Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Αναγκαιότητα στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών από την ΠολιτείαΟι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι αισθητές σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, δεν πλήττουν όμως εξίσου όλες τις οικογένειες. Η διεθνής εμπειρία επιβεβαιώνεται και στην Ελλάδα: η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τις οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες, όπως είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Στην πρόσφατη έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», κεφ. 3 Φτώχεια - Ανισότητα (2.11.2012), αναφέρεται ότι το 21,4% του συνολικού πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια και μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις.

Τα μονογονεϊκά νοικοκυριά με ένα τουλάχιστον εξαρτώμενο παιδί κατατάσσονται μεταξύ του πληθυσμού που απειλείται από τη φτώχεια σε ποσοστό 43,2%.

Συμπεριλαμβάνονται επίσης: άνδρες άνεργοι (48,4%), λοιποί μη οικονομικά ενεργοί πλην των συνταξιούχων (30,0%), νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (29,7%), μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (25,8%), καθώς και παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (23,7%).

Οι πρόσφατες αλλαγές σε πολλές κοινωνικές παροχές και επιδόματα, διαφοροποιούν σημαντικά το συνολικό πλαίσιο στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών, καθιστώντας τις ιδιαίτερα ευάλωτες, δεδομένου ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει ειδικές ρυθμίσεις για τις μονογονεϊκές οικογένειες στο γενικότερο νομοθετικό πλαίσιο του Οικογενειακού Δικαίου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.Ποιες είναι οι ειδικές παροχές των ανωτέρω υπουργείων για τις μονογονεϊκές οικογένειες και ποιες δράσεις δρομολογούνται, στο πλαίσιο συνεργασίας των ανωτέρω υπουργείων, για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών;
2.Προτίθενται να ενισχύσουν τις κοινωνικές παροχές (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, πρόταξη σε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς κ.α.) στις μονογονεϊκές οικογένειες και να διευρύνουν τις ευκαιρίες εργασίας μέσω στοχευμένων επιχορηγούμενων προγραμμάτων απασχόλησης;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης

Εδώ θα δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK