Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ασφάλεια σε παιδότοπους – παιδικές χαρές

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: «Ασφάλεια σε παιδότοπους – παιδικές χαρές»

Το τραγικό γεγονός του θανάτου του δεκατριάχρονου αγοριού στο λούνα παρκ του Ελληνικού, θα πρέπει να μας αφυπνίσει για τα θέματα ασφάλειας σε παιδότοπους – εξωτερικούς και εσωτερικούς – και σε παιδικές χαρές.

Παιδικές χαρές υπάρχουν σε όλους σχεδόν τους Δήμους της χώρας, πολλές όμως από αυτές βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο τα παιδιά που παίζουν σε αυτές. Σπασμένα πλαστικά τμήματα, σκουριασμένα μεταλλικά μέρη, χαλαρές συνδέσεις, είναι από τις πιο συνηθισμένες εικόνες σε υπαίθριες παιδικές χαρές. Την ευθύνη για την καλή κατάσταση των δημοτικών παιδικών χαρών την έχει ο οικείος δήμος, οι τεχνικές υπηρεσίες των οποίων οφείλουν να την ελέγχουν με κανονικότητα ή μετά από αναφορές δημοτών.

Μια άλλη κατηγορία, αυτή των εσωτερικών παιδότοπων, παρουσιάζει προβλήματα μη τήρησης προδιαγραφών ασφαλείας. Τους ελέγχους σε αυτούς διενεργεί ο ΕΛΟΤ – η Διεύθυνση Πιστοποίησης του ΕΛΟΤ για τους παιδότοπους- ο οποίος και εκδίδει το πιστοποιητικό για τις προδιαγραφές ασφαλείας. Η νομοθεσία προβλέπει υποχρεωτική πιστοποίηση κάθε χρόνο από τον ΕΛΟΤ, αλλά δεν είναι πολλοί αυτοί που συμμορφώνονται. Προβλέπει επίσης ότι δίπλα στην άδεια λειτουργίας ο ιδιοκτήτης οφείλει να έχει αναρτημένη και την πιστοποίηση. Τους ελέγχους γι' αυτό πρέπει να κάνει η δημοτική αστυνομία του εκάστοτε δήμου που έχει χορηγήσει και την άδεια.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΟΤ έπειτα από ελέγχους σε 1.200 παιδότοπους, οι εξειδικευμένοι ελεγκτές αποφάνθηκαν ότι όχι μόνο δεν τηρείται η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών για τις προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά και ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα παιχνίδια ήταν άκρως επικίνδυνα. Κίνδυνος παγίδευσης κεφαλιού, ποδιού, δακτύλων ή ακόμα και σοβαρό ενδεχόμενο τραυματισμού υπάρχει σε πολλούς από αυτούς τους παιδότοπους.
Επειδή οφείλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά από τέτοιους κινδύνους που ενδέχεται να προκαλέσουν από απλούς τραυματισμούς μέχρι και ανήκεστες βλάβες και επειδή το σημαντικό είναι να προλάβουμε ατυχήματα και όχι να επιβάλουμε ποινές

Ερωτάται ο Υπουργός:

• Παρότι υπάρχει η σχετική νομοθεσία των ελέγχων των προδιαγραφών καλής και ασφαλούς λειτουργίας παιδότοπων και παιδικών χαρών, υλοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι;

• Υπάρχουν στοιχεία περιστατικών, μικρών ή μεγάλων ατυχημάτων σε σχετικούς χώρους;

• Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε έκδοση εγκυκλίου για εντατικότερους ελέγχους ενόψει καλοκαιρινής περιόδου;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK