Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των γυναικών

Η ενδοοικογενειακή βία συνιστά τη χρήση βίας εντός της οικογενειακής εστίας από ένα μέλος της οικογένειας προς ένα άλλο (Ν. 3500/2006).
Υπάρχουν διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας (σωματική, ψυχολογική, λεκτική). Από τις πλέον επικίνδυνες μορφές βίας θεωρείται η ψυχολογική βία, διότι ανιχνεύεται και αντιμετωπίζεται δύσκολα.
Στη χώρα μας, όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία που αφορά στις γυναίκες, τα στοιχεία καταγράφονται απογοητευτικά. Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, που δημοσιεύουν πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου, μία (1) στις τέσσερις (4) γυναίκες έχει πέσει θύμα βίας από τον σύζυγο/σύντροφό της.
Η κακοποίηση ενδέχεται να είναι σωματική ή ψυχολογική, ενώ ενίοτε λαμβάνει τη μορφή εκφοβισμού, που οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών-θυμάτων.
Ενδεικτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία της τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, σε διάστημα ενός έτους (11.3.2011-11.3.2012) από τις 2.958 κλήσεις που αφορούσαν σε καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, οι 2.448 κλήσεις (83%) αφορούσαν σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο. Το 29% ήταν ηλικίας 40-54 ετών και το 25% ήταν ηλικίας 25-39 ετών.
Αναφορικά με την εργασιακή τους κατάσταση στην αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι το 31% είναι απασχολούμενες, το 33% είναι άνεργες, ενώ το 13% είναι ανενεργές. Αναφορικά με το μορφωτικό τους επίπεδο, το 11% έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια ή την κατώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το 10% έχουν ολοκληρώσει την ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 15% έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Να σημειωθεί επίσης, ότι από το σύνολο των γυναικών, που κάλεσαν στη συγκεκριμένη τηλεφωνική γραμμή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας, το 73% ήταν Ελληνίδες, ενώ μόλις το 10% ήταν μετανάστριες.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Δεδομένων των κρουσμάτων της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών στη χώρα μας -στο πλαίσιο συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων- σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή προτίθενται να προβούν σχετικά με την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας;

2. Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009-2013, ποιες δράσεις προβλέπονται για το έτος 2013 αναφορικά με:

   α. την πρόληψη, την έγκαιρη αναγνώριση των περιστατικών κακοποίησης και την αντιμετώπισή τους,

   β. τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κοινού;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Λυκούδης Σπύρος, Πανούσης Γιάννης, Γιαννακάκη Μαρία, Μάρκου Κατερίνα, Ξηροτύρη-Αικατερινάρη Ασημίνα, Ρεπούση Μαρία, Φούντα Νίκη

Εδώ μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK