Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

ΜΚΟ «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ »


Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», που συστήθηκε με την ευθύνη της Αρχιεπισκοπής το 2002, τέθηκε υπό εκκαθάριση το 2010 υπό το βάρος ηθικών, οικονομικών και πιθανότατα ποινικών ατασθαλιών.
Παραμένει ωστόσο ακόμη και σήμερα η εκκρεμότητα επιστροφής στο ελληνικό Δημόσιο του ποσού των 6,7 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο χρηματοδοτήθηκε η «Αλληλεγγύη» από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ για προγράμματα επισιτιστικής βοήθειας.
Συγκεκριμένα:
Το 2007 διαπιστώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι η συμφωνία που είχε συναφθεί με τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» για την ολοκλήρωση προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας δεν είχε τηρηθεί.
Το 2008 ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών με δύο αποφάσεις του, καταλόγισε σε βάρος της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη», ως επιστρεπτέο στο Δημόσιο, ποσό 6.700.000 € πλέον προσαυξήσεων, λόγω άπρακτης λήξης των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας, για την υλοποίηση των οποίων είχε εισπραχθεί το ανωτέρω ποσό από την ΥΔΑΣ.
Το 2011 εκδόθηκαν οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στο οποίο προσέφυγε η «Αλληλεγγύη», σύμφωνα με το σκεπτικό των οποίων η απαίτηση του Δημοσίου έναντι της εν λόγω ΜΚΟ συνιστά αστική αξίωση και η έκδοση των δύο καταλογιστικών αποφάσεων του ΥΠΕΞ κρίνεται παράτυπη, διότι ο καταλογισμός επιτρέπεται μόνο για τα δημόσια έσοδα και όχι για τις αστικές αξιώσεις.
Επειδή τελικά καταλογιστική απόφαση για συγκεκριμένο ποσό εις βάρος της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» δεν εξεδόθη ποτέ και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα,

Ερωτάται ο Υπουργός:


  • Προέβη το ΥΠΕΞ σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επιστροφή του αναφερόμενου ποσού , υπερασπιζόμενο τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου;
  • Εάν ναι, ποιο είναι το αποτέλεσμα;
  • Εάν όχι, για ποιο λόγο καθυστερεί, με δεδομένο μάλιστα ότι η υπόθεση θα εκδικαστεί στις αρχές του επομένου έτους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK