Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Αδήλωτη εργασία και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών

Σύμφωνα με τα στοιχεία των κλιμακίων των επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ), το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας στη χώρα μας έφτασε κατά το έτος 2012 το 36%, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας αγγίζει το 44%. Από τους ελέγχους για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της «μαύρης» εργασίας που πραγματοποιήθηκαν, το 42% των ανασφάλιστων εργαζομένων είναι αλλοδαποί χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.
Στο πόρισμα της Ε.ΥΠ.Ε.Α επισημαίνεται ότι κατά την περίοδο από 01/01 έως 31/12/12 ελέγχθηκαν συνολικά 19.083 επιχειρήσεις από τις οποίες διαπιστώθηκε ότι 1.083 επιχειρήσεις, μολονότι απασχολούσαν προσωπικό, δεν τηρούσαν Μητρώο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (αναπόγραφες-ποσοστό 5,4%) ούτε είχαν ενημερώσει άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες για το απασχολούμενο προσωπικό τους (Επιθεώρηση Εργασίας- ΟΑΕΔ).
Στους επιτόπιους ελέγχους καταχωρήθηκαν 60.796 εργαζόμενοι από τους οποίους 22.006 (ποσοστό 36%) ήταν ανασφάλιστοι (9.345 αλλοδαποί-12.661 ημεδαποί). Διαπιστώθηκαν 9.191 παραβάσεις σε βάρος αντίστοιχου αριθμού επιχειρήσεων και συντάχθηκαν πρόστιμα 11.882.500 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των ελέγχων της Ε.ΥΠ.Ε.Α, οι κλάδοι που απασχολούν το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστου προσωπικού είναι οι τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης, οι υπηρεσίες καθαριότητας και security, φύλαξης παιδιών και ηλικιωμένων εταιρίες υπεργολαβιών, εμπορικές επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, ιδιωτικές σχολές- φροντιστήρια και οικοδομή, όπου η εισφοροδιαφυγή παράλληλα με το συνεχή επιτόπιο έλεγχο απαιτεί και τη δημιουργία κατάλληλου νομικού πλαισίου.
Σημειώνεται ότι ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας παραμένει αδήλωτο και η απόκρυψή του αφορά κυρίως απασχόληση μεταναστών, εποχιακά απασχολούμενους αλλά και πλήρως αδήλωτες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Με βάση τα προαναφερόμενα,


Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Ποια υποστηρικτικά των ελέγχων μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας θα λάβει προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η διογκούμενη «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία;
  • Προβλέπεται η ενίσχυση με στελεχικό δυναμικό και μέσα των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, με δεδομένο ότι το ελεγκτικό δυναμικό της Ε.ΥΠ.Ε.Α για τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας ανέρχεται σε μόλις 23 άτομα για όλη την επικράτεια;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Οικονόμου Βασίλης, Λυκούδης Σπύρος, Μάρκου Κατερίνα, Κυρίτσης Γιώργος, Ψύρρας Θωμάς

Εδώ μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργού

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK