Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ενδοοικογενειακή βία

Η Ερώτηση του Σπύρου Λυκούδη, Βουλευτή Α' Αθήνας προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία κατατέθηκε δύο φορές μέχρι σήμερα ως επίκαιρη... και δεν έχει απαντηθεί ακόμα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Πριν λίγες μέρες δολοφονήθηκε στην Κρήτη στη Σητεία, η Κατερίνα Μελάκη 32 χρόνων, μητέρα 2 παιδιών. Την στραγγάλισε ο εν διαστάσει σύζυγός της μπροστά στα 2 μωρά παιδιά της. Η Κατερίνα Μελάκη είχε εγκαταλείψει τα Χριστούγεννα το σπίτι της, επειδή ο άνδρας της την χτυπούσε και την κακοποιούσε επανειλημμένως.

Ο άνδρας της την πίεζε να επιστρέψει στο σπίτι και την απειλούσε ότι αν δεν επέστρεφε θα την σκότωνε. Στις 4 Φεβρουαρίου η Κατερίνα Μελάκη μετέβη με συγγενείς της στο αστυνομικό τμήμα και κατήγγειλε τις απειλές ζητώντας βοήθεια.

Επειδή οι καταγγελίες δεν αναφέρονταν σε συγκεκριμένο χρόνο, δεν κινήθηκε η διαδικασία του αυτόφωρου αλλά δεν κινήθηκε και οποιαδήποτε υπηρεσία για να την προστατεύσει.
Τον Ιανουάριο εφέτος στην Κέρκυρα η 29χρονη Αγγελική Πέτρου δολοφονήθηκε από τον πατέρα της επειδή δεν ενέκρινε τον ερωτικό της δεσμό. Η Αγγελική Πέτρου είχε επίσης καταφύγει στην Αστυνομία μερικούς μήνες πριν καταγγέλλοντας την συνεχή απειλητική συμπεριφορά του πατέρα της. Αποτέλεσμα ουδέν.

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό γεγονός ελλιπούς προστασίας απειλούμενων προσώπων είναι η δολοφονία μετά από βιασμό της, της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στην Ρόδο. Η Ελένη Τοπαλούδη είχε καταγγείλει στην αστυνομία προηγούμενο βιασμό της από άλλους χωρίς πάλι να υπάρξει η οποιαδήποτε έρευνα και σύλληψη δραστών.

Τα τραγικά αυτά περιστατικά έχουν γενικώς πληθύνει σε τέτοιο βαθμό που καθίστανται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα.

Στις 15 Νοεμβρίου δημοσιεύτηκε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «η βία κατά των γυναικών και η προσχώρηση της Ε.Ε. στην σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» με βάση την οποία η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες μεταξύ 15 έως 45 χρόνων πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί καθώς καταγράφονται 50 δολοφονίες γυναικών κάθε βδομάδα από νυν και πρώην συντρόφους τους. Στην Ελλάδα δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία για την έμφυλη βία για να έχουμε ακριβείς αριθμούς.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται η κυρία Υπουργός:

  • Αν θα συγκροτηθεί και πότε θα λειτουργήσει το ¨Τμήμα αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην Ελληνική Αστυνομία¨;
  • Ποια είναι η άμεση παροχή προστασίας σε όσα θύματα βίας καταφεύγουν στις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας σήμερα;
  • Στην Ελληνική Αστυνομία σήμερα, υπάρχουν δομές υποδοχής των καταγγελιών ενδοοικογενειακής κακοποίησης και υπηρεσία παροχής προστασίας και αν υπάρχουν πως αιτιολογούνται τα φαινόμενα αδράνειας σε καταγγελίες που δυστυχώς έχουν τραγική εξέλιξη;

 

Ο ερωτών βουλευτής

Σπυρίδων Λυκούδης- Α’ Αθήνας

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK