Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ευτελισμός του κύρους και της λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

ΘΕΜΑ: «Ευτελισμός του κύρους και της λειτουργίας των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού»

Η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία και διεθνή φήμη έχει και βασική πηγή εισοδήματος για τη χώρα μας αποτελεί. Η δημόσια Ναυτική Εκπαίδευση προέρχεται και από τις 13 Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), οι οποίες συγκαταλέγονται στις υποστηρικτικές δομές της ναυτιλίας στελεχώνοντάς την και προσελκύοντας νέους στο επάγγελμα. Όμως με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ούτε στο έργο τους μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στο ρόλο τους να ανταποκριθούν.

Η κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή στην πλειοψηφία των σχολών και στους περισσότερους τομείς είναι από τραγική έως ανύπαρκτη.

Σε κάποιες σχολές η θέση διευθυντή είναι κενή και εξυπηρετείται από αντικαταστάτη.

Οι περισσότερες θέσεις των μονίμων διδασκόντων που απαιτούν ειδικότητες πλοιάρχων και μηχανικών είναι κενές και πληρώνονται σπάνια και δύσκολα με έκτακτο προσωπικό, που αποτελεί το 60% περίπου του συνόλου διδασκόντων. Οι δε προσλήψεις όταν γίνονται, υλοποιούνται με αδόκιμες διαδικασίες που καταλήγουν σε πολλές ενστάσεις και τεράστιες καθυστερήσεις. Ακραίο παράδειγμα η σχολή του Ασπροπύργου, η μεγαλύτερη ΑΕΝ της Ελλάδας με 1200 περίπου σπουδαστές, όπου οι προσλήψεις των διδασκόντων ολοκληρώθηκαν τρεις εβδομάδες πριν τη λήξη του εξαμήνου.

Όλα αυτά οδηγούν σε οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των σπουδαστών, καθυστερήσεις των εξεταστικών περιόδων, απώλεια μέρους της εκπαίδευσης επί πλοίου που επιδοτείται από την ΕΕ, αδυναμία ναυτολόγησης των σπουδαστών και τελικά εξώθησή τους προς τον ιδιωτικό τομέα.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:

1. Προτίθεσθε να αναβαθμίσετε ουσιαστικά τις ΑΕΝ με καλή κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή, στελέχωση με μόνιμο διδακτικό προσωπικό, μέσω σύγχρονων δομών, προσαρμοσμένων στον καιρό της κρίσης και ενδεχόμενη συνεργασία εφοπλιστών και δημοσίου;

2. Προτίθεσθε να προσαρμόσετε τη διαδικασία πρόσληψης του ΕΔΠ σε σύγχρονα πανεπιστημιακά πρότυπα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK