Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Σχετικά με τα λειτουργικά προβλήματα στα Γηροκομεία Ληξουρίου και Αργοστολίου στην Κεφαλονιά

Ερώτηση Προς τους κ. κ. Υπουργούς

-Υγείας

-Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

-Εσωτερικών

Θέμα:«Σχετικά με τα λειτουργικά προβλήματα στα Γηροκομεία Ληξουρίου και Αργοστολίου στην Κεφαλονιά».

Έντονα προβλήματα επισημαίνονται στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου και Ληξουρίου στην Κεφαλονιά.

Συγκεκριμένα, στο Αργοστόλι το παλιό Δημοτικό Γηροκομείο έχει γκρεμιστεί και στη θέση του χτίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί κτίριο που θα φιλοξενήσει τους 72 τροφίμους.

Στο μεσοδιάστημα κατασκευής του νέου έργου, οι 72 ηλικιωμένοι φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο του Αργοστολίου, το οποίο όμως, λόγω του πρόσφατου σεισμού, υπέστη βλάβες με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στη Μονή Αγίου Ανδρέα, περίπου 6 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, που ωστόσο, είναι ένας χώρος, ο οποίος δεν διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές, προκειμένου να τους φιλοξενήσει.

Σημαντικό καταγράφεται και το πρόβλημα της έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού, καθώς οι 72 ηλικιωμένοι εξυπηρετούνται από 2 νοσηλευτές ανά βάρδια, τη στιγμή που χρειάζονται 4 νοσηλευτές και επιπλέον ένας τραπεζοκόμος.

Επίσης, προβλήματα δημιουργούνται από την έλλειψη του υπηρεσιακού οχήματος για τις ανάγκες μεταφοράς των ατόμων, την έλλειψη του εξοπλισμού και των λειτουργικών υλικών, καθώς και την εξόφληση προς το Ίδρυμα οφειλών από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΟΠΠΥ, ΟΓΑ κ. ά).

Όσον αφορά στην περιοχή Ληξουρίου, μετά τον σεισμό προκλήθηκαν καταστροφές στο Δημοτικό Γηροκομείο, με αποτέλεσμα οι 32 τρόφιμοι να φιλοξενούνται στο κλειστό Γυμναστήριο Ληξουρίου. Υπάρχει δε η δυνατότητα οι ηλικιωμένοι να εγκατασταθούν σε προκάτ κατασκευές, που μπορούν να τοποθετηθούν σε διπλανό οικόπεδο (50% ιδιοκτησίας του Γηροκομείου, ενώ το υπόλοιπο 50% παραχωρείται από τον έτερο ιδιοκτήτη).

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα της μετακίνησης των τροφίμων του Γηροκομείου στο νεόδμητο Γηροκομείο της Σάμης (κατασκευάστηκε από δωρεά), το οποίο παραμένει κλειστό επί χρόνια. Να σημειωθεί δε ότι το Γηροκομείο της Σάμης έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 16 άτομα και με τη δυνατότητα διπλασιασμού αυτού του αριθμού, εάν ολοκληρωθεί λειτουργικά ο άνω όροφος που διαθέτει.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.      Ποια είναι η θέση των ανωτέρω υπουργείων σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας που επισημαίνονται στα Γηροκομεία Αργοστολίου και Ληξουρίου στην Κεφαλονιά;

2.      Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου α. να επιταχυνθεί η διαδικασία ολοκλήρωσης των κτιρίων β. να προσληφθεί το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Λυκούδης Σπύρος


Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK