Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τα αναξιοποίητα ακίνητα δικαιοδοσίας του Δημοσίου

Ο Υπουργός κ.Τσακαλώτος αναγνώρισε την ακρίβεια των αναφερόμενων στοιχείων για την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και τις καθυστερήσεις

Στην κατασπατάληση Δημοσίου χρήματος αναφέρθηκε σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Οικονομικών ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Α' Αθηνών με το Ποτάμι Σπύρος Λυκούδης, με θέμα τα αναξιοποίητα ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία όμως...πληρώνει απίστευτα ενοίκια.
Το ακίνητο στον Δήμο Νίκαιας-Ρέντη της πρώην "Γ.Α. Κεράνης Α.Β.Ε.Ν.Ε. " αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο το 1998 αντί 56.628.769€ για να στεγάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν μετεγκαταστάθηκε ποτέ στο "Κεράνης". Το ακίνητο στη συνέχεια πωλήθηκε με την μέθοδο "sale and lease back" και ακολούθως...μισθώθηκε από το Δημόσιο με μίσθωμα 2.652.000€ τον χρόνο. Το Δημόσιο καταβάλλει έκτοτε όλο το ποσό του ενοικίου σε κτίριο ουσιαστικά κενό.
Το κτίριο των Ολυμπιακών Αγώνων "Κέντρο Τύπου" στην Λεωφόρο Κηφισίας μετά το πέρας των αγώνων πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και τελικά περιήλθε στην "Eurobank Properties ΑΕΕΠΠ" και...μισθώθηκε από το Δημόσιο αντί 3.500.000€ τον χρόνο. Το κτίριο παραμένει κενό στο μεγαλύτερο μέρος του.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

«Αναξιοποίητα παραμένουν ακίνητα για τα οποία το Δημόσιο πληρώνει υψηλά ενοίκια».

Ανεκμετάλλευτα παραμένουν κτίρια που είναι στην δικαιοδοσία του Δημοσίου και κοστίζουν κάθε χρόνο εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος.

Ένα από αυτά είναι το ιστορικό κτίριο επί της της Λεωφόρου Θηβών 196-198 στον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη, το οποίο είχε αρχικά κτιστεί ως αποθήκη της καπνοβιομηχανίας “Γ.Α. Κεράνης Α.Β.Ε.Ν.Ε.” και στην συνέχεια αγοράσθηκε, το 1998, από την ΚΕΔ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να στεγάσει τις Κεντρικές Υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το τίμημα για την αγορά, ανακαίνιση και εκτέλεση συμπληρωματικών ενεργειών στο κτίριο ανήλθε σε 56.628.769,29 €.

Το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ουδέποτε έγινε η εγκατάσταση των Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ στο κτίριο και ενώ έγιναν προσπάθειες να εγκατασταθούν άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου, το κτίριο παρέμενε για χρόνια κενό μέχρι να μεταβιβαστεί κατά κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ δυνάμει της υπ’ αριθμόν 186/16-09-2011 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποίησεων (ΦΕΚ 2061/Β/16-09-2011). Με την υπ’ αριθμόν 8001/5-9-2013 απόφαση παραχωρήθηκε το ακίνητο προς χρήση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την στέγαση των Δικαστικών Υπηρεσιών του Πειραιά με υποχρέωση καταβολής ετήσιου μισθώματος ύψους 2.652.000 ευρώ, όταν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για παραχώρηση του κτιρίου σε επενδυτή.

Το ακίνητο πουλήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην εταιρεία ‘’ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ’’ με την μέθοδο του ‘sale and lease back’ και στην συνέχεια μισθώθηκε για 20 χρόνια με σκοπό την στέγαση Γενικών Κυβερνητικών Υπηρεσιών, με μηνιαίο μίσθωμα ύψους 221.000,00 €, δηλαδή 2.652.000,00 € τον χρόνο. Επιπρόσθετα το κράτος επωμίζεται και τα έξοδα για τα ασφάλιστρα, που ανέρχονται στα 19.000 € ετησίως, καθώς και την συντήρηση του κτιρίου.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποχώρησε από το ακίνητο ενημερώνοντας το Υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα στον ΣΤ’ όροφο του κτιρίου στεγάζεται η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους πληρώνοντας το τίμημα που αντιστοιχεί για την χρήση του ορόφου. Το Δημόσιο όμως είναι υποχρεωμένο να καταβάλλει κάθε μήνα όλο το ποσό του ενοικίου σε ένα κτίριο που είναι ουσιαστικά κενό.

Μια ακόμα περίπτωση αποτελεί το κτίριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας 39 στον Δήμο Αμαρουσίου, που χτίστηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και στο οποίο στεγαζόταν το Κέντρο Γραπτού Τύπου. Το εν λόγω κτίριο ανήκε στην εταιρία ‘’Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε’’ η οποία έχει συγχωνευτεί με την ΕΤΑΔ.

Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων η εταιρία ’’Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε’’ παραχώρησε το ακίνητο για χρήση, άνευ ανταλλάγματος, στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στην συνέχεια το ακίνητο πέρασε στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ δυνάμει της υπ’ αριθμόν 186/16-09-2011 απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποίησεων (ΦΕΚ 2061/Β/16-09-2011) και τελικά περιήλθε στην εταιρία ‘’Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π με την μέθοδο του ‘’sale and lease back’’ και μισθώθηκε από το Δημόσιο για την στέγαση υπηρεσιών. Σήμερα στο κτίριο στεγάζονται κάποιες Υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες σύντομα θα αποχωρήσουν, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου παραμένει κενό. Το Δημόσιο ωστόσο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει το μηνιαίο ενοίκιο το οποίο ανέρχεται σε 290.600,00 € και επίσης τα ασφάλιστρα και τα έξοδα συντήρησης του κτιρίου.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

Υπάρχει κάποια εξήγηση για αυτή, την έως και σήμερα, παράλογη κατασπατάληση δημοσίου χρήματος;

Υπάρχει κάποιο σχέδιο για καλύτερη αξιοποίηση των κτιρίων που κοστίζουν υπέρογκα ποσά στο Δημόσιο;

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για να αξιοποιούνται τα ήδη υπάρχοντα ακίνητα ώστε να μην υποχρεώνεται το Δημόσιο να μισθώνει νέα κτίρια;


Ο ερωτών βουλευτής

Σπύρος Λυκούδη - Α' Αθήνας

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK