε την πόρτα ανοιχτή να κουβεντιάσουμε μαζί τους, δηλαδή αφήνει ένα παράθυρο συνεργασίας για το μέλλον. Εσείς το βλέπετε αυτό το παράθυρο;

Αφού ο κ. Παπαδημούλης μας προσέθεσε στο άρμα της ΝΔ, δέχτηκε αν αποκολληθούμε από αυτό το άρμα να δεχτεί την πρόσδεσή μας στο δικό του άρμα. Είναι σαφές ότι σε ότι αφορά το Ποτάμι δεν επεδίωξε ποτέ να προσδεθεί σε οποιοδήποτε άρμα. Το Ποτάμι θα κινηθεί με τις δικές του πολιτικές προδιαγραφές και αν αυτές οι προδιαγραφές το φέρουν στην α’ ή στη β΄ θέση και πρέπει να πάρει αποφάσεις συγκεκριμένες θα τις πάρει όταν έρθει η ώρα και θα δει τι θα κάνει.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο αυτών χώρων, εννοώ ανάμεσα στο Ποτάμι και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μοιάζει ξαφνικά να έγιναν πολεμικές μετά τις εκλογές. Αναρωτιέμαι γιατί;

Δεν θα έπρεπε. Έχω την εντύπωση ότι έχετε δίκιο που το επισημαίνετε. Βέβαια νομίζω ότι 1-2 ανακοινώσεις ήταν οι επιθετικές. Δεν νομίζω ότι έχει υπάρξει πόλεμος ανακοινώσεων και επιθέσεων ένθεν κακείθεν. Αλλά καλό είναι να τις αποφεύγουμε. Το Ποτάμι πηγαίνει προς το συνέδριό του και θα αποσαφηνίσει πολλές πλευρές της στρατηγικής του. 'Έχω δηλώσει ότι το Ποτάμι, κατά τη δική μου αντίληψη και εκτίμηση για τον κόσμο που το ψηφίζει, κινείται σε αυτό τον χώρο της μεγάλης, ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, ανάμεσα στην λαϊκιστική αριστερά και στην συντηρητική παράταξη της ΝΔ. Επομένως εκεί, αν θεωρήσουμε ότι στον ίδιο χώρο κινείται το ΠΑΣΟΚ και άλλες ανένταχτες πολιτικές προσωπικότητες κτλ, νομίζω ότι οι σχέσεις θα έπρεπε να είναι σχέσεις φιλικές και όχι επίθεσης.

Κάτι παραπάνω από συνεννοήσεων;

Έχω την εντύπωση ότι αν κινηθούμε στη λογική της συνάντησης των δύο όπως την περιγράφει το ΠΑΣΟΚ σήμερα, θα βρεθούμε σε μεγάλη διαφωνία. Είναι απολύτως βέβαιο. Δηλαδή η λογική «εγώ είμαι εδώ και ελάτε να συμπράξουμε μαζί γιατί αν έρθετε το 6% και το 4% θα γίνει 10%» έχω την εντύπωση ότι είναι υπονομευτικό της όποιας προσπάθειας. Δεν πιστεύω καθόλου σε αυτού του τύπου τις προσκλήσεις και τις συναντήσεις. Πιστεύω στις μεγάλες, σοβαρές αναγεννητικές πρωτοβουλίες του χώρου και όχι σε αυτές τις προχειρότητες. Έχουν επιχειρηθεί και στο παρελθόν και έχουν πέσει στο βάραθρο. 

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK