Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Στρατηγικός Σχεδιασμός για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Στρατηγικός Σχεδιασμός για τη μείωση της  ατμοσφαιρικής  ρύπανσης»

Στις 10/04/2014 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα εξειδικευμένων μετρήσεων αιθαλομίχλης στην Αθήνα και τη Θεσαλονίκη, για το διάστημα της καρδιάς του χειμώνα, 16/12/2013 έως 24/2/14. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν από εγκυρότατους επιστημονικούς και πανεπιστημιακούς φορείς, τα δε αποτελέσματα ήταν πέραν του ανησυχητικού.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τα μικροσωματίδια που περιέχονται στην αιθαλομίχλη στους καρκινογόνους παράγοντες, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στους πολίτες, ενώ στα τακτικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων σημειώνεται αύξηση των καρκινοπαθών.

Όμως σε αντίθεση με τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, η πετρελαιοκίνηση επετράπη, η λύση των μεταφορών και μετακινήσεων εκκρεμεί, η δε υφιστάμενη νομοθεσία για τη ρύπανση των βιομηχανιών, για τα δάση μας που αποδυναμώνονται ποικιλοτρόπως , για την παραγωγή και διακίνηση καυσίμων και βιομάζας και την ανεξέλεγκτη χρήση της, είναι είτε ανεπαρκής είτε ανεφάρμοστη .

Με άλλα λόγια τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι αποσπασματικά και ανεπαρκή, δεν αφορούν όλα τα σχετιζόμενα υπουργεία, δεν αντανακλούν την κρισιμότητα του προβλήματος και δεν λαμβάνουν υπόψη τους όλες τις εγκυρότατες προτάσεις της Ecocity, εθελοντικού οργανισμού για το περιβάλλον και σοβαρής ΜΚΟ. Είναι μακράν των νέων ευρωπαϊκών στόχων μείωσης των ατμοσφαιρικών ρύπων και εξυπηρετούν άλλους, οικονομικής φύσης. Οι επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών, στο περιβάλλον και την οικονομία είναι τραγικές.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω και τις τελευταίες Ευρωπαϊκές   απαιτήσεις για την ατμοσφαιρική ρύπανση συνολικά,

Εερωτάται ο Υπουργός:

1.       Υπάρχει στρατηγικός εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο σύνολό της;

2.       Εάν ναι, ποιός είναι αυτός και πότε αναμένεται η εφαρμογή του;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης


Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK