Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ραγδαία αύξηση μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών


Σε πρόσφατη (29.11.2012) ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC) προειδοποίησε τις ελληνικές υγειονομικές αρχές για τους κινδύνους από τη ραγδαία αύξηση των μολύνσεων από τον ιό HIV μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών.

Ενώ μεταξύ των ετών 2007 και 2010 δηλώνονταν ετησίως 10 ως 15 κρούσματα μόλυνσης από τον HIV μεταξύ των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών, κατά το 2011 καταγράφηκαν πλέον των 200 κρουσμάτων και από τις αρχές του 2012 ως και τον Οκτώβριο δηλώθηκαν 487, εντοπιζόμενα σχεδόν αποκλειστικά στην Αθήνα.

Ένα στα δέκα τοξικοεξαρτημένα άτομα στην πρωτεύουσα έχει προσβληθεί ήδη από τον ιό του AIDS ενώ περισσότεροι από 3.000 εγγεγραμμένοι χρήστες βρίσκονται στη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνά τα 3 χρόνια και ενώ οι εργαζόμενοι ενημερώνουν ότι ο προϋπολογισμός του δεν επαρκεί ούτε για τη μισθοδοσία.

Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις εκρηκτικές σε επίπεδο ανθρωπιστικό καθώς μεγάλο πλήθος τοξικοεξαρτημένων στην Αθήνα είναι άστεγοι, χωρίς τακτική υγειονομική περίθαλψη και πρόσβαση στην κοινωνική μέριμνα.

Παρά την εξαιρετικά δυσοίωνη αυτή κατάσταση το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε πρόσφατα να σταματήσει τη δωρεάν, ανώνυμη και εμπιστευτική πρόσβαση στο HIV τεστ, παραβλέποντας έτσι τις διεθνείς συστάσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του νοσήματος του AIDS.

Με δεδομένη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη λήψης αποτελεσματικών και άμεσα υλοποιήσιμων αποφάσεων για την αντιμετώπιση των προαναφερομένων προβλημάτων,

Ερωτάται ο κ. υπουργός:
Α) Σε ποιες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες θα προβεί το Υπουργείο Υγείας και με ποιο χρονοδιάγραμμα, ώστε να ανακόψει αμέσως την αυξητική τάση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον HIV μεταξύ των τοξικοεξαρτημένων ατόμων και να εξασφαλίσει γρηγορότερη πρόσβασή τους σε υπηρεσίες απεξάρτησης;
Β) Εκτιμά το Υπουργείο ότι απαιτείται ειδικός και κατεπείγων σχεδιασμός για την περιοχή της Αθήνας, ώστε να εξασφαλιστεί συνεχής ιατρική και κοινωνική μέριμνα για τους αστέγους τοξικομανείς και οροθετικούς, κι αν ναι, με ποιους φορείς θα συνεργαστεί, με ποιους στόχους και ποιες δράσεις θα αναπτύξουν;

Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης


Εδώ θα δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK