Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Κοινοβουλευτικός έλεγχος

Επίκαιρη Ερώτηση για τους Νεοάστεγους


ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Νεοάστεγοι

Ανάμεσα σε άλλα η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση μεριμνά για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των μελών και πολιτών της, όπως και για τη στρατηγική των μελών της και το περιεχόμενο της.

Στη χώρα μας, στην ιστοσελίδα του  Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που υπάγεται στο Υπουργείο σας δεν υπάρχει καμμία μνεία συγκεκριμένων μέτρων για τους «νεοάστεγους», θύματα της κρίσης. Υπολογίζεται αυξητικά και με ασάφεια οτι ξεπερνούν τους 20.000, αν και δεν υπάρχει καμμία επίσημη πανελλαδική καταγραφή τους, από κρατικό μάλιστα φορέα. Ομιλούμε δηλαδή για λαίλαπα νεοαστέγων χωρίς κρατική μέριμνα.

Με τον γνωστό μας Καλλικράτη ν. 3852/2010 η κοινωνική προστασία αποτελεί μέριμνα της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε κάποιους δήμους, με πρωτοστατούντα το δ. Αθηναίων που δέχεται και το μεγαλύτερο όγκο νεοαστέγων ελλαδικά, με τη συνδρομή της Εκκλησίας, κάποιων ΜΚΟ και μεμονωμένων εθελοντών, τους παρέχεται τροφή και μερικώς κάποιες κλίνες, αλλά υπάρχει σοβαρό έλλειμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ένδυση  και την καθαριότητα. Επιπλέον υπάρχει απόλυτο κενό στην εργασιακή επανένταξη των νεοαστέγων, που αποτελεί και το εισιτήριο επιστροφής τους στην ομαλή ζωή. Στην υπόλοιπη Ελλάδα  τί  μέτρα λαμβάνονται;

Από την άλλη πλευρά, στην πρόταση  μοντέλου οργάνωσης της κοινωνικής υπηρεσίας των περιφερειών και των Α’ βαθμού ΟΤΑ που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών στο παρελθόν, διαπιστώνονται επισήμως σε αυτές προβλήματα ανομοιογένειας, έλλειψη κεντρικής κατεύθυνσης και προγραμμάτων, αποσπασματικές και ανομοιογενείς πολιτικές με κενά παρέμβασης, επίσης αναχρονιστικές μορφές ιδρυματικής περίθαλψης. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε την έλλειψη πόρων των δήμων που καταλήγει σε αδυναμία δράσεων τους.

Με την υπ’αριθμόν 3989/ΓΔ1.2, υπουργική απόφαση της 7ης Νοεμβρίου 2014, εφαρμόζεται πιλοτικά το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα σε 13 δήμους της χώρας για έξι μήνες και συστήνεται και συγκροτείται Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, για την επεξεργασία πολιτικών και μέτρων, ιδίως σχετιζομένων με τη διασφάλιση του αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης.

Επειδή όμως η πενιχρή οικονομική ενίσχυση που προβλέπει αφορά σε έναν ελάχιστο αριθμό νεοαστέγων και μόνον για έξι μήνες,  χρειάζεται οπωσδήποτε η ενίσχυση της με το Κοινωνικό Μέρισμα που έχει μεν εξαγγελθεί στο παρελθόν, αλλά δεν έχει θεσμοθετηθεί.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Στοχεύετε άμεσα σε σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής με ολοκληρωτική απορρόφηση όλων των προσφερομένων ευρωπαϊκών πόρων γι’ αυτό το σκοπό, για τη λεπτομερή καταγραφή των νεοαστέγων, για την παροχή τροφής, αξιοπρεπούς στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε αυτούς,  την κοινωνική και  εργασιακή τους επανένταξη; Εάν ναι, ποιό θα είναι αυτό και πότε θα τεθεί σε εφαρμογή;
  2. Θα θεσμοθετηθεί άμεσα το Κοινωνικό Μέρισμα και θα υπάρξει σε αυτό σαφής μέριμνα για τους φιλοξενούμενους νεοαστέγους και διόρθωση προηγουμένων λαθών;
Ο ερωτών  βουλευτής
Σπύρος Λυκούδης

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK