Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Ερώτηση για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην λειτουργία του ΕΦΚΑ

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται ακόμα και μετά τις παρατάσεις που έχουν δοθεί για την καταβολή των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ καθώς το μητρώο του ΕΦΚΑ δεν λειτουργεί ακόμη ολοκληρωμένα. Συνεχώς παρατηρούνται λάθη στη μεταφορά των δεδομένων, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί κάποια δεδομένα ασφαλισμένων και κάποια άλλα να είναι εντελώς λανθασμένα. Σε κοινή τους ανακοίνωση η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και η ΠΟΠΟΚΠ αναφέρουν πως τα λανθασμένα στοιχεία που εντοπίζονται στα μητρώα των ασφαλισμένων θα δημιουργήσουν προβλήματα στις προσλήψεις των ασφαλισμένων, στην υποβολή ΑΠΔ από τους εργοδότες, στη χορήγηση βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, στην διάθεση διάφορων επιδομάτων και παροχών και στις μεταβιβάσεις συντάξεων θανάτου. Η παρατάσεις που έχουν δοθεί, δεν φαίνεται να δίνουν λύση στο πρόβλημα με τους απασχολούμενους που είναι μισθωτοί και διατηρούν και μπλοκάκι.
Οι ειδικοί αναφέρουν πως τα προβλήματα που εντοπίζονται δεν αναμένεται να διορθωθούν πριν από το 2018 ενώ οι υπάλληλοι του Ταμείου αδυνατούν να δίνουν απαντήσεις στους ασφαλισμένους με αποτέλεσμα να έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την δικαιολογημένη οργή τους.
Αντίστοιχα και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας επισήμανε πως η χαμηλή ανταπόκριση στην καταβολή των εισφορών οφείλεται μεν στην αδυναμία αρκετών ασφαλισμένων να πληρώσουν τις εισφορές τους, οφείλεται όμως σε μεγάλο βαθμό και στα σοβαρά λάθη στα μητρώα αλλά και στο γεγονός πως πολλά δεδομένα δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στα λογιστήρια των επιχειρήσεων.
Με βάση τα ανωτέρω ερωτάται η κ. Υπουργός:
• Πως αντιμετωπίζει το Υπουργείο το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκληθεί, με την κατάσταση στον ΕΦΚΑ για εργαζόμενους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους να είναι σήμερα εκρηκτική;
• Ποιος είναι ο σχεδιασμός του Υπουργείου ώστε το συντομότερο δυνατόν να επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται λόγω μη ορθής καταγραφής των ασφαλισμένων;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Λυκούδης – Α΄ Αθήνας

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK