Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Υγρότοποι υπό εξαφάνιση

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος , Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

ΘΕΜΑ: «Υδρότοποι υπό εξαφάνιση»

Πριν από κάποιες δεκαετίες, η πολιτεία είχε ξεκινήσει προσπάθειες για την προστασία υγροτόπων, υδροβιοτόπων και γενικά οικολογικών συστημάτων, σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Σήμερα, δεκάδες υγρότοποι στη νησιωτική χώρα κινδυνεύουν να υποβαθμισθούν και να συρρικνωθούν, -και- λόγω σοβαρών πολιτικών ευθυνών και παραλείψεων.

Στην Κρήτη η κατάσταση για πολλούς υγρότοπους είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Από στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Καθημερινή», σημειώνεται η εγκατάλειψη και η έλλειψη διαχείρισης των υγρότοπων του νησιού:

• Εκβολή Καρτερού ποταμού:
Το σημείο όπου ο Καρτερός ποταμός εκβάλλει στη θάλασσα, στην ομώνυμη παραλία, είναι το σπίτι δεκάδων ζώων και φυτών, ενώ κάθε χρόνο γίνεται καταφύγιο για τα αποδημητικά πουλιά.
Κι όμως, ο μοναδικός αυτός υγρότοπος, που θα έπρεπε λόγω της γειτνίασής του με το Ηράκλειο να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού, υποβαθμίζεται ολοένα και περισσότερο. Οι εκτάσεις δίπλα στην παραλία απαλλοτριώθηκαν, όμως με τα χρόνια άρχισαν να «φυτρώνουν» αυθαίρετα, ακόμα και επάνω την κοίτη του ποταμού. Ενώ πλησ’ιον και γήπεδα φτιάχτηκαν δίπλα στο ποτάμι, τα οποία βέβαια πλημμυρίζουν στις μεγάλες καταιγίδες.

• Yγρότοπος Αλμυρού ποταμού:
Περίπου 10 χλμ. δυτικά του Ηρακλείου εκβάλλει στη θάλασσα ένας υφάλμυρος ποταμός. Πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό υγρότοπο που υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται συστηματικά από τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Στη σημερινή του έκταση σχεδόν το 50% είναι καλυμμένο με αδρανή και μπάζα.

• Εκβολή Αποσελέμη:
Περί τα 21 χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, κοντά στο χωριό Ανάληψη, βρίσκεται η εκβολή του ποταμού Αποσελέμη. Πρόσφατα ένα κομμάτι του επιχωματώθηκε.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας» του WWF απογράφηκαν 196 υγρότοποι στην Περιφέρεια Κρήτης, εκ των οποίων οι 108 είναι φυσικοί, ενώ μόνο σε 39 υγρότοπους το φυσικό περιβάλλον διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Ένα άλλο ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα είναι αυτό της αυθαίρετης δόμησης. Πολλές αυθαίρετες κατασκευές στους αιγιαλούς της Κρήτης, πολλές από τις οποίες σε υγροτοπικές περιοχές. Μάλιστα, η προσπάθεια κατεδάφισης κάποιων αυθαιρέτων στις ευαίσθητες αυτές περιοχές του νησιού που ξεκίνησε το ΥΠΕΚΑ πριν έναν χρόνο, «σταμάτησε» πάνω στις ενστάσεις του υπουργείου Τουρισμού, επιβραβεύοντας –και πάλι- πελατειακά τους παρανομούντες με ασυλία.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ΠΔ 229/19.6.2012 «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν», εντός των ορίων μικρών νησιωτικών υγροτόπων, μεταξύ άλλων, απαγορεύονται οι εργασίες δόμησης και ειδικότερα η ανέγερση οποιασδήποτε μόνιμης ή προσωρινής κατασκευής που δεν σχετίζεται άμεσα με την προστασία και διατήρησή τους, οι επιχωματώσεις, οι απορρίψεις στερεών και υγρών αποβλήτων, οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης, οι αμμοληψίες και εν γένει οι παρεμβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο. Ο δε έλεγχος τήρησης των διατάξεων του ΠΔ αποτελεί ευθύνη της Κεντρικής και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των ΟΤΑ και των Φορέων Διαχείρισης.

Κατόπιν των παραπάνω και επειδή η προστασία και διατήρηση των υγροτόπων είναι μείζονος σημασίας,

ερωτάται ο Υπουργός:

• Πόσα από αυθαίρετα έχουν καταγραφεί εντός των ορίων των υγροτόπων της Κρήτης; Πόσα έχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης και πόσες κατεδαφίσεις έχουν γίνει;

• Πόσα περιστατικά καταστρατήγησης των διατάξεων του ΠΔ 229/19.6.2012 έχουν καταγραφεί από τους υπεύθυνους φορείς; Ποιες οι ενέργειές για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος;

• Έχουν υιοθετηθεί και προωθηθεί από το ΥΠΕΚΑ συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη και την προστασία των υγροτόπων της περιοχής; Πόσες από αυτές έχουν υλοποιηθεί;

• Με ποιες ενέργειες διασφαλίζεται η έγκαιρη διάγνωση υποβαθμιστικών ενεργειών στους υγρότοπους της Κρήτης;


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK