Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Νομοθετική εργασία

Ομιλία στη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της δεύτερης συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μπαίνει κανείς στον πειρασμό να τις αγνοήσει τελείως, πέραν φυσικά εκείνων που αφορούν στην εφαρμογή των ανειλημμένων υποχρεώσεων του 3ου Μνημονίου του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου, του επαχθέστερου όλων των Μνημονίων.

Διότι, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, τι αξιοπιστία μπορούν να έχουν όλες αυτές οι φλυαρίες περί «παράλληλων» προγραμμάτων και «ισοδύναμων» όταν έχει καταρρεύσει πλήρως η αξιοπιστία της κυβέρνησης αυτής από την επτάμηνη διακυβέρνηση, του άκρατου κομματισμού, της ολοκληρωτικής προπαγάνδας, του νεποτισμού, της καθεστωτικής συμπεριφοράς, της ανυπαρξίας οιασδήποτε αναπτυξιακής πολιτικής, της προστασίας των συντεχνιακών συμφερόντων; σε ποιόν τομέα άραγε επέτυχε για να δώσουμε σήμερα πίστη ή έστω ανοχή στις σημερινές της διακηρύξεις;

Δεν είναι η ίδια κυβέρνηση, δεν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός που τον περασμένο Φεβρουάριο μας διαβεβαίωναν στην αίθουσα αυτή ότι είχαν πρόγραμμα δήθεν «ρεαλιστικό», ότι είχαν βρει τους πόρους για να καταργήσουν τον επάρατο ΕΝΦΙΑ, να δώσουν την 13η σύνταξη, να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό, να μην αυξήσουν τα όρια ηλικίας των συνταξιοδοτούμενων, να μη μειώσουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, να μην επιβάλλουν νέους φόρους, να διεκδικήσουν τα κατοχικά δάνεια και τις αποζημιώσεις ακόμα δε και να «αποκαταστήσουν» τη Δημοκρατία που είχε δήθεν καταργηθεί με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για να υπερβούν οι ίδιοι κάθε ανεκτό όριο σε αυτό το θέμα στην επτάμηνη διακυβέρνησή τους. Να έχει περάσει άραγε τόσος χρόνος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μην θυμάται τις πολιτικές της ακρότητες, όταν έλεγε ότι το πραγματικό δίλημμα της χώρας ήταν «Μνημόνιο ή Δημοκρατία»; 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τους περασμένους οδυνηρούς μήνες δεν κατέρρευσε με πάταγο μόνο ο αντι-μνημονιακός μύθος, η μεγαλύτερη πολιτική απάτη της μεταπολίτευσης. Κατέρρευσε μαζί της και η φενάκη μιας άλλης, «εναλλακτικής», δήθεν «εφικτής» λύσης με την οποία μαθητευόμενοι μάγοι συνειδητά παραπλανούσαν τους πολίτες.

Ακόμα και τώρα στο ψυχολογικό υπόστρωμα των κυβερνώντων διακρίνει κανείς υποβόσκουσα την αντι-μνημονιακή χίμαιρα, σαν μια αναγκαστική ανάπαυλα, ένα αναγκαίο μεσοδιάστημα, πριν κάποια φαντασιακή έφοδο.

Το μόνο που μπορεί κανείς να πει είναι:

Συνέλθετε, προσγειωθείτε επί τέλους, διότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει, το Grexit και η κατάρρευση ελλοχεύουν κι είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη να το αποτρέψετε. 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Προεκλογικά είχαμε ζητήσει από τους πολίτες να αναδιατάξουν με την ψήφο τους τις πολιτικές δυνάμεις ώστε να διαμορφώσουν νέους πολιτικούς συσχετισμούς ικανούς να επωμιστούν ανάλογο κόστος για να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα και την παρακμή της. Οι πολίτες αντιθέτως έδωσαν στον κ.Τσίπρα ακριβώς αυτό που ζήτησε και η απόφασή τους αυτή είναι απολύτως σεβαστή. Οι Ευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης στήριξαν το καλοκαίρι την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας διότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είχε χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Δεν έσωσε τη χώρα ο κ. Τσίπρας, όπως ασύστολα ισχυρίζεται, από την καταστροφή στην οποία ο ίδιος την οδηγούσε.

Η αντιπολίτευση την έσωσε με την υπεύθυνη εθνική της στάση. Κι αυτό διαστρεβλώθηκε και αποσιωπήθηκε πλήρως. Διότι, η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση ούτε έναν τίμιο πολιτικό διάλογο να κάνει. Δεν είναι αξιόπιστη ούτε γι αυτό. Με περισσό θράσος και προσποιητή αθωότητα ρωτάνε μήπως ξέρουμε κάποιον άλλο τρόπο, κάποιον άλλο δρόμο από αυτόν που ακολουθούν. ΝΑΙ, ξέρουμε. Την αλήθεια αντί για το ψέμα. Την αυτογνωσία αντί για την αυταπάτη. Την εντιμότητα αντί για την αχαλίνωτη κομματική προπαγάνδα. Εμείς μπορεί να κάνουμε λάθη αλλά έχουμε το δικαίωμα να κοιτάμε τους πολίτες στα μάτια, διότι δεν τους εξαπατήσαμε. Εσείς δεν έχετε τέτοια δυνατότητα διότι κατέχεστε ακόμα από τη γοητεία της πλάνης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Κυβέρνηση καλείται να αναλάβει μόνη της την ευθύνη εφαρμογής του Μνημονίου το οποίο φέρει πλατιά-φαρδιά την υπογραφή της. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά μεταξύ του Μνημονίου του κ. Τσίπρα και των προηγούμενων. Εκείνα προέκυψαν από την κρίση. Το δικό του είναι αποτέλεσμα μιας αλλοπρόσαλλης διαπραγμάτευσης, που όσο πιο «σκληρή» γινόταν τόσο πιο επαχθή ήταν τα απαιτούμενα μέτρα. 

Βυθίστηκε ξανά η χώρα στην ύφεση και την ανεργία.

Διαλύθηκε το τραπεζικό σύστημα.

Επιβλήθηκαν έλεγχοι στα κεφάλαια.

Αυξήθηκαν τα λουκέτα των χειμαζόμενων επιχειρήσεων.

Γονάτισαν φορολογικά οι πολίτες.

Αύξησε η κυβέρνηση τον δανεισμό και το χρέος και τώρα μιλά για ελάφρυνσή του!

Και αντί για meaculpa και ταπεινότητα υπόσχεται και πάλι ανύπαρκτους παραδείσους.

Δεν πρόκειται ούτε να ανεχτούμε αυτήν την κυβέρνηση ούτε να της χαριστούμε σε τίποτα. Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και θα στηρίξουμε με τον δικό μας τρόπο και με το δικό μας αξιακό περιεχόμενο τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, εκείνες τις οποίες έχει τεράστια ανάγκη η ελληνική κοινωνία για να ξεφύγει από το τέλμα και την παρακμή. Είναι τραγικό ότι ορισμένες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές για να μπορέσουμε να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος μας επιβάλλονται απ’ έξω.

Εμείς θα προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα και τον εκλογικό νόμο για τον οποίο η κυβέρνηση απλώς κάτι ψέλλισε εχθές. Διότι, η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία είναι μεν νόμιμη αλλά στην ουσία πλαστή, κίβδηλη.

Θα επιμείνουμε στην έναρξη των διαδικασιών για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Θα πούμε περισσότερα όταν έρθει η ώρα.

Θα προτάξουμε τα μέτρα για την Ανάπτυξη.

Θα στηρίξουμε τους ανέργους και τους δεινοπαθούντες, τις μικρο-μεσαίες τάξεις, όχι τα συντεχνιακά συμφέροντα.

Θα στηρίξουμε τις ιδιωτικές, εγχώριες και ξένες επενδύσεις υπό διαφανείς κανόνες λειτουργίας και ελέγχου με πρωταρχικό στόχο τη δημιουργία πραγματικών θέσεων απασχόλησης.

Θα στηρίξουμε με πάθος τις πρωτοπόρες προσπάθειες των δημιουργών, των εργαζόμενων, την έρευνα και την καινοτομία, την ανοιχτή και εξωστρεφή κοινωνία. Κατέχουμε την «αξιοζήλευτη» 81η θέση παγκόσμια στην ανταγωνιστικότητα, πιο πίσω και από την Ρουάντα.

Θα στηρίξουμε όλες τις προτάσεις του δικού μας προγράμματος αλλά και θα είμαστε ανοιχτοί και στις προτάσεις των άλλων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο κ. Τσίπρας επέστρεψε πρόσφατα από τη Νέα Υόρκη μετά από μια όχι ιδιαιτέρως επιτυχή παρουσία –και καθόλου δεν επιχαίρω γι αυτό, διότι οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του πρωθυπουργού αντανακλώνται σε όλη τη χώρα.

Απλώς αποφασίστε κ. και κ. της Κυβέρνησης να κυβερνήσετε τη χώρα και να την εκπροσωπείτε στο εξωτερικό με σχέδιο και προετοιμασία. Οι πολιτικοί περίπατοι εντός και εκτός της χώρας όλο το προηγούμενο 7μηνο έπρεπε να σας έχουν γίνει μάθημα.

Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK