Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Εντατικοποίηση των ελέγχων στη διανομή φρούτων και λαχανικών σε σχολεία της χώρας στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος

Σύμφωνα με καταγγελίες από διάφορες περιοχές της χώρας, ολοένα και συχνότερα καταγράφονται τα περιστατικά, που αφορούν στη διανομή αλλοιωμένων φρούτων σε σχολεία της χώρας, ακατάλληλα για κατανάλωση.
Η δωρεάν διανομή φρούτων και λαχανικών υλοποιείται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Τα παιδιά αγαπούν τα φρούτα και τα λαχανικά» και σκοπό έχει την προώθηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών σε σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα διανομής δωρεάν φρούτων και λαχανικών εφαρμόζεται σε 3.522 σχολεία, σε 11 από τις 13 περιφέρειες της χώρας μέσω κοινοτικών πόρων.
Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών σε επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επισημάνει την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης των προβλημάτων, που έχουν παρουσιαστεί στη διανομή ακατάλληλων προϊόντων σε σχολεία της χώρας.
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρει ότι: «...σχετικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για την έγκαιρη υλοποίησή του στη χώρα μας, ώστε να μην επαναληφθεί το περσινό φαινόμενο... που είχε ως αποτέλεσμα τη μη εκτέλεση του προγράμματος, με συνέπεια να στερηθούν οι μαθητές 1.000.000 μερίδες φρούτων και η χώρα μας να μην αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους ύψους 3 εκατ. ευρώ.»

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Δεδομένων των καταγγελιών, που αφορούν σε περιστατικά σχετικά με τη διανομή αλλοιωμένων φρούτων και λαχανικών σε σχολεία της χώρας, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την εντατικοποίηση των ποιοτικών ελέγχων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα των προϊόντων, πριν διανεμηθούν στα σχολεία της χώρας;

2. Στις περιπτώσεις που εντοπίζονται προβλήματα, ποια μέτρα λαμβάνει ή προτίθεται να λάβει, ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, ν' αποκατασταθεί το εν λόγω πρόγραμμα και να μην υπάρξει πλέον υπόνοια κινδύνου για τη μαθητική κοινότητα;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λυκούδης Σπύρος, Ψύρρας Θωμάς

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK