Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Υπερφόρτωση του ΧΥΤΑ Φυλής – Διαχείριση Απορριμμάτων

Τέλη Φεβρουαρίου η Ελλάδα παραπέμφθηκε ξανά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας ολιγωρίας στην υλοποίηση απόφασης του 2005 για το κλείσιμο των παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Το εφάπαξ πρόστιμο για την καθυστέρηση ανέρχεται στα 21 εκατ. ευρώ και 71.193 ευρώ για κάθε μέρα λειτουργίας των ΧΑΔΑ από την έκδοση της απόφασης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής 78 παράνομοι ΧΑΔΑ εξακολουθούν να λειτουργούν, 318 βρίσκονται ακόμα σε διαδικασία αποκατάστασης, ενώ για τον ΧΥΤΑ Φυλής, όπου καταλήγει το 90 % των αποβλήτων της Αθήνας, προβλέπεται εξάντληση της χωρητικότητάς του ως το τέλος του 2014.
Η λύση της αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων μέσω της ολοκλήρωσης των Περιφερειακών Σχεδιασμών καθυστερεί δραματικά, δεν φαίνεται να προωθούνται οι Πολιτικές Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (πρόληψη- μείωση απορριμμάτων, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στη πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση προδιαλεγμένων οργανικών κλπ.) ενώ επιλέγονται λύσεις εμβαλωματικές και πρόσκαιρες.
Πρόσφατα έπαυσε η λειτουργία της ανεξέλεγκτης χωματερής στη θέση «Πλάτωμα» της Τρίπολης και διαπιστώθηκε κορεσμός του χώρου δεματοποίησης της Ερμιονίδας. Αρχικά διακόπηκε η αποκομιδή των απορριμμάτων των περιοχών αυτών και στη συνέχεια, με ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αποφασίστηκε η μεταφορά των απορριμμάτων τους στο ΧΥΤΑ Φυλής. Ο οποίος θα δέχεται για 6 μήνες 90 τόνους απορρίμματα – πρόβλεψη μάλλον αισιόδοξη- από τους προαναφερόμενους δήμους, ενώ η ομοσπονδία εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση αναφέρει ότι τον ίδιο προορισμό θα έχουν και τα απορρίμματα της Κορίνθου.
Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι Περιφερειακοί Σχεδιασμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, της Κρήτης, της Πελοποννήσου και της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας;
  • Μπορεί ο ΧΥΤΑ Φυλής να αντέξει και τα απορρίμματα άλλων περιφερειών και εάν ναι, μέχρι ποια ποσότητα και για ποιο χρονικό διάστημα;

 

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK