Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Στήριξη και αναβάθμιση της λειτουργίας του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης»

Το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Α.Τρίτσης» είναι ένας χώρος έκτασης 1.150 στρεμμάτων, με μοναδικό φυσικό κάλλος και οικολογική αξία, αφού αποτελεί ένα από τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας.
Σήμερα, στο Πάρκο, έχουν καταγραφεί 168 διαφορετικά είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στο μοναδικό υγρότοπο της περιοχής, ενώ παρατηρείται μεγάλη ποικιλία φυτών που περιλαμβάνει φυλλοβόλα και κωνοφόρα δένδρα, αγροτικές καλλιέργειες κ.ά.

Το έτος 2001, η χρήση του Πάρκου παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής, ενώ στα τέλη του 2002, δημιουργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Πάρκου. Στο πλαίσιο συγχώνευσης οργανισμών, τον Αύγουστο του 2011 με το άρθρο 59 του ΦΕΚ 180/Α/22-8-2011 συστάθηκε ο Μητροπολιτικός Φορέας, στο οποίο ανήκουν – εκτός από το Πάρκο – ο Κηφισός και ο Ελαιώνας με την παράλληλη κατάργηση των τριών ανεξαρτήτων φορέων στους οποίους ανήκαν οι ως άνω περιοχές. Για τον νέο φορέα δεν έχει προβλεφθεί χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, ενώ υπάρχει αδυναμία ενίσχυσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εξ αυτών των λόγων, η συνολική λειτουργία του Πάρκου είναι σήμερα πλήρως υποβαθμισμένη. Το πράσινο έχει εγκαταλειφθεί, η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί, η στάθμη του νερού στις τεχνητές λίμνες έχει μειωθεί, τα κυλικεία ηλεκτροδοτούνται με γεννήτριες και η φύλαξη είναι πλημμελής θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των επισκεπτών. Η έστω υποτυπώδης λειτουργία του πάρκου οφείλεται αποκλειστικά στους εθελοντές και στη συνεργασία του με ΜΚΟ.
Με βάση τα προαναφερόμενα:

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

  • Προτίθενται να στηρίξουν άμεσα τη λειτουργία του Πάρκου με τακτική κρατική χρηματοδότηση, άλλα άμεσα μέτρα ή σχέδια δράσης για την προστασία, συντήρηση και ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας του;
  • Πότε θα λειτουργήσει ο νέος Μητροπολιτικός Φορέας Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, σκοπό του οποίου συνιστά «η διοίκηση, διαχείριση, προστασία, βελτίωση και ανάδειξη των εκτάσεων αστικού πρασίνου αναψυχής και πολιτισμού, και πάρκων και αλσών υπερτοπικής σημασίας της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Αττικής»;


Ο Ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης

Εδώ μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των Υπουργών

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK