Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Εισπρακτικές Εταιρείες


Με την τροποποίηση του νόμου 3758/2009, ο οποίος ρυθμίζει τη λειτουργία των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών για ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις, θεσπίστηκαν τον Απρίλιο του 2012 συγκεκριμένοι περιορισμοί μεθοδολογίας και καθιερώθηκαν μηχανισμοί ελέγχου, οι οποίοι ενισχύουν την προστασία της ιδιωτικής σφαίρας και το σεβασμό της προσωπικότητας των πολιτών από πρακτικές παρενόχλησης.
Στις εισπρακτικές εταιρείες καταφεύγουν οι προμηθευτές -τράπεζες κυρίως, αλλά και εμπορικά καταστήματα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών κ.α.- για την είσπραξη οφειλόμενων χρηματικών ποσών σε περιπτώσεις καθυστέρησης πληρωμής δανείων, πιστωτικών καρτών, συναλλαγματικών επιταγών κτλ.
Από αποφάσεις δικαστηρίων όμως και από το Συνήγορο του Καταναλωτή διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις είσπραξης χρεών χρησιμοποιούν μεθόδους και υιοθετούν διαδικασίες αντιδεοντολογικές, αντικοινωνικές και ενίοτε παράνομες.
Υπάρχουν καταγγελίες για:
Παραβάσεις των αρχών της ευπρέπειας και του σεβασμού της προσωπικότητας του οφειλέτη, με την άσκηση διαρκούς ψυχολογικής πίεσης όχι μόνο κατά του οφειλέτη ατομικά, αλλά και κατά των οικείων του. Η τακτική μάλιστα της έκθεσης του οφειλέτη στον κοινωνικό ή επαγγελματικό του χώρο φαίνεται να αποτελεί συνήθη μέθοδο των εισπρακτικών εταιρειών.
Τηλεφωνικές οχλήσεις σε ώρες κοινής ησυχίας των καταναλωτών χωρίς να δηλώνουν την πραγματική επαγγελματική τους ταυτότητα, αλλά προσποιούμενοι υπαλλήλους τραπεζών ή δικηγορικών γραφείων.
Πίεση για είσπραξη χρεών ακόμα και σε περιπτώσεις παράνομων ή απλώς εσφαλμένων και καταχρηστικών ρητρών.

Καθώς το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορά σε ολοένα μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, λόγω της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, και επειδή τέτοια φαινόμενα οδηγούν σε απονενοημένες προσωπικές επιλογές:

Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Έχει ελεγχθεί και διαπιστωθεί εάν όλες οι εισπρακτικές εταιρείες είναι καταγεγραμμένες, όπως οφείλουν, στο Μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή;
2. Έχουν διασταυρωθεί οι όλο και περισσότερες καταγγελίες περί αθέμιτης λειτουργίας των προαναφερόμενων εταιρειών;
3. Αξιολογείται ως απολύτως αναγκαία η λειτουργία των εταιρειών αυτών;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣ

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK