Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Αναχρονιστική διάταξη σε βάρος των ΑμεΑ για δυνατότητα κτήσεως πτυχίου από Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Παιδείας & Θρησκευμάτων
Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα: «Αναχρονιστική διάταξη σε βάρος των ΑμεΑ για δυνατότητα κτήσεως πτυχίου από Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης»

Με το Προεδρικό Διάταγμα 370/83 (ΦΕΚ 130 Α’/83) ορίζεται ο κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας των Ανώτερων Σχολών Δραματικής Τέχνης (Τμήμα Υποκριτικής).

Μεταξύ των άλλων στο άρθρο 8 παράγραφος γ’ όπου ορίζεται ποιοι θεωρούνται επιτυχόντες στις παραπάνω σχολές, αναφέρεται ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν και αρτιμέλεια η οποία μάλιστα βεβαιώνεται από την εξεταστική Επιτροπή με απόφαση που θα είναι επαρκώς αιτιολογημένη.

Σύμφωνα με τα παραπάνω αφαιρείται η δυνατότητα σε ΑμεΑ να είναι υποψήφιοι των Σχολών αυτών.

  • Με δεδομένο ότι τα ΑμεΑ ξεπερνούν το 9% του πληθυσμού της χώρας μας και σίγουρα ως μέλη της κοινωνίας μας έχουν ίσες υποχρεώσεις, αλλά και ίσα δικαιώματα, ανάμεσα στα οποία θα έπρεπε να είναι και το δικαίωμα να γίνουν  επαγγελματίες ηθοποιοί.
  • Με δεδομένο ότι στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες του εξωτερικού η ύπαρξη επαγγελματιών ηθοποιών ΑμεΑ είναι γεγονός εδώ και πολλές δεκαετίες.
  • Με δεδομένο ότι η παραπάνω διάταξη είναι αναχρονιστική και αναπαράγει «πρωτόγονες» και πάγιες αντιλήψεις του χθες για την κοινωνικά ενεργή παρουσία των ΑμεΑ.
  • Με δεδομένο ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ελληνική κοινωνία να ξεπεράσει τις παραπάνω αντιλήψεις και να εναρμονιστεί με τις άλλες προηγμένες χώρες της Ευρώπης.
  • Με δεδομένο, τέλος, ότι σήμερα, τριανταένα χρόνια μετά την κατάρτιση του συγκεκριμένου ΠΔ, έχουν εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σχολές όπως αυτή των Θεατρικών Σπουδών – Θεατρολογίας, από την οποία έχουν το δικαίωμα να εισάγονται και να αποφοιτούν άτομα με ειδικές ανάγκες και κατά συνέπεια ενδέχεται να συμβεί το οξύμωρο, να εργάζονται ως διδάσκοντες σε Δραματικές Σχολές.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Είναι στις προθέσεις τους να τροποποιήσουν τη συγκεκριμένη διάταξη, ώστε να άρουν την πρόδηλη αδικία σε βάρος των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα αρτιμέλειας; και αν ναι πότε;
 
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χρήστος Αηδόνης
Σπύρος Λυκούδης
Βασίλης Οικονόμου
Πέτρος Τατσόπουλος
Νίκη Φούντα
Γρηγόρης Ψαριανός

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK