Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Αύξηση στις τιμές των διοδίωνΟμιλία κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής


Κύριε Υπουργέ,

μόλις πριν από δύο μήνες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου «Κύρωση των συμφωνιών τροποποίησης των συμβάσεων παραχώρησης των μεγάλων οδικών έργων» σας ακούσαμε, πραγματικά με μεγάλη ικανοποίηση και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να λέτε τα παρακάτω: «Θέλω να διευκρινίσω ξανά κάτι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μιλάμε για καινούργιες συμβάσεις. Μιλάμε για τις συμβάσεις του 2007. Αυτές αλλάζουν ως προς ένα και μόνο ζήτημα: Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο χρηματοδοτούνται οι νέοι αυτοκινητόδρομοι. Δεν ακουμπάμε καθόλου τα διόδια, καθόλου τους όρους, παρά μόνον το χρηματοδοτικό μοντέλο».

Κύριε Υπουργέ, τι έχει αλλάξει μέσα σε δυο μόλις μήνες; Τι έγινε, παραδείγματος χάρη, η διάταξη που θα υποχρέωνε τον παραχωρησιούχο να φέρει σχέδιο εγκεκριμένο από τις τράπεζες για την εφαρμογή αναλογικών υβριδικών διοδίων διότι, κατά τη φράση που έχει λεχθεί, είναι άδικο να μην υπάρχει τέτοιο σύστημα; Τι έγιναν οι εκπτώσεις της τάξης του 50% και το θέμα της διαλειτουργικότητας; Αντί αυτών, κύριε Υπουργέ, είχαμε αυξήσεις από 30% έως 60% σε ήδη υπάρχουσες υψηλές τιμές, τόσο σε μετωπικά όσο και σε πλευρικά διόδια.
Γι' αυτό, κύριε Υπουργέ, σας ρωτάμε: Γιατί προχωρήσατε στα ανώτατα όρια τιμών των διοδίων και εξ αντικειμένου πιέσατε τους πολίτες χρήστες των αυτοκινητοδρόμων αφόρητα με μια ακόμα επιβάρυνση;
Δεύτερον, όταν θα μειώνονται οι διελεύσεις λόγω αυξημένου κόστους, πώς θα αντιμετωπίσετε το πρόβλημα των μειωμένων εσόδων; Με περαιτέρω αύξηση των διοδίων;

Δευτερολογία

Καταρχήν, κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ –το λέω ειλικρινά- που με την παρουσία σας τιμάτε τον ερωτώντα, διότι συνήθως σε αυτήν την Αίθουσα δεν βλέπουμε συχνά στις ερωτήσεις μας να έρχονται να τις απαντήσουν οι Υπουργοί.

Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ για μερικές απαντήσεις που πήρα και δεν θα επαναλάβω πράγματα στα οποία θεωρώ ότι εχω λάβει απαντήσεις. Είχατε πει στη Βουλή –και αυτό έχει ένα ενδιαφέρον για το πώς βλέπουμε την υπόθεση των διοδίων σε κάθε φάση- κατά την κύρωση των τεσσάρων συμβάσεων ότι δεν θα ακουμπήσετε καθόλου τα διόδια. Προφανώς εννοούσατε –από την απάντησή σας αυτό καταλαβαίνω- ότι τα προσδιορισμένα διόδια από τις προηγούμενες συμβάσεις δεν θα τα ακουμπήσετε. Εκείνα, όμως, τα διόδια κάποια στιγμή θα έφερναν τις μεγαλύτερες αυξήσεις και πάνω σε αυτές τις αυξήσεις κατέθεσα εγώ τη δική μας προσπάθεια να διερευνήσουμε το θέμα και όχι με την έννοια τού αν είσαστε εσείς ο Υπουργός ο οποίος αθέτησε την άποψή του ή αυτά που είχε πει νωρίτερα.

Εμείς δεν ψηφίσαμε αυτές τις συμβάσεις, κύριε Υπουργέ. Οι συμβάσεις κυρώθηκαν την πρώτη φορά το 2007 και μελετήθηκαν ακόμα πιο πριν, σε άλλες εποχές –το ξέρετε- τότε που έρρεε το χρήμα γενικώς. Οι δυσμενείς όροι για το Δημόσιο ήταν απλά λεπτομέρειες τότε.
Τώρα όμως δεν είναι λεπτομέρειες, κύριε Υπουργέ., με συγχωρείτε πάρα πολύ αλλά δεν είναι λεπτομέρειες και έτσι προχωρούμε σε μια αύξηση των διοδίων.
Προφανώς εσείς αναφέρεστε σε ήδη δεδομένες συμβάσεις που έχουν γίνει, όμως τα διόδια αυξήθηκαν σε μια φάση όπου ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν αντέχει αυτήν την αύξηση. Θα μου πείτε: «Τι θα έπρεπε να κάνουμε;».

Θα έπρεπε να επανεξετάσουμε ενδεχομένως, κύριε Υπουργέ, –και εδώ είναι ένα θέμα πολιτικής βούλησης του Υπουργείου και της Κυβέρνησης- εάν και κατά πόσον θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια επανεξέταση, κάτω από ένα νέο οικονομικό πρίσμα όλων όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα.

Κοιτάξτε, αλλάζουν πολλά για πολλούς. Ας αλλάξουν και πάρα πολλά και για άλλους πολλούς. Δηλαδή, δεν είναι μόνο ο ελληνικός λαός ο οποίος θα υποστεί την κρίση και θα προσπαθήσει να την αντέξει στις πλάτες του. Και ορισμένοι οι οποίοι συμβλήθηκαν με το Δημόσιο και μέσα από αυτή τη διαδικασία σήμερα αισθάνονται ότι μπορεί να είναι υποχρεωμένο το Δημόσιο να τους δώσει αυτά τα οποία προκύπτουν από τις συμβάσεις τους, πρέπει να καταλάβουν ότι έχουμε μπει και σε μια νέα εποχή.

Προς αυτήν την κατεύθυνση αποσκοπούσε η ερώτησή μου, κύριε Υπουργέ και πραγματικά σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις στα προηγούμενα ερωτήματα, αλλά στο πολιτικό επίπεδο –αν είναι δυνατόν- δώστε μου και επ' αυτού του σημείου μια απάντηση για να δω πώς περίπου πολιτικά σκέφτεστε εσείς ως Υπουργός αυτήν την περίοδο που περνάμε σήμερα και εν μέσω της αφόρητης οικονομικής πίεσης που υφίστανται οι πολίτες.
Ξαναλέω -και νομίζω ότι και εσείς το πιστεύετε- ότι αυξημένες τιμές στα διόδια σημαίνει ενδεχομένως και λιγότερη χρήση. Τι σημαίνει αυτό; Νέα κενά εσόδων; Ανάγκη για αναπλήρωση οπότε και νέα αύξηση εσόδων; Νέα διόδια;


Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 

Κατά την κύρωση από τη Βουλή των Συμφωνιών Τροποποίησης των Συμβάσεων Παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων, είχατε πει ότι «δεν υπάρχει καμία καινούργια πρόβλεψη για αύξηση των διοδίων. Καμία απολύτως, η μόνη νέα πρόβλεψη που περιελήφθη στη συμφωνία για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων είναι αυτή η οποία με διάταξη υποχρεώνει τον παραχωρησιούχο να φέρει σχέδιο εγκεκριμένο και από τις τράπεζες για την εφαρμογή αναλογικών υβριδικών διοδίων, διότι είναι άδικο να μην υπάρχει τέτοιο σύστημα».

Είχατε δε τονίσει ότι «και όπου ακόμα δεν υπάρχουν αναλογικά διόδια, θα λειτουργήσουν εκπτώσεις της τάξεως του 50%, ενώ θα προχωρήσει και το θέμα της διαλειτουργικότητας».

Με αυτές τις δηλώσεις είχατε καθησυχάσει τους πολίτες, ωστόσο αντί όλων αυτών έχουμε τις παρακάτω αυξήσεις: για τη διαδρομή Αθήνα-Θες/νίκη-Αθήνα από 44€ σε 56€, Αθήνα –Λαμία- Αθήνα από 14,2€ σε 22,4€, νέα διόδια και στις δυο κατευθύνσεις στην Ε.Ο. Αθηνών –Κορίνθου , με αύξηση από 1,8€ σε 2,1€ ανά κατεύθυνση, αύξηση κατά 60% στις Αφίδνες ( από 2,10€ σε 3,35€), αύξηση στα πλευρικά διόδια στο Καπανδρίτι από 1,20€ σε 2,05€ και 50% ,αύξηση στα μετωπικά διόδια της θήβας και 50% , αύξηση τόσο στα μετωπικά όσο και στα πλευρικά διόδια της Τραγάνας κατά 60%.

Στη δεδομένη οικονομική συγκυρία, με τη διαρκή απαίτηση για νέους φόρους ταυτόχρονα με τη δραματική μείωση εισοδημάτων

Ερωτάται ο Υπουργός:

Γιατί προχωρήσατε μαζί με τους παραχωρησιούχους στην εξάντληση των ανωτάτων ορίων των ήδη υψηλών τιμών των διοδίων, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα των πολιτών – χρηστών των αυτοκινητοδρόμων να ανταποκριθούν σε μια ακόμα υπερβολική επιβάρυνση;

Θεωρείτε λυσιτελή τη διαδικασία «μικρότερος φόρτος-αύξηση διοδίων» για την χρηματοδότηση των έργων των αυτοκινητοδρόμων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK