Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με το μέλλον του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Ανησυχία για το μέλλον του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος εκφράζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων».

Σύμφωνα με το ΔΣ του ΣΕΑ το συγκεκριμένο μνημείο είναι κηρυγμένο από το 1960 ως αρχαιολογικός χώρος υψίστης πολιτιστικής και ιστορικής αξίας λόγω της ιστορικότητας του τόπου και της ιδιαίτερης σημασίας του, τόσο για τη λατρεία όσο και για τη συμπλήρωση του τοπογραφικού χάρτη της ανατολικής όχθης του Ιλισού, εκτός των τειχών της πόλεως των Αθηνών. Υπήρξε εμβληματικό τοπόσημο των Αθηνών για πάνω από έναν αιώνα, με τμήμα του πρανούς της αρχαίας κοίτης του Ιλισού και μέρος του αναλήμματος του Ιερού της Αρτέμιδος Αγροτέρας, στα οποία προστέθηκαν με πρόσφατη ανασκαφή θεμέλια ναού που αποδίδεται στον Μειλίχιο Δία με σημαντικότατα κινητά ευρήματα και τμήμα νεκροταφείου της ύστερης αρχαιότητας».

Ωστόσο το μνημείο βρίσκεται σε κίνδυνο. Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «παρότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ήδη από το 1964, έχει γνωμοδοτήσει πολλάκις για την άμεση απαλλοτρίωση, προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, οι σχετικές ενέργειες δεν έχουν ουδέποτε ολοκληρωθεί. Οι πολιτικές ευθύνες, διαδοχικών πολιτικών ηγεσιών, είναι προφανείς. Αυτή η απαράδεκτη και απαξιωτική για το κύρος των αρμόδιων οργάνων της πολιτείας κατάσταση, που διαμορφώθηκε υπό την πίεση ιδιωτικών συμφερόντων, όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο τον αρχαιολογικό χώρο αλλά προσβάλει βάναυσα τη νομιμότητα». Ταυτόχρονα προτείνει «ο χώρος, που αποτελεί αρχαιολογική ενότητα με τον γειτνιάζοντα αρχαιολογικό χώρο του Ολυμπιείου, θα πρέπει, μετά την ολοκλήρωση των ανασκαφικών εργασιών και των αναγκαίων μελετών, να αποδοθεί στο κοινό ως ένας ανοικτός αρχαιολογικός χώρος και χώρος περιπάτου. Προς την κατεύθυνση αυτή, το ΔΣ του ΣΕΑ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να πράξουν τα δέοντα, σύμφωνα με τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα».

Η βραδυπορία της πολιτείας ως προς την επίλυση τόσων σημαντικών προβλημάτων σχετικά με την πολιτιστική μας κληρονομιά, δημιουργεί ιδιαιτέρως αρνητική εικόνα για τη χώρα αλλά κυρίως για την πρωτεύουσα η οποία βρίσκεται στο κέντρο διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω των σπουδαίων ιστορικών της μνημείων και αποτελεί πόλο έλξης κάθε χρόνο εκατομμυρίων επισκεπτών.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

• Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου προκειμένου να προχωρήσει η απαλλοτρίωση και προστασία του ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος και να παραδοθεί ο αρχαιολογικός χώρος στο κοινό;
Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδης- Α’ Αθήνα

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK