Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Ηχητικά

Για να μη συγκρουστεί με την Ευρώπη η κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί με τον εαυτό της

Συνέντευξη στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα στον ΣΚΑΙ 100.3

Για να μην συγκρουστεί με την Ευρώπη, η κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί με τον ίδιο της τον εαυτό. Και αυτό δεν είναι απλό. Είναι προφανής η ανάγκη να ανατρέψει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την μετεκλογική πολιτική κατεύθυνση που χάραξε. Μην ξεχνάτε ότι τις πρώτες μέρες των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων οι πλατείες με τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους είχαν κεντρικό σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω». Μέσα σε αυτό το κλίμα θέλησε να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση και άρα βρίσκεται μπλοκαρισμένη μέσα στα δικά της προβλήματα.

Για το άρθρο του Κ. Σημίτη και το αν η κυβέρνηση θέλει λύση ή προτιμάει το αδιέξοδο:

Δεν μου είναι καθόλου εύκολο να κάνω ακριβή εκτίμηση ούτε και πρόβλεψη. Παρακολουθώ πάντα με προσοχή όσα γράφει ο κ. Σημίτης και θεωρώ ότι αυτή η σκέψη του προέρχεται από την αβεβαιότητα που προκύπτει από τους καθημερινούς πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης. Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να κατανοήσει ακριβώς τι συμβαίνει, τι λέμε εμείς, τι λένε οι δανειστές, σε ποιο σημείο βρισκόμαστε. Όλα τα κυβερνητικά στελέχη όταν μιλάνε εμφανίζονται αισιόδοξα και αμέσως μετά έρχεται η εικόνα από την Ευρώπη που είναι όχι απλώς σκοτεινή αλλά κατάμαυρη. Επομένως και αυτό που λέει ο κ. Σημίτης πιθανόν να είναι μία εκδοχή.

Για τις δυσκολίες της κυβέρνησης να βρει λύση:

Για να μην συγκρουστεί με την Ευρώπη, η κυβέρνηση πρέπει να συγκρουστεί με τον ίδιο της τον εαυτό. Και αυτό δεν είναι απλό. Είναι προφανής η ανάγκη να ανατρέψει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την μετεκλογική πολιτική κατεύθυνση που χάραξε. Μην ξεχνάτε ότι τις πρώτες μέρες των υποτιθέμενων διαπραγματεύσεων οι πλατείες με τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ στους δρόμους είχαν κεντρικό σύνθημα «Ούτε βήμα πίσω». Μέσα σε αυτό το κλίμα θέλησε να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση και άρα βρίσκεται μπλοκαρισμένη μέσα στα δικά της προβλήματα.

Για την εντολή που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές να βρει λύση:

Αυτή είναι η κορυφαία αντίφαση της κυβέρνησης. Γιατί ξέρει ότι η κοινωνία στην πλειοψηφία της δεν θα αντιδράσει αν επιδιωχτεί συμβιβασμός. Αλλά από την άλλη θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα εσωτερικά. Πιστεύω ότι δεν είναι αξεπέραστα προβλήματα. Με τις δυνατότητες που έχει ο πρωθυπουργός στο κομματικό του σώμα και στην κοινωνία, μπορεί να ξεπεράσει αυτού του είδους τα προβλήματα θεωρώ. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι είναι αποφασισμένος να το τολμήσει. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι για την ώρα δεν βλέπω κάτι τέτοιο.

Για το σενάριο των εκλογών:

Θα τινάξει στον αέρα η κυβέρνηση το βασικό της επιχείρημα όλη αυτήν την περίοδο ότι έχει νωπή λαϊκή εντολή; Κάθε κυβέρνηση στην οποία ο ελληνικός λαός εναποθέτει ένα κομμάτι εμπιστοσύνης - και  πολύ περισσότερο μία κυβέρνηση της αριστεράς – δεν μπορεί να του επιστρέφει το μπαλάκι όταν βλέπει τα δύσκολα. Να έχει την λεβεντιά και το κουράγιο να σταθεί όρθια απέναντι στα δύσκολα και να τα ξεπεράσει. Άλλωστε οι εκλογές δεν είναι ένας περίπατος. Και τεράστια οικονομικά προβλήματα θα δημιουργήσουν αλλά και μία σειρά προβλήματα σε σχέση με τα συνολικότερα αδιέξοδα της χώρας. Στο χαριτολόγημά σας κ. Τσίμα ότι νέες εκλογές δίνουν πιο νωπές εντολές, βεβαίως κάθε νέα νωπή εντολή είναι πιο νωπή από την προηγούμενη αλλά δεν λειτουργεί έτσι η δημοκρατία και η πολιτική ζωή.

Για το σενάριο να φτιαχτεί ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο ενόψει εκλογών:

Προφανώς συμφωνώ ότι όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και όσες ονομάζουμε δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, οφείλουν να συναινέσουν σε μία κατεύθυνση σοβαρότητας και ευθύνης για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Εκτιμώ ότι αυτή είναι η ανάγκη της κοινωνίας και όχι η ανάγκη ενός μετώπου για να αντιμετωπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως δηλαδή αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις του τόπου συμπεριλαμβανομένου κατά τη γνώμη μου όλου ή τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν μία συναινετική γραμμή απέναντι στα προβλήματα. Γιατί τα προβλήματα είναι ο αντίπαλος και όχι η μισή Ελλάδα έναντι της άλλης μισής.

Για την ονομαστική αναφορά του Ε. Βενιζέλου στον Σ. Λυκούδη για το θέμα της υποψηφιότητας του Φ. Κουβέλη για ΠτΔ:

Έχουν αναφερθεί πολλά σε ρεπορτάζ για αυτό το θέμα μέχρι σήμερα αλλά δεν είχα μιλήσει γιατί δεν πίστευα ότι βοηθάνε οι αναφορές σε αυτά που έχουμε αφήσει πίσω. Ωστόσο δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστο αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος. Τα πράγματα είναι έτσι όπως τα είπε εχθές στην συνέντευξή του στην Καθημερινή. Μόνο που έχει δύο παραλείψεις η δήλωσή του που αν και λεπτομέρειες, έχουν την σημασία τους. Καταρχήν όλα αυτά αναφέρονται στο καλοκαίρι του 2014 και συγκεκριμένα στον Ιούλιο του 2014, αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές. Δεν είναι σημερινά. Επίσης φαίνεται από την δήλωση ότι η πρωτοβουλία άνηκε τον κ. Κουβέλη ή σε μένα προσωπικά. Συνέβη το ανάποδο. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ μου διαμηνύθηκε αν είναι δυνατόν, αν μπορώ να διερευνήσω την πρόθεση του κ. Κουβέλη αν θα ήταν θετικός σε ενδεχόμενη πρόταση. Έτσι ξεκίνησαν όλα. Τα υπόλοιπα είναι όπως τα λέει ο κ. Βενιζέλος. Δεν γνωρίζω αν υπήρξε απευθείας επαφή ή πρόταση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Κουβέλη, γνωρίζω μόνο ότι εμένα μου ζητήθηκε να μεταφέρω αυτήν την πρόθεση και η απάντηση του κ. Κουβέλη ήταν θετική. Μέχρι εκεί.

Ενδιαφέροντα άρθρα

23.05.2023

Μετά τον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, τι; του Γ. Βούλγαρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
22.05.2023

Το τέλος του καιροσκοπικού ριζοσπαστισμού, του Β. Βαμβακά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
31.05.2022

Μεταπολιτική, μεταδημοκρατία, μετακόμματα, του Γ. Σιακαντάρη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK