Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Η Γραμματική της Πολιτικής

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε προτάσεις για μια δεύτερη ανάγνωση του πολιτικού λόγου σε θέματα της επικαιρότητας
Την ονομάσαμε Γραμματική της Πολιτικής γιατί ο πολιτικός λόγος συνιστά πράξη επικοινωνίας. Παράγει αποτελέσματα. Επηρεάζει το σήμερα και το αύριο μιας κοινωνίας, χειραγωγεί ή χειραφετεί τους πολίτες.
Και έχει κανόνες αυτή η επικοινωνία. Όπως και η Γραμματική. Κανόνες που, αν δεν τηρούνται, κάνουν δυσδιάκριτο το όριο ανάμεσα στην πολιτική επικοινωνία και στην επικοινωνιακή πολιτική, ανάμεσα στην ενημέρωση και την προπαγάνδα, ανάμεσα στο δημοκράτη και το δημαγωγό.

Χρήσιμος [επίθετο]


Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε χρήσιμο τον Βλαντιμίρ Πούτιν και σημαντικό το ρόλο του. Όχι ως αντιπάλου, αλλά ως συνεργάτη. Για να αποτραπεί, όπως είπε, με τη συμβολή του Πούτιν, η πολεμική επιδρομή κατά της Συρίας. Απειλή την οποία όμως ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε.

Με άλλα λόγια, ο Πλανητάρχης επαινεί τη συμβολή και εκτιμά τη χρησιμότητα του κατεξοχήν αντιπάλου του στην ακύρωση μιας απειλής που ο ίδιος εξέφρασε.

Γιατί μας ενδιαφέρει αυτή η μικρή λεπτομέρεια στη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα;

Θα το θέσω με τη μορφή ερωτήματος για τα καθ΄ημάς: μπροστά σε ένα μείζονα κίνδυνο, οι πολιτικοί αντίπαλοι είναι χρησιμότεροι όταν συνεργάζονται ή όταν αλληλοεξοντώνονται; Και σε ποια από τις παραπάνω περιπτώσεις αυξάνουν το κύρος τους;

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK