Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Καθυστερήσεις στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας


Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (2007-2013 ) ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», υπάγεται το Πρόγραμμα «Κοινωφελούς Εργασίας». Το Πρόγραμμα αφορά στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω πρόσληψης ανέργων για εργασίες κοινωφελούς χαρακτήρα και αφορά όλη την Ελλάδα.
Οι θέσεις εργασίας δημιουργούνται από Δικαιούχους - Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (Σωματεία, Ιδρύματα, Εταιρείες Αστικού Δικαίου κ.α.) σε συνεργασία (υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας) με συμπράττοντες φορείς (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.α.) προκειμένου να υλοποιηθούν προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.
Η απασχόληση είναι ορισμένου χρόνου και ο κάθε ωφελούμενος - άνεργος συμμετέχει σε μία θέση εργασίας έως πέντε (5) μήνες (μέσα σε διάστημα 12 μηνών).
Ο προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα που προκηρύχθηκε ανέρχεται σε 188.000.000 €.
Η επιλογή των ανέργων γίνεται βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει η προκήρυξη, η δε διαδικασία ελέγχεται από το ΑΣΕΠ.
Με την ανεργία να καλπάζει, το Πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να δώσει μια προσωρινή έστω διέξοδο σε έναν αριθμό ανέργων. Όμως παρότι η διαδικασία πρόσληψης έχει ολοκληρωθεί, οι προσληφθέντες δεν πληρώνονται. Σε περιφέρειες με τεράστια ποσοστά ανεργίας, όπως η Ανατολική Μακεδονία, η Κεντρική Μακεδονία , η Δυτική Στερεά κ.α. οι άνεργοι πολίτες «πληρώνουν» τη βαριά γραφειοκρατία, το δυσκίνητο σύστημα λειτουργίας του ΕΣΠΑ, τις ελλείψεις της δημόσιας διοίκησης μετά την εφαρμογή της περίφημης εφεδρείας και βεβαίως παρατυπίες και αστοχίες που εντείνουν τις βέβαιες καθυστερήσεις.
Επειδή κάθε απασχόληση συνεισφέρει στη χειμάζουσα οικονομία της χώρας και αυτός είναι ο στόχος των κοινοτικών προγραμμάτων και επειδή οι ανάγκες ενός όλο και μεγαλύτερου αριθμού πολιτών που μένουν άνεργοι γίνονται επιτακτικές

Ερωτώνται οι Υπουργοί:


  • Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος, πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις σε όλους τους Φορείς και πότε θα αρχίσει κανονικά η καταβολή των δεδουλευμένων στους δικαιούχους;
  • Προτίθεστε να τροποποιήσετε το δυσκίνητο και δαπανηρότατο σύστημα διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2007-2013, που παρότι βαίνει προς το τέλος του οι απορροφήσεις στα Προγράμματά υπολείπονται δραματικά των στόχων που είχαν τεθεί κατά το σχεδιασμό της υλοποίησής τους;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK