Άκουε πολλά, λάλει καίρια.

ΒΙΑΣ Ο ΠΡΙΗΝΕΥΣ
  • Η Γραμματική της Πολιτικής

Στην ενότητα αυτή θα βρείτε προτάσεις για μια δεύτερη ανάγνωση του πολιτικού λόγου σε θέματα της επικαιρότητας
Την ονομάσαμε Γραμματική της Πολιτικής γιατί ο πολιτικός λόγος συνιστά πράξη επικοινωνίας. Παράγει αποτελέσματα. Επηρεάζει το σήμερα και το αύριο μιας κοινωνίας, χειραγωγεί ή χειραφετεί τους πολίτες.
Και έχει κανόνες αυτή η επικοινωνία. Όπως και η Γραμματική. Κανόνες που, αν δεν τηρούνται, κάνουν δυσδιάκριτο το όριο ανάμεσα στην πολιτική επικοινωνία και στην επικοινωνιακή πολιτική, ανάμεσα στην ενημέρωση και την προπαγάνδα, ανάμεσα στο δημοκράτη και το δημαγωγό.

Θεωρία [ουσιαστικό]

Η λέξη βρίσκεται στα πολιτικά χείλη για πολύ καιρό, με αφορμή την περίφημη... «θεωρία των δύο άκρων»!
Στο πρώτο άκουσμα της φράσης, φαίνεται ως το βάρος του πολιτικού νοήματος να είναι η λέξη «άκρα». Εξού και προς τα εκεί κατευθύνθηκε η πολιτική συζήτηση, στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ακραίο κόμμα.
Κατά τη γνώμη μου η παγίδα κρύβεται στη λέξη Θεωρία, το ατόπημα βρίσκεται στο ότι μια πολιτική άποψη, βολική μάλιστα για εκείνον που την διατύπωσε, βαφτίστηκε θεωρία.
Διότι θεωρία ονομάζουμε ένα σχεδιασμένο σύνολο κανόνων και επιβεβαιωμένων παρατηρήσεων, μια ολόκληρη αναλυτική δομή, ικανή εξηγεί ένα σύνολο φαινομένων. Από αυτό το χαρακτηριστικό της γνώρισμα, αντλεί το αυξημένο κύρος της η λέξη θεωρία.
Με λίγα λόγια. Ως πολιτικός δικαιούμαι να έχω απόψεις, να διατυπώνω εκτιμήσεις, να εκθέτω επιχειρήματα και βεβαιότητες και να κρίνομαι γι΄αυτές.
Αλλά, για τη διατύπωση μιας θεωρίας, χρειάζεται κάτι παραπάνω από την προσωπική μου γνώμη και την επιθυμία μου να καταστρέψω τον αντίπαλο.

Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για να διαχειριστεί τα στοιχεία χρήσης, στατιστικά πλοήγησης και άλλες λειτουργίες. Επισκεπτόμενοι τη σελίδα μας συμφωνείτε οτι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε cookies.

OK