Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Νομοθετική εργασία

Ομιλία Σπ.Λυκούδη στην Ολομέλεια, κατά τη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Το Πάσχα πέρασε. Και η «Ανάσταση» δεν ήρθε.

Αντί γι αυτήν, μαίνεται η φοροκαταιγίδα. Μας ήρθε, μεταξύ άλλων, και το δεύτερο βαρύτατο πακέτο των έμμεσων φόρων.

Που όλοι γνωρίζουμε ότι πλήττουν κυρίως τους φτωχούς και τα χαμηλά εισοδήματα, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τους γλίσχρους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Αυτό είναι στην ουσία το αποτέλεσμα της φορολογικής λαίλαπας που οι πολίτες σύντομα θα συνειδητοποιήσουν καλούμενοι να βάλλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, όταν η σημερινή κυβέρνηση τους καλούσε ως αντιπολίτευση να μην πληρώνουν. Όλα αυτά τα «αυθόρμητα» κινήματα που μας καλούσαν να μην πληρώνουμε, έχουν βάλει τώρα την ουρά στα σκέλια κι έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για να μην διαταράξουν την απάθεια των κυβερνώντων με τα σαρδόνια «ταξικά» χαμόγελα. Σε λίγο, να είστε βέβαιοι, ότι ούτε αυτά τα χαμόγελα θα υπάρχουν.

Η κυβέρνηση «πανηγυρίζει» την παταγώδη αποτυχία της, παραπλανώντας για μια ακόμη φορά στην άλυσο των «αυταπατών» της τους πολίτες για την προσδοκώμενη ανάπτυξη που νομίζει ότι θα έρθει αυτόματα σαν ελατήριο, σαν τραμπολίνο.

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει άφθονα κι απλόχερα γη και ύδωρ προκειμένου να «κλείσει» τη διαβόητη αξιολόγηση έχοντας ανεβάσει ακόμα περισσότερο το κόστος της, διότι όφειλε να την είχε κλείσει από τον περασμένο Οκτώβριο-Νοέμβριο. Πασχίζει απλώς και μόνο για να κερδίσει πολιτικό χρόνο και παραμονή στην εξουσία. Τίποτα άλλο.

Επαίρεται δε ανοήτως για τις αναμενόμενες αποφάσεις περί της διευθέτησης του χρέους με σύμμαχο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πότε αναγορεύεται ως εχθρός και πότε ως φίλος στις  «διαπραγματεύσεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι πολίτες αντιλαμβάνονται και γνωρίζουν πλέον ότι οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για το χρέος – και μακάρι να είναι θετικές για τη χώρα μας – δεν έχουν καμιά σχέση με κάποια δήθεν «σκληρή» διαπραγμάτευση. Θα αποφασιστούν ερήμην μας. Από άλλους παίκτες. Σύμφωνα με τις δικές τους προτεραιότητες. Και υπό όρους. Και υπό τη Δαμόκλειο σπάθη του Αυτόματου Μηχανισμού Δημοσιονομικής Προσαρμογής, επί του οποίου ελάχιστο έλεγχο διαθέτει η κυβέρνηση. Οι νέοι φόροι δεν έχουν και δεν πρόκειται να έχουν, φυσικά, καμιά αναπτυξιακή επίπτωση. Η όποια ισχνή ανάπτυξη εφέτος, ακόμα κι αν υπάρξει, θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από την απόδοση του τουρισμού και των δανεικών που αναμένονται να εισπραχθούν. Σε κάθε δε περίπτωση, ακόμα κι αν αναφανεί κάποιο ίχνος θετικής οικονομικής αύξησης, αυτή θα έχει ως σημείο εκκίνησης ένα επίπεδο πολύ πιο χαμηλό από εκείνο που υπήρχε 2 χρόνια πριν, το 2014.

Η χώρα πληρώνει βαρύτατο τίμημα για τον κάποιον «ανόητο» πρώην Υπουργό Οικονομικών και του πρωθυπουργού που τον επέλεξε μέσα στη δίνη των «αυταπατών» του. Οι βουλευτές της συμπολίτευσης θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες

·        γιατί έπρεπε να χάσετε δυο πολύτιμα χρόνια; Και δεν θα είναι μόνο αυτά.

·        γιατί έπρεπε να ξεπουλήσετε τον τραπεζικό τομέα με τεράστια δημόσια ζημία;

·        γιατί έπρεπε να χαθούν δεκάδες δισεκατομμυρίων καταθέσεων και να επιβάλλετε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, που ουδείς γνωρίζει πότε θα αρθούν;

·        γιατί έπρεπε να ρίξετε και πάλι  τη χώρα σε έναν φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης και ύφεσης;

·        γιατί έπρεπε να επιβαρύνετε μια κοινωνία στο χείλος της κατάρρευσης με άλλα 12.5 δις.;

H «σκληρή» σας διαπραγμάτευση κόστισε στη χώρα 86 δις. ευρώ, όπως είπε ο Κεντρικός Τραπεζίτης (O Γιάννης Στουρνάρας).

Οφείλετε μια εξήγηση στον ελληνικό λαό. Αλλά πειστική απάντηση δεν έχετε. Απλώς αναζητείτε διάφορα άλλοθι και κατασκευάζετε ανύπαρκτους εχθρούς. Διότι, δεν έχετε το κουράγιο ούτε της αυτοκριτικής ούτε της συγνώμης απέναντι στον ελληνικό λαό. Γι αυτό και εισπράττετε σήμερα την πολιτική αποστροφή των πολιτών που έχουν πλέον διαπιστώσει ότι οι επαγγελίες σας δεν ήταν παρά ιδεοληπτικές πομφόλυγες και στυγνή εκμετάλλευση προσδοκιών. Διότι καταντήσατε μνημονιακότεροι των Μνημονίων με αριστερό πρόσημο. Η παταγώδης διάψευσή των εξαγγελιών σας και η εμφανής καθεστωτική και ολοκληρωτική σας συμπεριφορά, που σε κανένα επίπεδο δεν έχει καμιά σχέση με κάποιες στοιχειώδεις αριστερές ηθικές και πολιτικές αρχές και αξίες, γνωρίζουν έντονη αποδοκιμασία.

Οι άφρονες και πρόχειρες πολιτικές θα σας καταδιώκουν ως Ερινύες παντού και για πάντα για να σας υπενθυμίζουν ότι η αλαζονεία, ο ευτελισμός και η δεξιοτεχνία του πολιτικού ψεύδους και της πολιτικής απάτης έχουν ημερομηνία λήξης. Τον Φλεβάρη του ’15 από αυτό το βήμα είχα εκφράσει την μεγάλη μου ανησυχία μήπως το «πρώτη φορά Αριστερά»  οδηγήσει στο «ποτέ πια Αριστερά»  και πριν από ένα μήνα πάλι από εδώ σας είχα πει πως δυστυχώς θα ταυτίσετε στην κοινωνία την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ με αποτυχία της Αριστεράς ως επιλογή και αυτό είναι ιστορικά άδικο. Φοβάμαι ότι επιβεβαιώνονται αυτές οι κρίσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τα νέα μέτρα είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα. Αντίθετα, θα συνεχίσουν την αφαίμαξη των εισοδημάτων, θα επιτείνουν τη φτώχεια, θα πλήξουν την κατανάλωση, θα ενθαρρύνουν τη μαύρη εργασία και θα σημειώσουν νέες λαμπρές επιδόσεις στη φοροδιαφυγή, όχι πλέον ως εθνικό μας σπορ στο οποίο διακρινόμαστε, αλλά ως καταφυγή ανάγκης. Θα καταστεί «η μόνη πνευματική αναζήτηση που αμείβεται», όπως έλεγε ο Κέυνς.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Δεν βλέπω στον ορίζοντα καμιά απαρχή κάποιου ενάρετου κύκλου. Ο φαύλος κύκλος και τα αδιέξοδα θα συνεχιστούν ενόσω δεν έχουμε το δικό μας Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανάταξης της χώρας. Η κυβέρνηση δεν εμπνέει καμιά Εμπιστοσύνη ότι μπορεί να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον. Σύρεται απρόθυμα και σέρνεται.

Και δεν είναι τα Μνημόνια η αιτία της κατρακύλας αλλά η παντελής διαχρονική έλλειψη δικού μας σχεδίου.

Αυτή η κυβέρνηση είναι ανίκανη. Δεν έχει τον πολιτικό και ιδεολογικό εξοπλισμό για να βγάλει τη χώρα από τα νέα αδιέξοδα στα οποία η ίδια την οδήγησε και για τα οποία φέρει η ίδια αποκλειστικά την ευθύνη. Οι ιδέες αυτής της Αριστεράς είναι παρωχημένες κι έχουν ιστορικά χρεοκοπήσει. Γι αυτό αποτυγχάνει.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Χωρίς σοβαρές και προοδευτικές παρεμβάσεις, διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις παντού με φορείς τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, μιάς άλλης αριστεράς και μιας νέας ανανεωμένης και σοβαρής Κεντροαριστεράς στο πλαίσιο μεγάλων εθνικών συναινέσεων και συνεννοήσεων η χώρα δεν θα τα καταφέρει.Η χώρα δεν είχε ποτέ μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό ακριβώς. Από την συγκρότηση της μεγάλης Δημοκρατικής Μεταρρυθμιστικής Παράταξης. Καιροί ου μενετοί!

 

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK