Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Κίνητρα επαναπατρισμού Ελλήνων στην Ίμβρο

Πριν από λίγες ημέρες ο Υπουργός Παιδείας της Τουρκίας Ναμπί Αβτζί, ανακοίνωσε την έγκριση επαναλειτουργίας του ελληνορθόδοξου δημοτικού σχολείου στην Ίμβρο.
Υπό τις σημερινές συνθήκες πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η απόφαση του Υπουργού Παιδείας της Τουρκίας αποκτά ιδιαίτερη αξία, καθώς μπορεί να δώσει ώθηση στο κύμα επιστροφής των Ιμβρίων σ' ένα νησί για το οποίο έχει εκδηλωθεί τάση επαναπατρισμού.
Προϋπόθεση όμως για την πραγματική λειτουργία του σχολείου, αποτελεί η επιστροφή Ιμβρίων οικογενειών με παιδιά στις πατρογονικές τους εστίες.
Η επιστροφή αυτή πρέπει να στηριχθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση και οικονομικά και θεσμικά.
Καταρχήν προϋπόθεση για την επιστροφή των Ιμβρίων είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου, αλλά και της γειτονικής Τενέδου, με την Αλεξανδρούπολη ή τη Λήμνο.
Όπως είναι γνωστό όσοι επιθυμούν από την Ελλάδα να επισκεφτούν το νησί, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στην Τουρκία και μέσω του λιμανιού Καμπάτεπε να φτάνουν στην Ίμβρο. Αν υπήρχε δρομολόγιο από τη Λήμνο σε μόλις 20 λεπτά οι επισκέπτες θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ίμβρο ή την Τένεδο.
Επίσης το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να μελετήσει κίνητρα προς τους μαθητές του εν λόγω σχολείου, για την περαιτέρω πορεία τους στα ιδρύματα παιδείας οποιασδήποτε βαθμίδας, ή ο,τιδήποτε το Υπουργείο θεωρεί δόκιμο, ελκυστικό και ουσιαστικό κίνητρο.

Επειδή θεωρούμε πολύ σημαντικό γεγονός την επαναλειτουργία του σχολείου στην Ίμβρο και κομβικό στοιχείο για την επιστροφή Ιμβρίων στο νησί,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

  • Θα αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών πρωτοβουλία για τη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου με τη Λήμνο, αίτημα των Ιμβρίων που χρονίζει αλλά δεν υλοποιείται;

  • Θα δοθούν άλλου είδους κίνητρα σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες;


Εδώ μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK