Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης


Στην πρόσφατη επίσκεψή του με σκοπό την παράδοση της Ετήσιας Έκθεσης του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιντζής ενημέρωσε τον Πρόεδρο για την αφαίρεση της αρμοδιότητάς του, να υποβάλει ενστάσεις στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων Πειθαρχικών Συμβουλίων, με το επιχείρημα ότι τα νέα υπό συγκρότηση Πειθαρχικά Συμβούλια, θα αποτελούνται από δικαστικούς λειτουργούς..

Κατά γενική ομολογία η μέχρι σήμερα λειτουργία του θεσμού του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, έχει αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα στον αγώνα πάταξης της διαφθοράς στο Δημόσιο τομέα. Παρ' όλ' αυτά, η Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης με πρόσφατη έκθεσή της έθεσε τη χώρα μας σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης έως το τέλος του 2012 λόγω «της πλήρους ανεπάρκειας στην πάταξη της διαφθοράς στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα». Η ίδια έκθεση επίσης επισημαίνει ότι η Ελλάδα υλοποίησε μόνο μία από τις 27 συστάσεις που είχαν γίνει από την ίδια Επιτροπή πριν από δύο χρόνια.

Κατόπιν τούτων,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ.κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Παρά το γεγονός της ύπαρξης δικαστικών λειτουργών στη σύνθεση των νέων Πειθαρχικών Συμβουλίων, η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων εκ μέρους του Γενικού Επιθεωρητού Δημόσιας Διοίκησης, δεν αποτελεί μια επιπλέον ασφαλιστική δικλείδα στην προσπάθεια πάταξης της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα, η οποία και πρέπει να διατηρηθεί, ειδικά μετά την πρόσφατη εξέλιξη της Έκθεσης της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης;
2. Προτίθενται οι συναρμόδιοι Υπουργοί να επαναφέρουν σε ισχύ τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Γιάννης Πανούσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Σπύρος Λυκούδης

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK